Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Rat beogradskih tabloida povodom Krivokapićeve vlade

Formiranje crnogorske vlade tema je medija u Srbiji, tačnije povod za "rat" i bombastične naslove

Formiranje crnogorske vlade tema je medija u Srbiji, tačnije povod za “rat” i bombastične naslove.

foto Arhiva

FARSA U CRNOJ GORI – Tri srpska lidera kriju da im je ponuđeno VIŠE OD POLA VLADE, rok za odgovor danas do 18h, naslov je teksta beogradskog Blica.

Blic objavljuje saznanja da je koalicija Za budućnost Crne Gore koja je okupljena oko Demokratskog fronta dobila  ponudu mandatara Zdravka Krivokapića po kojoj joj pripada 11 ministarstava, te da je rok za odgovore, bio danas do 18 sati.

Krivokapić je sinoć od stranaka pobjedničke koalicije zatražio da se izjasne danas i predlože konkretna personalna rješenja za ministarska mjesta.

Blic objavljuje saznanja da, lideri Demokratskog fronta, a koji je centar koalicije Za budućnost CG, ne samo što nijesu do sada odgovorili na konkretnu ponudu već nijesu ni visokim stranačkim funckionerima ‘prijavili’ da imaju više od polovine ministarskih mjesta na raspolaganju.

Prema saznanjima Blica osim 11 ministarskih mjesta, od koje je Krivokapić jedino zadržao pravo da predloži ministra finansija, Demokratskom frontu treba da pripadne i dvije trećine javnih preduzeća i uprava.

“Većina u Demokratskom frontu ne zna šta mandatar nudi jer trojica lidera Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević ne obavještavaju ni visoke stranačke funkcionere, ni saborce, a ni javnost šta se nudi. Umjesto toga prave se nekakvi zapleti, nekakva fama”, navodi za Blic izvor iz Demokratskog fronta upućen u trenutna dešavanja.

Od prvobotnog zaustavljanja procesa formiranja crnogorske vlade, kada su trojica lidera DF navodili da neće u vladu u kojoj lider “Koalicije crno na belo” Dritan Abazović traži za sebe “pozicije sile”, kako saznaje Blic, mandatar je DF ponudio i mjesto ministra policije i potpredsjednika vlade.

“Realni problem nije ni u broju ministarstava jer je ponuđeno više od pola resora, nije ni u samim resorima već smo se iznova vratili na početak svega, a to je isključivo želja trojice iz DF da sebe smjeste u Vladu”, dodaje Blicov izvor.

Od kako je prvih dana septembra postalo i zvanično da je Milo Đukanović izgubio vlast, umjesto da nova vlada bude formirana u roku nekoliko dana, jer na to se čekalo najmanje dvije decenije, proces u Crnoj Gori krenuo je drugim smjerom, navodi Blic u tekstu.

Mnogo je različitih analiza upućenih u crnogorsku političku scenu, a među njima i najčešće navođeno tumačenje da se odugovlačenjem želi srušiti pobjednička koalicija i omogućiti Milu Đukanoviću učešće u vlasti, navodi Blic.

Izvor Blica ne želi da analizira pozadinu novog odugovlaćenja, ali kaže da jeste činjenica da trojica lidera DF insistiraju da budu u Vladi.

“Međutim, apsurdno je, jer sva trojica su u aktuelnim sudskim sporovima pred našim, ovdašnjim sudovima. Bilo da je to bilo u vrijeme Mila, a on ih kontrolisao, i da ne zalazimo jeste li nešto opravdano ili nije, ne može se dozvoliti da u Vladi imamo ljude koji su u sporu sa sopstvenim institucijama kojima bi trebalo da upravljaju. Andrija Mandić i Milan Knežević su prvostepeno osuđeni, a Nebojša Medojević je u ozbiljnom procesu oko pranja novca”, navodi izvor Blica stav pobjedničke koalicije.

Trojica lidera DF zvanično i nezvanično pokušavali su da nametnu tezu da se “ne dozvoljava Srbima ulazak u Vladu”, navodi Blic.  Odgovor koji su dobili jeste da je nedopustivo poistovjećivati srpsku zajednicu i srpske partije sa trojicom lidera Srba, piše dalje u tekstu i dodaje se – Naprotiv, srpske stranke odnosno DF dobijaju najviše ministarskih mjesta.

