Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Reakcije na izjavu Ofner Bokan o Leposaviću: Neozbiljno i neutemeljeno

Ukoliko je Leposavić zbog neupućenosti i neznanja izjavio da je spreman da prizna genocid u Srebrenici kada se to ''nedvosmisleno utvrdi'' i ukoliko je ''humanista sa iskrenim i stvarnim poštovanjem za stradanje svakog pojedinca, a kamoli za hiljade ljudskih žrtava'' pitamo se zašto se nije izvinio žrtvama zbog svog neznanja i neinformisanosti

Izjava predsjednice Jevrejske zajednice Crne Gore Nine Ofner Bokan da su reakcije na spornu izjavu ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića o Srebrenici pokušaj političkog ubistva čovjeka koji je, po njenom mišljenju, sve samo ne negator genocida, neozbiljna je i neutemeljena, saopštili su danas iz Udruženja “Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

“Ukoliko je Leposavić zbog neupućenosti i neznanja izjavio da je spreman da prizna genocid u Srebrenici kada se to “nedvosmisleno utvrdi” i ukoliko je “humanista sa iskrenim i stvarnim poštovanjem za stradanje svakog pojedinca, a kamoli za hiljade ljudskih žrtava”, kako Ofner-Bokan tvrdi, pitamo se zašto se nije izvinio žrtvama zbog svog neznanja i neinformisanosti”, navode udruženja u zajedničkom saopštenju.

Oni su upitali da li je veća sramota da jedan ministar pravde nije informisan o pravosnažnim presudama za prvi presuđeni genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata ili da ne prihvata sudski utvrđene činjenice međunarodnih, regionalnih i domaćih sudova.

Podsjetili su i na citat američke istoričarke Debore Lipštat:

“Negatori su vukovi u jagnjećoj koži. Svi su isti: nacisti, neonacisti – možete da odlučite da li ćete staviti „neo“ ili ne. Ali kada sam ih pogledala, nisam vidjela nikakve uniforme kao iz Šucštafela, simbole na zidu poput svastike, pozdrave „zig hajl“ – ništa od toga. Umjesto toga sam pronašla ljude koji su paradirali kao ugledni akademici”. 

Podsjećamo, Ofner Bokan je juče saopštila da je Leposavić istakao da ne negira genocid, niti da ima prava na to.

“Kamo lijepe sreće da negatori Holokausta priznaju zločine i masakre koji su napravljeni nad pripadnicima mog naroda, da se poklone pred patnjom žrtava i izraze saučešće potomcima, kao što je Leposavić uradio kada su u pitanju žrtve Srebrenice! Negatori Holokausta ne samo da negiraju da se sam genocid nad Jevrejima ikad desio – nego ponekad idu tako daleko da pokušavaju da prisvoje status žrtve za pristalice zločinačke ideologije”, navela je predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve