Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Raščanin: Zapanjeni smo Ivanovićevim retrogradnim stavovima kojim opravdava selektivne abortuse

Forum žena  SD-a, poslaniku Ivanoviću poručuju da žene, u konkretnom slučaju ženska djeca nijesu ništa manje vrijedna od muške

Forum žena Socijaldemokrata Crne Gore najoštrije osuđuje retrogradne izjave poslanika SNP-a Dragana Ivanovića kojima je u Parlamentu opravdao sprovođenje selektivnih abortusa navodeći kako roditelji imaju pravo da odlučuju o polu svog djeteta.

“Zaista smo zapanjeni činjenicom da se, i kada je ovo pitanje na dnevnom redu, vraćamo desetinama i stotinama godina unazad, te da i dalje imamo predstavnike naroda koji javno iznose ovakve retrogradne stavove. Borba žena za jednaka prava u svijetu i u Crnoj Gori još uvijek traje. Svjedoci smo svih poteškoća sa kojima se one suočavaju, prilikom
zapošljavanja, prilikom nasljeđivanja itd, te da prava koja su im zakonima garantovana u tim segmentima još uvijek u potpunosti ne ostvaruju, ali je poslanik Ivanović otišao korak dalje – podržavajući ideju kojoj bismo im, u zavisnosti od nečije volje, zabranili i da se
rode”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Ivana Raščanin, predsjednica odbora Foruma žena Glavnog grada.

Forum žena  SD-a, poslaniku Ivanoviću poručuju da žene, u konkretnom slučaju ženska djeca nijesu ništa manje vrijedna od muške.

“Da svaki zdravorazuman roditelj podjednaku ljubav, pažnju i njegu daje svakom djetetu, bez obzira na njegov pol, a kamoli da mu padne na pamet da ne dozvoli rođenje sopstvenog djeteta jer je ono ženskog pola”, rekla je Raščanin.

Prema njienim riječima, upravo zbog ovakvih javno iznesenih stavova političara, žene u Crnoj Gori se i danas suočavaju sa brojnim poteškoćama izazvanim diskriminacijom po osnovu pola.

“Stoga, kao neko ko je nosilac visoke funkcije poslanika u crnogorskom Parlamentu, ovim putem apelujemo na poslanika Ivanovića da se suzdrži ovakvih retrogradnih izjava i da
svojim radom doprinese postizanju jednakosti svih u Crnoj Gori, bez obzira na bilo koje razlike, što podrazumijeva i razlike u polu”, zaključuje ona.

Podsjetimo, šef poslaničkog kluba SNP-a Dragan Ivanović juče je u Skupštini kazao da svaki građanin ima pravo da utiče na pol svoje djece.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve