Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Rataš Bečiću: Želim i iskreno se nadam da će Evropska unija reći da, Crnoj Gori

Kako su naveli iz Skupštine, izrazivši zadovoljstvo povodom susreta, i ističući da ga raduje što će u svojstvu domaćina, već početkom decembra biti u prilici da ugosti Rataša i njegovu delegaciju, Bečić se zahvalio na pozivu za susret na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenta Savjeta Evrope

Vi ste sada u zavšnoj fazi procesa pristupanja, podrška vam je jako značajna i znajte da je u Estoniji imate. Saradnja EU i Zapadnog Balkana od strateškog značaja, želim da Crna Gora vrlo brzo postane članica, kazao je predsjednik Parlamenta Estonije Jurij Rataš u toku današnjeg sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem.

Kako su naveli iz Skupštine, izrazivši zadovoljstvo povodom susreta, i ističući da ga raduje što će u svojstvu domaćina, već početkom decembra biti u prilici da ugosti Rataša i njegovu delegaciju,  Bečić se zahvalio na pozivu za susret na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenta Savjeta Evrope.

Foto: Skupština CG

Bečić jeistakao da su odnosi dvije države tradicionalno dobri i prijateljski, zasnovani na bliskim političkim i ekonomskim interesima kao i zajedničkim vrijednostima.

“Estonija država koja u kontinuitetu pruža političku i stručnu podršku u okviru pregovora Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji i prva je država koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Crne Gore i Evropskoj Uniji, na čemu je Crna Gora iskreno zahvalna i ovom prilikom ponavljamo da smo se istinski trudili da ispunimo sve pretpostavke i zadate obaveze na putu pristupanja“, kazao je on.

Bečić je podsjetio i da je Estonija 12. juna 2006. priznala nezavisnost Crne Gore, kao i da su dan nakon toga uspostavljeni diplomatski odnosi dvije zemlje,” što jeste i simboličan dokaz, koliko su naši odnosi iskreni i otvoreni”.

“Istakavši da evropske integracije i regionalna saradnja ostaju neupitno okosnice spoljnopolitičke agende, Bečić je naglasio i da su stoprocentna usklađenost vanjske politike sa politikom EU, kao i snažan impuls koji integracijama daje najveći broj građana Crne Gore, razlog više da zalaganja naše zemlje budu, u najskorije vrijeme, prepoznata i vrednovana”, navedeno je u saopštenju.

Foto: Skupština CG

Zahvalivši se na donaciji koju je Estonija, kroz Mehanizam civilne zaštite EU uputila Crnoj Gori, napominju, Bečić je ukazao i na značaj parlamentarne saradnje, uz podsjećanje da je početkom juna ove godine formirana Grupa prijateljstva sa Estonijom.

“Istakavši da Estonija prepoznaje važnost cjelokupnih zalaganja i postignuća koje je Crna Gora ostvarila na putu pristupanja, predsjednik Parlamenta Republike Estonije Juri Rataš je čestitao na ostvarenim rezultatima i poželio ,da Crna Gora vrlo brzo postane članica EU”, ističe se u saopštenju.

Predsjednik Rataš je ocijenio i naglasio da je saradnja izmedju EU i Zapadnog Balkana od strateškog značajai ponovio da Estonija pruža snažnu podršku procesu integracija Crne Gore.

,,Vi ste sada u zavšnoj fazi procesa pristupanja, podrška vam je jako značajna i znajte da je u Estoniji imate. Saradnja EU i Zapadnog Balkana od strateškog značaja, želim da Crna Gora vrlo brzo postane članica”, kazao je Rataš.

Rataš je uputio poziv predsjedniku Skupštine da posjeti Estoniju, napominj se, a Bečić će njega prethodno ugostiti 5. i 6. decembra u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve