Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

RASTANAK SE PRIMAKAO: Marović napustila, Mikić i Radovanić u ”ilegali”, Milošević otpisan, a Jelušić i Konatar pred odlukom!

Pred pokretom URA je vrlo neizvjestan period. Ta stranka nastala na sjedjeljkama i uz patronat dijela propalog medijskog koncerna koji persnofikuju nekadašnje gazde Vijesti,  nikada nije stvorila čvrstu partijsku infrastrukturu. URA tako za dvije godine i pored maksimalne podrške gotovo svih regionalnih i domaćih medija, dijela diplomatskog kora, pa čak i ideološki suprotnih partija, svoj rejting nije uspjela da podigne preko deset odsto već je sve bliža da bude čak na ivici cenzusa

Građanski pokret URA koji je 30. avgusta 2020. bio suštinski najveći pobjednik tadašnjih parlamentarnih izbora, posljednjih sedmica doživljava veliku krizu koja će ostaviti vjerovatno trajne posljedice na funkcionisanje te stranke. Kontroverzni lider URA Dritan Abazović je već smijenjen u parlamentu i njegov odlazak sa funkcije premijera je samo pitanje vremena.

Putnici namjernici

Potpredsjednica URA Jovana Marović nedavno je podnijela ostavku jer je protiv toga da podrži ideju Abazovića da Crna Gora bude dio Otvorenog Balkana. Iako su pojedini mediji pokušali da zataškaju sukob svima je poznato da odnosi na relaciji Marović – Abazović nijesu dobri već mjesecima. Odnosi su toliko loši da i ne komuniciraju, a nije isključeno da je Abazović u naletima svojih frustracija optužio da je i ona “komitkinja” ili da dobije neku drugu kvalifikaciju kojima je sklon odlazeći premijer.

Kod Marović se ne zaustavlja osipanje URA, jer su izvršni direktor Zoran Mikić i generalni sekretar Mileta Radovanić bukvalno nestali sa medijske scene, iako je nikad više povoda za njihovo uključivanje. Mikić je nestao nakon što se na mrežama, a zatim i kroz riječi lidera PZP Nebojše Medojevića pročulo da je on lično učestvovao u aranžmanima oko šverca cigareta. Na to treba dodati da se pojavljuju sve češće priče o navodnim kontaktima Mikića sa osobom vrlo bliskom ideologiji koju URA naziva komitskom. Radovanić, koji je koristio ranije svaku priliku da se oglasi, nakon izbora sredinom oktobra je potpuno utihnuo. Spekuliše se da su Mikić i Radovanić nerazdvojni tako da i on mnogo zna o “tranzitu cigareta” od Uprave prihoda i carina do ko zna gdje.

Davno prošla vremena slavlja

A o cigaretama je najviše znao član Predsjedništva i smijenjeni direktor Uprave carina i prihoda Rade Milošević. Milošević, zanimljivo, čak održava kontakte s medijima pa je tako nedavno za “Vijesti” tvrdio da su “njegovi” službenici otkrili drogu u đubrivu koja je pronađena. Ipak, u pokretu URA su Miloševića već otpisali, jer dio funkcionera smatra da mu tu nije mjesto odavno, a da je afera sa cigaretama samo stavila tačku na njegovu političku karijeru što su pojedini jedva dočekali.

Oni koji su uvijek bili “nezvanično opozicija” Radu Miloševiću su poslanica Božena Jelušić i poslanik Miloš Konatar. Njihov sistem vrijednosti je “drugačiji” od onog koji promoviše Milošević, a izgleda da se sada počinju sudarati i sa principima koje zastupa Abazović. Postoje različite informacije o stavovima Jelušić i Konatara. Navodno oni su ogorčeni zbog odlaska Marović koja je u izjavi jasno navela da su “evropske integracije u postojećem momentu nemoguće”.

Takođe, Jelušić i Konatar su navodno spremni da odustanu od podrške izmjenama zakona o predsjedniku jer misle da su one ”nakaradne”, a što se čeka da potvrdi i zvanično Venecijanska komisija. U toj situaciji, ako URA odustane od podrške izmjenama zakona, njihov koalicioni partner proruski DF ide na skraćivanje mandata što znači kraj karijere Abazovića kao premijera.

Abazović već neko vrijeme spočitava vrlo loš rezultat URA u Budvi gdje su u gradu Božene Jelušić dobili svega oko 600 glasova, a projektovali su duplo više. Već se po kuloarima priča kako je Jelušić odgovorna za taj rezultat, dok ona tvrdi da je krivica na Abazovićevom bliskom prijatelju u tom gradu Blažu Rađenoviću. Suma sumarum, Jelušić i Konatar su upravo glasnim ćutanjem oko svih dešavanja jasno pokazali šta misle o Abazoviću.

