Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Reakcije partija na presudu

Kako dodaju, današnjom prvostepenom presudom kojom se Andrija Mandić i Milan Knežević osuđuju na zatvorske kazne u trajanju od pet godina, sudovi su pokazali da ne odustaju od političkog pristupa u donošenju odluka i potvrdili da princip nezavisnosti sudstva i sudija u Crnoj Gori ne postoji

”Dok se Svetozar Marović slobodno smješka iz Beograda, a pravosudni organi ništa ne preduzimaju na rješavanju predmeta „Marovići“, dok stotine kriminalaca i onih koji su decenijama pljačkali narod slobodno šetaju ulicama, dok Agencija za sprječavanje korupcije ne postupa po prijavama poslanika i građana, dok tužioci štite kumove, prijatelje i rođake šefa mafije, pravosudni sistem Crne Gore donosi presude protiv opozicionih poslanika i osmišljavaju nove strategije djelovanja protiv opozicionih lidera zloupotrebljavajući i uzurpirajući kompletan državni aparat, koji je postao alatka u rukama predstavnika vlasti”- navedeno je u saopštenju Demokrata povodom današnje presude čelnicima Demokratskog fronta.

Kako dodaju, današnjom prvostepenom presudom kojom se Andrija Mandić i Milan Knežević osuđuju na zatvorske kazne u trajanju od pet godina, sudovi su pokazali da ne odustaju od političkog pristupa u donošenju odluka i potvrdili da princip nezavisnosti sudstva i sudija u Crnoj Gori ne postoji.

”Nažalost, pravosudne institucije nisu uspjele da se otrgnu od partijskih direktiva i pristale su da budu mehanizam za aktivnosti usmjerene protiv opozicije. Demokratska Crna Gora osuđuje ovakvo ponašanje suda i sudija koje predstavlja samo korak unazad od vladavine prava i pravne države kojom stremimo. Nije ni čudo što po zvaničnim saopštenjima Ministarstva pravde više od polovine građana nema povjerenja u pravosudni sistem, a nakon novih obračuna državnog aparata sa opozicionim poslanicima ovaj procenat će biti još dramatičniji. Ako je po najstarijim definicijama pravda – jednako postupanje u jednakim stvarima, nejednako u nejednakim i postupanje prema drugome kao prema sebi, onda su se pojedine sudije u Crnoj Gori potrudile da sudske institucije označe nepravednim. Zbog svega toga, postaje jasno zašto građani ne vjeruju i ne vide sigurnost u pravosudnom sistemu Crne Gore”- navode Demokrate.

”Poslije svega, ipak se nadamo da će i u ovakvom zarobljenom sistemu privatizovanih institucija drugostepeni sud donijeti oslobađajuću presudu opozicionim poslanicima, jer bi to bilo jedino logično rješenje poslije ovog skandaloznog procesa u kom je svjedok saradnik mijenjao iskaze na svakih 100 eura, a Svetozar Marović mijenjao lokacije poslije svakog novog miliona, koji je oteo od građana Crne Gore.”- zaključili su.

URA: Dokazi za presudu nijesu bili valjani, presuda politički obojena

Današnje izricaje presuda samo je još jednom potvrdilo da je cjelokupni krivični postupak tzv. državnog udara u stvari samo montirani politički proces, sapošteno je iz Građanskog pokreta URA.

Tokom trajanja sudskog postupka crnogorska javnost nije dobila valjane dokaze i argumente koje bi mogla uzeti za relevantne i pomoću kojih bi se pokazalo da su osuđeni krivi. Jasno je da je cjelokupni proces osmišljen u cilju jačanja režima u Crnoj Gori i deskreditacije opozicionih predstavnika, smatraju u toj partiji,

“Ne smijemo smetnuti sa uma da je upravo ova afera poslužila aktuelnom režimu da sačuva vlast i da je umnogome determenisala konačan rezultat izbora 2016. Srž funkcionisanja ovog režima jeste koverta i različite afere koje su njihova mjera pravde. Na današnji dan koji simbolizuje savremene evropske vrijednosti crnogorski režim je pokazao da smo mi država u kojoj se demokratski procesi simuliraju i izvrgavaju ruglu a pravda je rezervisana samo za one na vlasti”, piše u saopštenju.

Ovom presudom u Crnoj Gori se još jednom pokazalo da tridesetogodišnja vlast nema demokratskih kapaciteta i tolerancije za drugačijim mišljenjem i politikom, kao i u mnogo ranijih afera koje su fabrikovali u cilju deskreditacije opozicionih i slobodnih predstavnika građana, dodaje se u saopštenju.

