Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Rasprava o smjeni Bečića pred poslanicima: Ljaljo mora da ode da ne bi opstruirao manjinsku vladu?

Inicijativu za smjenu Bečića podnijeli su 21. januara poslanici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno

Sezona smjena počela je dolaskom februara. Nakon što je pala Vlada Zdravka Krivokapića u petak, na dnevnom redu je danas sjednica parlamenta na kojoj će se razmatrati smjena predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

Inicijativu za smjenu Bečića podnijeli su 21. januara poslanici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno.

Šta piše u Inicijativi?

Skupština Crne Gore, kako se navodi u predlogu, za vrijeme mandata Bečića, nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega, kako ocjenjuju poslanici opozicije, nije uspjela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija, te dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

“Dominantno zbog te činjenice, odnosno, neostvarivanja svrhe koju bi najviši zakonodavni i politički dom u jednoj državi trebalo da ima, danas smo svjedoci nikad većih društvenih, političkih i socijalnih podjela, koje prijete da destabilizuju ukupan ambijent u državi i blokiraju ispunjavanje njenih osnovnih zadataka. Negativan godišnji izvještaj Evropske komisije, u kome se između ostalog navodi da je sadašnji Skupštine bez presedana u istoriji Crne Gore, najbolja je ilustracija zbog čega je put naše države prema Evropskoj uniji zaustavljen, a značajan doprinos takvom Izvještaju i takvoj dijagnozi stanja od strane naših evropskih partnera, dala je upravo Skupština pod rukovodstvom njenog aktuelnog predsjednika”, dodaje se.

Piše i da je u toku trajanja ovog saziva Skupštine, Crna Gora značajno nazadovala u oblasti vladavine prava.

“Najveći razlog tome je nespremnost i odsustvo političke volje aktuelnog predsjednika Bečića da inicira ustavne mehanizme izbora čeinih funkcija u pravosudnom sistemu. Naime, predsjednik Bečić nije uspio da djelotvorno pokrene i okonča nijedan važan politički dijalog koji je trebao da dovede do rješenja kojima bi se deblokirale važne državne institucije, posebno one u oblasti pravosuđa”, piše, između ostalog, u predlogu.

Dovoljna prosta većina

Za smjenu Bečića, neophodna je prosta većina prisutnih poslanika. Da bi se usvojio dnevni red potrebno je da bude prisutan 41 poslanik.

Opozicija ukupno ima 40 poslanika, ali vjeruje se da će URA glasati za smjenu što bi bilo dovoljno da Bečić bude razriješen, ukoliko pri svojim stavovima ostanu sve druge stranke opozicije.

Upravo ta činjenica natjerala je Bečića sinoć da se obrati saopštenjem u kojem se praktično ponizno udvara pokretu URA, navodeći da je spreman je da se u ime partije javno izvini cijeloj Crnoj Gori za sve što su njegove kolege izjavile, kada čuje javno dato obećanje da neće biti formiranje skupštinske većine sa DPS-om. Bečić je spreman da zbog svoje fotelje odnosno stolice povuče riječi da su “izdajnici” i da su korumpirani. U spas Bečića uključio se prvi saradnik šef poslaničkog kluba Boris Bogdanović koji je sinoć objavio navodnu prepisku iz Vajber grupe pokreta URA.

On je objavio screenshotove iz grupe koja nije javna, a u kojoj je navodno poruke slao poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

“Ako Bečić ostane na čelu Skupštine – nema manjinske Vlade i mi smo izgubili… Ja sam spreman da u svakom trenutku preuzmem odgovornost za to… Prosto je, od prvog marta samo predsjednik Skupštine može zakazati sjednicu i niko više… I tu bi bila opstrukcija za normalan rad Vlade”, navodno je poručivao Konatar u toj grupi.

Bogdanović je konstatovao kako URA poručuje “DPS ne može u Vladu, ali može da nam je napravi”, a nakon toga zaključio “sada je već svima jasno”.

Epilog

U slučaju da se Bečić smijeni trebalo bi da bude predložen novi predsjednik Skupštine, a za sada nema informacija ko bi to mogao da bude.

Sa druge strane, ukoliko Bečić kojim slučajem ne bude smijenjen onda teza o manjinskoj vladi može da padne u vodu. U tom slučaju najrealniji su vanredni izbori što bi u tom slučaju još više produbio političku krizu u državi i priča o evropskoj budućnosti bila bi vraćena dva koraka unazad. Koliko je ta situacija bizarna potvrđuje i činjenica da bi te izbore pripremala Vlada koju podržava 11 od 81 poslanika!

Sjednica parlamenta je zakazana za deset sati.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ana
07.02.2022-08:22 08:22

Postovani novinari portala, ispitajte Gencija i Djeljosaja kakva je to ljubav izmedju njih i Demokrata?! Skinite im maske!