Četvrtak, 1 Juna, 2023
Rubrika:

Raskrinkavanje.me: Dezinformacije o glasanju putem pisma

Dezinformacije se, prema njihovim riječima, ovog puta šire o proceduri vezanoj za glasanje putem pisma

Korisnici društvenih mreža, portali ali i pojedini partijski funkcioneri iznijeli su netačne tvrdnje o glasanju putem pisma i dodatnim provjerama kroz aplikaciju “Granica”, poručili su iz Raskrinkavanje.me.

Iz DIK su za Raskrinkavanje.me pojasnili da procedura “ne uključuje provjere prelaska granica”.

Navode da širenje dezinformacija o glasanju je postala “skoro pa sigurna praksa uoči izbornog dana u Crnoj Gori”.

Dezinformacije se, prema njihovim riječima, ovog puta šire o proceduri vezanoj za glasanje putem pisma.

Tvrdnje je, navode oni, iznio funkcioner Pokreta Evropa sad Andrej Milović koji je tu informaciju objavio na društvenoj mreži Twitter.

Napominju da su tvrdnje Milovića prenijeli pojedini portali.

Ipak, iz Državne izborne komisije za Rasrkinkavanje kažu da su procedure glasanja putem pisma vrlo jasne.

“Procedura glasanja van biračkog mjesta detaljno je uređena Pravilima o glasanju putem pisma, i ne uključuje provjere prelaska granica”, kazao je za Raskrinkavanje predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

Pojasnio je da birač koji želi da glasa putem pisma zbog starosti, invaliditeta, liječenja ili boravka u ustanovi za smještaj odraslih lica, mora lično potpisati zahtjev za glasanje putem pisma.

“Taj zahtjev biračkom odboru može dostaviti samo lice koje birač ovlasti, i to lice ne može podnijeti više od jednog zahtijeva, osim ukoliko se radi o članovima istog domaćinstva. Glasanje putem pisma sprovode četiri povjerenika za glasanje putem pisma iz reda zamjenika članova biračkog odbora, koji ne mogu biti iz iste političke partije ili koalicije, i po pravilu određuju se dva iz reda vladajuće većine i dva iz reda opozicije. Ovu proceduru mogu pratiti i akreditovani posmatrači”, dodao je on.

Naveo je da birač glasa lično, a četiri povjerenika iz različitih partija vizuelno utvrđuju njegov/njen identitet.

“To znači da je mogućnost za zloupotrebe svedena na minimum, i da na kompetetivnim izborima, uz mještovitu izbornu administraciju u kojoj su zastupljene sve partije i kandidati, niko ne može glasati s dokumentom drugog lica”, zaključio je Mugoša.

Raskrinkavanje je kontaktiralo i Ministarstvo unutrašnjih poslova ali još uvijek nijesu dobili odgovor.

Taj sadržaj, kako su naveli, dobija ocjenu dezinformacija.

“Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija”, poručili su iz Raskrinkavanje.me.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve