Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Rastemeljni ugovor ne smije izazvati ni kap mržnje prema Albancima. To bi bio naš najveći poraz

Ne slučajno, taj je Rastemeljni ugovor, čija je svrha da doslovce rastemelji Crnu Goru i naše društvo, čekao da ga potpiše Dritan

Piše: Andrej Nikolaidis

Crkva Srbije i Vlada Crne Gore u preambuli lažu.

Tekstom ugovora kradu.

Sljedstveno poslovici „Ko laže taj i krade, ko krade…“.

Ne slučajno, taj je Rastemeljni ugovor, čija je svrha da doslovce rastemelji Crnu Goru i naše društvo, čekao da ga potpiše Dritan.

Zato što je, za interes njegovih autora, daleko bolje da ga, umjesto Amfilohijevog fanatika, potpiše baš  – Albanac.

Ja, vidite, mislim da je sjajno što je Albanac premijer Crne Gore. Nadam se da će sljedeći biti Bošnjak. Takođe, mislim da nacionalna pripadnost bilo kog funkcionera ne znači ništa kada je u pitanju posao koji obavljaju.

Ali autori ugovora ne misle tako. I već trideset godina tako ne čine.

Kao što je Vučić odabrao da novim ratom Albancima zaprijeti baš na dan kada je jedan Albanac bio ponizan pred njim u Beogradu, tako je isti poniznik odabran da bude onaj ko će Crkvu Srbije priznati za državu u državi i predati joj čitavo crnogorsko sakralno nasljeđe. I pritom djecu utjerati na vjeronauk, što je u slučaju Crkve Srbije eufemizam za etnički inžinjering.

Nije u pitanju tek sadistički užitak u kinjenju žrtve.

Nego nešto mnogo opasnije od toga. Rastemeljni ugovor je zamišljen kao atomska bomba u temeljima multikulturalne Crne Gore, sprava razorne moći u temeljima etničkog sklada u Crnoj Gori.

Ono što autori projekta „Rastemeljni ugovor“ (jer u pitanju je mnogo više od samog ugovora) priželjkuju je gnjev Crnogoraca usmjeren prema Albancima.

To što su Abazović, Đeka i Harasani spremni da budu zapamćeni kao neko ko je groblja u Katunskoj nahiji dao na poklon drugoj državi nije problem Albanaca. A nije čak ni ove trojice – oni to, naime, očito ne vide kao problem.

Crnogorci bi morali znati da zbog Petra ne smiješ zamrziti Svetog Petra.

No u bijesu se ne misli jasno. Bijes je uvijek poraz bijesnoga.

Evropska književnost počinje riječju „srdžba“.

Naime: „Srdžbu mi, Boginjo, pjevaj Ahileja, Peleju sina“.

Evropska književnost počinje pričom o pogubnim posljedicama bijesa.

Stoga: morali bismo znati.

Jer, kako piše Šekspir: „Život je priča koju idiot priča, puna buke i bijesa, a ne znači ništa“.

Doista: oni koji bi dozvolili bijes prema Albancima, postali bi korisni idioti u službi autora Rastemeljnog ugovora.

Umjesto bijesa, sada, ako ikad, treba nam pamet.

Rastemeljni ugovor će biti potpisan, u ovoj ili onoj formi. Ono što je trebalo učiniti da ne bude potpisan nije učinjeno onda kada je tome bilo vrijeme. Jedan te isti postupak u različitim okolnostima rezultira različitim posljedicama. Nečinjenje ima teške posljedice. Ovo sada: to su posljedice.

Valja se koncentrisati na uklanjanje, ispravljanje, ili barem ograničenje posljedica Rastemeljnog ugovora i naše očite, ogromne slabosti koja je do njega dovela. Bijes i mržnja samo bi pojačali negativne posljedice.

Bijes i mržnja bili bi jedna od, ako ne upravo ona najstrašnija posljedica veleizdajničkog ugovora koji će Abazović potpisati.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lada
02.07.2022-15:13 15:13

Jako dobar komentar.