Kako Blic saznaje u Mitropoliji crnogorsko – primorskoj SPC kako Zakon o slobodi vjeroispovijesti još nije ukinut, Episkopski savjet će ovih dana u zavisnosti od događaja vezanih za Vladu izaći sa stavom.

Izvor Blica iz Mitropolije kaže da bi pojedine mogla iznenaditi oštrina saopštenja Episkopskog savjeta.

“Ukoliko bi neko ugrozio izbornu pobjedu to znači da bi i Crkva bila ugrožena, jer bi sporni zakon ostao na snazi”, kaže izvor Blica iz Mitropolije.

I dok se čeka razjašnjenje situacije i da li će DF prihvatiti ponudu, ovih dana u Crnoj Gori je objavljeno nekoliko istraživanja. Po svim objavljenim rezultatima, vidljivo je da su popularnost dodatno opada liderima DF, dok su ostali u porastu po podršci, piše Blic.

Informer: Amfilohije diktirao vijest novinarki Blica 

Sa druge strane, tabloid Informer piše da je posrijedi velika prevara, da se Srbima kobajagi nudi 50 odsto mjesta u Vladi, ali da su zato “zabranjeni Mandić i Knežević”.

Navodi se da su lideri Srba u Crnoj Gori, oni koji su najzaslužniji za istorijsku pobjedu nad Milom Đukanovićem, zabranjeni u novoj Vladi Crne Gore.

Objavljuju saznanja da je Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, “dvojici nesumnjivo najvažnijih srpskih lidera u Crnoj Gori, zabranjeno da budu bilo šta u novoj Vladi”.

Piše i da su Mandića i Kneževića zabranili Dritan Abazović i Zdravko Krivokapić, a sada preko Blica pokušavaju da spinuju informacije, pa lansiraju priču da je Srbima ponuđeno 50 odsto Vlade.

“Ali, naravno, ne kažu kome je i šta konkretno ponuđeno pošto je Dritan prethodno uzeo sve važne i vitalne resore, uz blagoslov i mandatara Zdravka Krivokapića i mitropolita Amfilohija.

Na stranu to što je spin vijest o 50 odsto Srba u Vladi Crne Gore direktno iz Podgorice novinarki Blica diktirao Amfilohije, niko ne umije da objasni zašto su Mandić i Knežević zabranjeni? I ko ih je, kako i kada zabranio?!”.

Mandić i Knežević su se danas sastali sa ruskim ambasadorom u Podgorici, odakle su poručili da otvaranje Crne Gore ka Rusiji treba da bude jedan od spoljnopolitičkih prioriteta.

Ambasadora su upoznali i sa svojim očekivanjima povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, “konkretno sa spornim članovima tog Zakona, kojima je bilo inicirano oduzimanje imovine Mitropolije crnogorsko-primorske”.

Tim povodom su, dodaje se, iskazali realna očekivanja da će ovo pitanje biti riješeno u najskorijem vremenu.

 

U međuvremenu, u medijima je objavljena informacija da se lider URE Dritan Abazović sastao sa ambasadorom Srbije u Crnoj Gori Vladimirom Božovićem.

Abazović je nakon objava fotografije u medijima i na društvenim mrežama na svom Tviter profilu objavio:

“Usljed povećane diplomatske aktivnosti koju imam u proteklom periodu i susrete sa brojnim diplomatama, danas sam imao zadovoljstvo da razgovaram i sa ambasadorom Srbije u Crnoj Gori, Nj.E. Vladimirom Božovićem”, napisao je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
@@@@
27.10.2020-19:40 19:40

HAHAHAH ONI SE NE MIJESAJU U UNUTRASNJE STVARI SRBIJE NEGO IH INTERESUJE RUKOLJUB ALBANAC CETNIK PIPUN I MANDA.

Republika
28.10.2020-05:32 05:32

Premijer ?covijek koji druguje sa onom cetnickom protuvom Pavicevicem ,na orgijama sa Kavajom i ostalom bratijom.Drma mi se drma mi se to je njihova Crna Gora