URA u haosu, svako na svoju stranu

Odani

Poslanica URA je i Suada Zoronjić koja ostaje odana Abazoviću i nju mnogo ne dotiču sva dešavanja, već na taj način pokušava da cementira svoju poziciju u stranci pa može iskoristiti da bude potpredsjednica umjesto Marović. Zoronjićka koja svojim stavovima dobija javne komplimente Andrije Mandića, sigurno će ostati uz Abazovića, kao što će ga podržati i ministri Filip Adžić i Goran Đurović. Ipak, ko bi i očekivao da Adžić i Đurović mogli razumjeti kompleksne političke odnose, jer je to za njih nedostižno još neko vrijeme. Kompleksne odnose kako-tako, razumije ministarka Ana Novaković Đurović, ali čini se da ona mnogo dalje vidi pa vjerovatno “bilduje” svoj CV za period nakon parlamentarnih izbora. Novaković Đurović se drži po strani i vrlo nekolegijalno ćuti o ostavci Jovane Marović, ali i o evropskim integracijama. Uz Abazovića je i Luka Rakčević, ali iskreno ni on nema kud. Postavlja se pitanje, da li bi se uopšte trebalo baviti politikom ako znate da vas u partiji podržavaju osobe sa “političkim znanjem” poput Adžića, Đurovića!?

Obavio posao za Vučića, sad može i da ugasi partiju

Dakle, pred pokretom URA je vrlo neizvjestan period. Ta stranka nastala na sjedjeljkama i uz patronat dijela propalog medijskog koncerna koji persnofikuju nekadašnje gazde Vijesti,  nikada nije stvorila čvrstu partijsku infrastrukturu. URA tako za dvije godine i pored maksimalne podrške od gotovo svih regionalnih i domaćih medija, dijela diplomatskog kora, pa čak i ideološki suprotnih partija, svoj rejting nije uspjela da podigne preko deset odsto već je sve bliža da bude čak na ivici cenzusa od tri procenta na predstojećim parlamentarnim izborima.

A na tim izborima kada se karte promiješaju jedno je sigurno da ko god bude formirao Vladu neće gledati u Abazovića i URA kao značajnog partnera, već će dobiti onu poziciju “eto neka ih tu, a može se i bez njih”. Tu poziciju već imaju u Podgorici gdje bi vlast trebalo da vodi Evropa sad. Sve to nagovještava da se rastanak primakao i da je “zlatno doba” pokreta URA u završnoj fazi, a sa njima koga će sve povući vidjećemo, jer je oko njih i previše “preletača”.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Milica
01.12.2022-08:41 08:41

polupismeni ga podržavaju, turizmolog i subotički djak

Aragorn
01.12.2022-09:49 09:49

Abazović je najbolji primjer izreke daj nekome vlast da vidiš kakav je čovjek. Imaju li oni imalo stida, znajući da su na pozicijama glasovima DPS-a i suverenističkih glasova. Najteži promašaj DPS-a u zadnjih 30 godina je podrška ˝bratu Abazu˝, Takvog nesoja odavno nije viđela CG

Andjela
01.12.2022-11:18 11:18

URA, cudo nevidjeno,samo se pitam dje ih bog sastavi ovakve !!

Otvoreni Balkan
01.12.2022-11:35 11:35

Dritan je bistar mlad ,
obrazovan ,nekoruptivan,relaksiran, političar. Istina da voli vlast ali to vole svi političari. Velika njegova osobina je da nije nacionalista ali i to da podržava otvoreni Balkan. Jedina mana muje da je bijo previse oštar prema Zdravku Krivokapicu.

Life
01.12.2022-17:10 17:10

Mikić je ozbiljan čovjek. A ako se našao u osjetljivoj situaciji sigurno nije zbog lične gu**ce kao milošević i svaki drugi Ura tobož lider.

Goga
01.12.2022-18:29 18:29

Oće li ko snositi po dgovornost za promašaj. Ako neće onda je to bio plan.

Djilkos
01.12.2022-19:56 19:56

Evo 2,5 godine primoravam sebe da u djelovanju Abaza uocim jednu pozitivnu politicku,a tragam i za makar jednom ljudskom osobinom…Takvog manipolutara ,bestidniga i drzavnog stetocinu javna scena jos nije upoznala.Prokijumcario je 2xPorfirija u CG,jednom kao saucesnik,drugi put direktni izvidjac;o OB omalovazio svoju najsposobniju saradnicu u vladi i Uri,cak tu opciju promovise kao “prijateljstvo u regionu”,na racun drzavnih interesa..Kao covjek optuzuje bez dokaza,omalovaza,laze …A svu vlast uzurpirao,nezakonito postupa,svercuje cigarete,uzaptio tuzilastvo…

COL
24.12.2022-21:46 21:46

URA se nije pitala ni o čemu više no pjani sa gaćama sve odluke je donosio dvojac iz parka u Petrovcu. Sad je dvojac našao nove izvođače-odradnike a to su dvojica japija koji banuše iz bijela svijeta, odrekoše se stotina hiljada € zarade, zarad patriotizma. Polako ih uvode u brazdu da se koji glas suverenistički ne vrne kući jer onda džaba sva rabota i ulaganja. Dvojac će žuriti da što prije se dokopaju vlasti barem prije nego im balon ,,Evropa sad ” se ne raspukne. Veselo, veselo, veselo…