RIR
02.07.2022-15:40 15:40

…i među crnorcima ima nesoja i prepoznaju se po izdajstvu svoje zemlje…
eto dobio je priliku i jedan AL da vodi zemlju…pa eto izdajnik —-nedaj bože da su losi svi CG ili SVI
Albanci —dosta mojih prijatelja AL iz TUZI sreo sam na CT —na obilježavanje dana nakon Belvedera —osjećao sam se lijepo pozdravljajuci ih…
svaka čast Nikolaidis -puno srece među predlozenim za nagradu “ 13 Jul”…
svaka ti je Sveta !

BobZekovic
02.07.2022-15:41 15:41

Gospodine Nikolaidis, odakle Vam pomisao da se može roditi mržnja i bijes protiv Albanaca ili Albanije zbog jednog Dritana, ili Đeke, ili Barjaktarija? Oni jesu pripadnici Albanskog naroda, ali to su samo deformisani plitički kalkulanti bez mnogo osjećaja za ljudsko i čojsko. Takvija ima i među Crnogrorcima i među Bošnjacima i među Jevrejima i među Hrvatima i među Muslimanima, a među Srbima ima ih za izvoz. Srbi i naveliko izvoze to zlo. Ovako zlih ljudi nijesam primijetio jedino među Romima. Ne, nijedan Crnogorac ni u primisli neće osjetiti bijes i mržnju prema bilo kojem čovjeku bilo koje nacionalne pripadnosti. Biće… Pročitaj više »

Lea
02.07.2022-17:31 17:31

Istina je da smo lezerno, kako samo Crnogorci znaju pustili da se dogodi sve ovo i sad se cudimo,” sto ovo bi”, ksko se cesto desi neopreznima,moze li se ta nepravda i prisvajanje nasih spomenika i istorije sprijeciti

Anthropos
02.07.2022-18:15 18:15

Mislim da je Andrej pogodio suštinu problema. Jer se sinhronizovano destabilizuje i sabotira CG. Odavno trdim da je multivjerska i multi nacionalna CG – svetionik – za sve države Balkana? To jeste blago koje moramo (sa)čuvati. I to ne posebno mi Crnogorci, ili Bošnjaci, ili Albanci, ili Hrvati, ili… već svi zajedno! Vrijeme je za jedan novi “Zbor Crnogorskog naroda” to jest, Zbor građana CG – svih vjera i nacija! Uključujući i Srbe koji vole i koji su lojani našoj zajedničkoj domovini CG, našim tradicijama, kulturi, jeziku,… Sada kada smo na domaku cilja (EU), ne smijemo pokleknti. Treba nam zajednički… Pročitaj više »

Ha20
02.07.2022-18:49 18:49

Gospodine Nikolaidis vi blistate kao i obicno………………………….

Merlin
02.07.2022-21:39 21:39

Koliko dugo su tvoji Bosanci i Grci bili pod Osmanlijama ?

Orahovo
03.07.2022-05:27 05:27
Reply to  Merlin

TI SI SAMO OBIČNA SPLAČINA!
POSTAVLJAŠ LI TO ISTO PITANJE I ONIMA TVOJIMA U SRBIJI?
DOOOSTA VIŠE RAZLOGA IMAŠ DA GA SVAKODNEVNO POSTAVLJAŠ TAMOŠNJOJ TURSKOJ KOPILADI.

Orahovo
03.07.2022-05:28 05:28
Reply to  Merlin

MERLINU,

TI SI SAMO OBIČNA SPLAČINA!
POSTAVLJAŠ LI TO ISTO PITANJE I ONIMA TVOJIMA U SRBIJI?

DOOOSTA VIŠE RAZLOGA IMAŠ DA GA SVAKODNEVNO POSTAVLJAŠ TAMOŠNJOJ TURSKOJ KOPILADI.

nisvetipet
02.07.2022-21:41 21:41

To je proslost Andreje. To sto bijes skrivamo i glumimo demokrate dok nam kuca gori nam je najveca g..ost. Tako da je doslo da se taj bijes kanalise kako treba. Nece biti potpisivanja toga ugovora.