DEMOS: Presuda potvrdila poremećaj pravnog poretka

Presuda optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016, potvrdila je nelegitimnost vlasti i poremećaj pravnog poretka, ocijenjeno je iz Demosa.

Viši sud u Podgorici osudio je danas funkcionere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora, dok je vozač tog političkog saveza, Mihailo Čađenović, osuđen na godinu i šest mjeseci.

U reagovanju Demosa navodi se da postoji previše pravnih dubioza i misterija tog slučaja koji prati cijela Crna Gora, „i čije stanovnike ne treba toliko potcjeniti da neće donijeti svoje sudove o svim stranama ove presude“.

„Jedan od prvih zaključaka presude, koja je donijela ništa manje nego 68 godina zatvora za događaje u vezi sa izborima 2016, jeste da su izbori tog 16. oktobra održani u neregularnim uslovima, i da vlast, izabrana na dan zvanično objavljenog terorističkog napada, nema legitimitet“, kaže se u reagovanju.

Očigledno je, kako su kazali iz Demosa, da se nelegitimnost vlasti kontinuriano potvrđuje i traje od misterije izbornog dana do afere “Koverta”, koja je takođe dio iste izborne prevare.

Prema njihovim riječima, velike sjenke koje padaju na izrečenu presudu proističu iz činjenice da druga institucija vlasti, oličena u Milu Đukanoviću, bivšem premijeru a sada predsjedniku države, kontinuirano i javno presuđuje, kako o ovom događaju, tako i političkim protivnicima prije odluke suda.

Iz Demosa su naveli da se čak i dan prije presude, Đukanović iz druge države bavio izvođenjem dokaza o predmetu, presuđujući prije nadležne sudske instance.

„Pritom niko iz sudske grane vlasti nije upozorio i sankcionisao gruba institucionalna mješanja premijera i predsjednika Đukanovića, trenutno aktera nekoliko korupcionaških afera, u rad sudskih institucija“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da se ozbiljan poremećaj pravnog sistema i državnih instititucija ogleda i na oblast izvršavanja sudskih odluka.

„Ako državne institucije, posebno one pod vidljivim uticajem vrha vlasti među kojima su Skupština, Agencija za sprečavanje korupcije, Centralna banka i druge, ne poštuju odluke sudova, kako očekivati da politički subjekti poštuju odluke suda u jednoj naglašenoj pravno-političkoj kontraverzi“, kazali su iz Demosa.

Iz te partije su poručili da „svi koji su prouzrokavali sumnje u nezavisnost državnih institucija i teške podjele u crnogorskom društvu, treba da preuzmu odgovornost za očiglednu radikalizaciju stanja i političkih procesa u zemlji, sa svim nepredvidljivim posljedicama koje dolaze“.

RP: Sramna i skandalozna presuda, došao trenutak da se sruši režim i diktator

Današnja presuda Višeg suda sramna je i skandalozna, i ne smije da zaživi, već mora da izvede na ulice sve slobodne ljude koji neće da trpe nasilje, poručili su iz Radničke partije.

Predsjednik RP, Janko Vučinić, saopštio je da takva sudska odluka ne smije da zaživi, jer ne bi bila samo presuda Mandiću, Kneževiću “i drugim nedužnim ljudima zbog farse zvane državni udar, nego presuda crnogorskom narodu i državi”.

Vučinić je istakao da je današnji Dan pobjede nad fašizmom u Crnoj Gori obilježila “mafija u vidu sramne presude, zanoseći se da tako mogu pobijediti slobodne ljude koji su spremni da pruže otpor i pobune se protiv nezapamćenje diktature nametnute od Mila Đukanovića i klike oko njega, koji silom drže vlast u Crnoj Gori”.

“Ako nam je afera Koverta jasno pokazala kako se kupuju izbori i prekraja izborna volja naroda, tako nam je ovo današnje izricanje sramne presude opozicionim političarima pokazalo kako se zloupotrebom zarobljenih institucija na silu vlada državom i narodom”, naveo je Vučinić u saopštenju.

On je ocijenio da je “potpuno sazreo trenutak da ulice u Podgorici ispred najvažnijih državnih institucija budu preplavljene slobodnim građanima i da se konačno sruši režim i diktator, Milo Đukanović”.

”RP uz najoštriju osudu ovakve sramne presude poziva sve opozicione političke partije, nevladine organizacije, sindikate, građanske aktiviste, profesore, studente i sve ostale slobodne građane da ostvarimo nikada potrebnije jedinstvo i da se zajednički suprostavimo ovakvom udaru na demokratiju i obračunu kriminalne vlasti sa sopstvenim narodom”, navodi se u saopštenju RP

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve