Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Ravnogorac za „srpski svet“

Na prvoj fotografiji se vidi Kovačević u uniformi kvislinškog Ravnogorskog pokreta koji je osnovao komandant četnika u Drugom svjetskom ratu Dragoljub Mihailović u proljeće 1941. godine

Nosilac liste „Za budućnost Nikšića“ Marko Kovačević veliki je pobornik Ravnogorskog pokreta Draže Mihailovića, četničke ideologije, ali i novog velikosrpskog projekta ,,srpski svet“, pokazuju fotografije koje su nedavno objavljene na društvenim mrežama.

Na prvoj fotografiji se vidi Kovačević u uniformi kvislinškog Ravnogorskog pokreta koji je osnovao komandant četnika u Drugom svjetskom ratu Dragoljub Mihailović u proljeće 1941. godine. Taj kvislinški pokret je tokom Drugog svjetskog rata sarađivao i bio potčinjen njemačkom i italijanskom okupatoru, a četničke jedinice su na sjeveru Crne Gore i u Bosni i Hercegovini izvršile masovne ratne zločine.

ZABRANA

Crna Gora je zvanično u maju 2016. godine zabranila NVO Ravnogorski pokret, jer je njegovo djelovanje bilo suprotno Ustavu Crne Gore. Prvobitno, Ravnogorski pokret registrovan je u MUP-u 18. aprila te godine, a u obrazloženju odluke o brisanju iz Registra navedeno je da je rješenje o upisu donijeto bez saznanja rukovodilaca MUP-a.

Zabranu rada Ravnogorskog pokreta formalno je pokrenula nevladina Građanska alijansa koja smatra da je riječ o nacionalističkom pokretu koji promoviše nacionalnu mržnju, zastupa ideologiju koja je tokom Drugog svjetskog rata pobila hiljade nevinih i koju je kao takvu država proglasila fašističkom, i da je ta presuda i dalje pravosnažna.

U Srbiji potpuno normalno funkcioniše Ravnogorski pokret na čijem je čelu Predrag Bogićević koji je prvostepeno bio osuđen na osam godina zatvora u Crnoj Gori zbog pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora. Tu presudu je ukinulo vijeće Apelacionog suda.

Zanimljivo je da su prije nekoliko godina Ravnogorski pokret i pokret Dveri potpisali sporazum kojim se obavezuju da će zajedno djelovati u političkom životu. Lider Dveri Boško Obradović nedavno je boravio u Nikšiću da bi upravo pomirio zavađene srpske partije.

ŠUBARE

Na drugoj fotografiji vidi se Kovačević u četničkoj šubari sa kokardom koju su nosili komandanti četnika u Crnoj Gori u Drugom svjetskom ratu Pavle Đurišić i Đorđije Lašić.

Nošenje šubare po kojoj je najpoznatiji Pavle Đurišić u Kovačevićevoj partiji nije slučajno jer je njegov lider Andrija Mandić na četničkom skupu u Gornjem Zaostru 2005. godine promovisan u četničkog vojvodu. Uostalom, stranački kolega Mandića i Kovačevića i predsjednik SO Berane Goran Kiković vatreni je pobornik četničkih komandanata i jedan je od političara koji se već dvadesetak godina otvoreno zalaže za podizanje spomenika Pavlu Đurišiću u Beranama. Kiković je sa svojim NVO i tvorac inicijative koja je podigla cijeli region na noge da se po ratnom zločincu Ratku Mladiću, ali i četničkom komandantu Momčilu Đujiću imenuju ulice u Beranama. Ta inicijativa je čak, kako je pisala Pobjeda, dobila ,,zeleno svjetlo“ u komisiji za davanje imena.

Posebno su upečatljive fotografije Kovačevića u zagrljaju zastave na kojoj piše: ,,S verom u Boga, za kralja i otadžbinu“. U pitanju je srpska monarhistička zastava koju kao svoju ističe Ravnogorski pokret kao i četnički slogan iz Drugog svjetskog rata.

SRPSKI SVET

Osim četničke ideologije, Kovačević je veliki podržavalac velikosrpskog projekta ,,srpski svet“ koji u centru politike vidi strateški trougao Beograd – Podgorica –Banjaluka.

– Nadam se da će Crna Gora i Republika Srpska biti dio mini Šengena i da ćemo kroz saradnju sa Srbijom, koja je ekonomski najjača u regionu, uspjeti i mi da povećamo naš životni standard. Niko sa strane ne može brinuti više o nama nego mi jedni o drugima. Srbija, Srpska i Crna Gora mogu da budu novi tronožac regiona koji garantuje stabilnost čitavog Balkana – rekao je nedavno Kovačević.

Suflirao napadaču na Ašanina što da govori

Kovačević se početkom februara našao u centru pažnje javnosti jer je jednom od napadača na dr Ašanina, Luki Trebješaninu suflirao da za to optuži policiju i predstavi sebe kao žrtvu.

Na videu koji je objavljen na društvenim mrežama se vidi kako Trebješanina, Kovačević i još jedna osoba treniraju i sufliraju mu da objasni kako je privođen po ,,partijskoj i nacionalnoj osnovi“, a ne zato što je napao dr Ašanina.

Na snimku se vidi i čuje kako Trebješanin čita unaprijed pripremljen tekst u kojem navodi da je uhapšen „na pravdi Boga“ jer je aktivista koalicije „Za budućnost Nikšića“, a za sve optužuje policiju koja je, kako je kazao, pod uticajem DPS-a. Kada mlađani Trebješanin, očito nevičan da pred kamerama čita tuđe tekstove, „zapne“, Kovačević i drugi sufler, kako saznajemo riječ je o Vladislavu Dajkoviću, nekadašnjem visokom funkcioneru Milačićeve Prave Crne Gore, ohrabruju ga da nastavi dalje.

Tužilaštvo je procijenilo da u postupanju Kovačevića nema elemenata krivičnog djela koji se goni po službenoj dužnosti.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Novljanin
26.02.2021-09:21 09:21

Ovom liku treba zakonom zabraniti bilo kakvu politicku djelatnost. Samo striktno primjeniti zakon, nazalost sudstvo odavno ne stanuje u Crnoj Gori.