Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Raščanin Radičević: Umjesto da se približi značaj vakcinacije za zdravlje građana, šalje se poruka da ako budeš dobar možeš u Deltu

''Zdravko Krivokapić, neodmjereno i nezgrapno, ali sa iskrenim ubjeđenjem, optuži ljekare da su ubice, upravo one koji prošlih i ovih dana saniraju rezultate njegovog traljavog i neodgovornog rukovođenja granicama u rovitoj i ranjivoj crnogorskoj epidemiološkoj zbilji''

Posrnuće epidemiološke politike u doba COVID-a u Crnoj Gori dostiže vrhunac. Ni nakon pet mjeseci od otpočinjanja masovne vakcinacije nije vakcinisano više od trećine populacije. Statističke vratolomije da se zamaskira istina su providne i prepoznate, saopštila je predsjednica Foruma žena SDCG, Ivana Raščanin Radičević.

“Čak ni kontinuirano ponavljanje iste mantre, da se sada testira četvrostruko više građana nego prošle godine, koje uporno pokušava da plasira nezakonito imenovani direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić, ne nailazi na razumijevanje stanovnika zato što ga ne prepoznaju kao autoritet. Još manje ga autoritetom smatraju njegove kolege zbog činjenice da je dr Galiću dobro poznato na koji način se testiranje vršilo prošle godine, na koliko aparata, kako se uz mnogo muke dolazilo do reagenasa, koliko su početne verzije brzih testova bile nepouzdane, koliko je vremena bilo potrebno da se obradi samo jedan uzorak krvi, koliko je tehnologija testiranja napredovala u poslednjih godinu dana. Takvo nipodaštavanje kolega koji su se hrabro nosili sa nepoznanicom kakva je COVID, struka ne pamti!”, navodi Raščanin Radičević.

“Što bi rekli, nije u pitanju stručnost, u pitanju su karakterne osobine. Posebno kada ni glasa ne pustiš na račun upravljanja granicama i podviješ rep pred brutalnom agresijom mladih ekonomista bez trunke empatije prema oboljelima i umrlima. Kažu da onaj ko prepoznaje samo ekonomski interes ima ozbiljan socijalni defekt. Ništa manji od onog ko zbog svoje ničim zaslužene fotelje omogućava kolaps struke. To je isti onaj dr Igor Galić koji je u maju govorio da je za bezbjednu sezonu potrebno 30% vakcinisanih, a sada, kada je sezona prošla, vakcinisano je tek 32,9% ukupnog stanovništva. Uostalom, nedavno su ambasadorke SAD i Velike Britanije, u autorskom tekstu, navele da je, između ostalog, Crnoj Gori potrebna „bolja zdravstvena zaštita, uključujući stavljanje
pandemije pod kontrolu“. Tom jednom rečenicom rekle su sasvim dovoljno o zdravstvenim vlastima i epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori. O ozbiljnoj promotivnoj kampanji ni riječi! Sem jednog spota otužnog sadržaja sa bakicom koja komunicira sa unucima putem video call-a i obavezne ministarke koja nikoga neće uvjeriti da je potrebno da se vakciniše, ništa drugo!

Zdravku Krivokapiću to što nije ni vakcinisan očigledno ne smeta da rukovodi Savjetom za sprovođenje aktivnosti na odstranjivanju i iskorjenjivanju zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom za koji je malo ko čuo. Poslednji put, u martu mjesecu, kada je sa čelne pozicije smijenio dr Jelenu Borovinić Bojović i imenovao sebe. Sakriveno od očiju javnosti ovo tijelo donosi mjere koje nemaju veze sa strukom. Pri tome, Zdravko Krivokapić, neodmjereno i nezgrapno, ali sa iskrenim ubjeđenjem, optuži ljekare da su ubice, upravo one koji prošlih i ovih dana saniraju rezultate njegovog traljavog i neodgovornog rukovođenja granicama u rovitoj i ranjivoj crnogorskoj epidemiološkoj zbilji. Ljekarski esnaf je, nažalost, kukavički otćutao uvredu. Predsjednica Ljekarske komore je ispod glasa promrmljala nešto sebi u bradu potpuno amortizovana pozicijom pomoćnika direktora Kliničkog centra Crne Gore za kvalitet. Predsjednica Sindikata doktora medicine, dr Milena Popović Samardžić, požrtvovano se bacila između premijera i struke i objasnila da nije tako mislio, udobno zavaljena u fotelju glavnog epidemiologa za imunizaciju. Oprostila mu je i što se na čelu stručnih tijela ne nalaze epidemiolozi kako je nadahnuto predlagala u septembru 2020. godine. Imajući sve u vidu, ne očekujemo da komentariše ni stupidnu izjavu da se zatvaranje šoping molova odrazilo na povećanje broja vakcinisanih. Nema veze što je preko dvije hiljade zaposlenih i njihovih porodica dovedeno na ivicu egzistencije neodgovornim odlukama. Bilo bi pošteno da mlađani Milatović odriješi kesu i obezbjedi im materijalnu nadoknadu za izgubljenu dobit kada se već koriste kao supstitut za nepostojeću kampanju za promociju vakcinacije u situaciji očigledne diskriminacije.

Društveni kontekst je još gori: šalje se poruka da smo nezrela, potrošački orijentisana zajednica kojoj je važnije šetanje kroz šoping molove nego briga o sopstvenom zdravlju. Pojednostavljeno, umjesto da se približi značaj vakcinacije za zdravlje građana, šalje se poruka da ako budeš dobar možeš u Deltu! Banalno i vulgarno svođenje struke na socijalni trik. Zato se ne sprovodi ni jedno ispitivanje javnog mnjenja o povjerenju u zdravstveni sistem. Ili se sprovodi, a rezultati se ne objavljuju. Ili aktuelnu vlast uopšte nije ni briga šta građani misle o njoj. U svakom slučaju, loše da gore ne može biti”, zaključuje Raščanin Radičević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve