Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Ranko Đonović: Vlast bi da izbjegne lokalne izbore, svjesna da više nema šanse za pobjedu

O aktuelnim političkim temama, za Skala radio govorio je politički analitičar Ranko Đonović

Vladajuća koalicija bi po svaku cijenu da odloži lokalne izbore na Cetinju, Mojkovcu i u Petnjici. Jasno im je da su šanse ovoga puta za dobar rezultat minimalne i da ih gotovo nema. Njihova politika, postaje očigledno izgubila je i kod onih koji su tolerisali brojne promašaje ovo političke kompilacije, što će reći da je pretrpjela fijasko. Puca po svim šavovima, kako bi to narod najbolje kazao, a koliko se poštuje i u samoj Srbiji najbolje je pokazao nedavna pośeta premijera Krivokapića Beogradu, kad ga je dočekao ministar poljoprivrede u farmerkama i đubretarcu. Ponašanje crnogorskog premijera ocijenjeno je kao brukanje Crne Gore i vrijeđanje njenih tradicionalnih vrijednosti. O tim temama, za Skala radio govorio je politički analitičar Ranko Đonović.

Zašto vlast traži odlaganje lokalnih izbora na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici koje je zakazao predsjednik Đukanović za sljedeći mjesec?

-Mislim da ne postoji građanin kome nije jasno da ova vlast nema kapaciteta i da je to ustvari vlast druge države, a ne ona građana Crne Gore. Potpuno je jasno da i na lokalnim nivoima ona posrće, kao i na državnom nivou i da apsolutno ništa ne funkcioniše.

Dovoljno je pogledati Budvu i Vladu Crne Gore pa da se vidi sva apsurdnost njihovog vršenja vlasti i propadanje u svim segmentima sistema, što opasno prijeti da našoj državi nanese ogromnu štetu.

Odlaganje lokalnih izbora u ova tri grada vlast traži jer očekuje da će se do maja, kako je predložio predsjednik Skupštine gospodin Bečić, neke stvari sredit u njihovu korist.

Prije svega nadaju se otvaranju određenih afera u DPS-u, odnosno u bivšoj vlasti, i onda misle da bi to silom prilika za njih i broj glasova koji bi dobili, značilo nešto pozitivno.

Planirani lokalni izbori pokazali bi da je vladajuća koalicija u padu, ozbiljnijem padu, tako da je osnovno pitanje što je to pozitivno što je uradila sadašnja vlast da bi se neko opredijelio da im ponovo da glas?

Oni koji mrze Crnu Goru i DPS, oni bi im i dali glas, ali u međuvremenu ima ih mnogo više koji vole svoju državu i opametili su se. Njima je jasno iz svega što se za godinu dešavalo da, koliko god da je prije bilo loše ili je bilo malo dobroga, ovo danas je mnogo, mnogo gore.

Na pitanje oko ponašanja Demokratskog fronta koji je bio kategoričan da više neće sjedati u parlamentu, pa su po ko zna koji put promijenili odluku, Đonović je kazao da je to osobina Demokratskog fronta i to ne od juče.

-Oni su stalno takvi. Daju izjavu, pa je koriguju ili povuku, tako da njih ne treba ozbiljno shvatati. DF je vlast za koju oni sami kažu da mafijaška. Govorili su da Luka Bar radi kriminalne radnje, pominjali drogu i pripisivali sve to kao velike mane sadašnjoj vlasti, da bi sjutradan s njom razgovarali kako da promijene pojedine ministre i kako da se i oni malo dokopaju vrha piramide.

Tako da njihove izjave i najave prvo i prije svega, ne treba uzimati za ozbiljno. Oni su kazali da više nema rekonstrukcije, idemo na nove izbore i u novu Vladu.

Stalno mijenjaju izjave i stavove, ako ih uopše imaju. Danas jedno, sjutra već drugo.

To svi znaju, kao što znaju i što čeka ovu koalicionu vlast i kuda je njihov brod krenuo. To je brod koji ne zna đe plovi i onda je svaki vjetar koji duva u njihova jedra pogrešan vjetar. Tako će se to i nastavit i ne treba očekivati da će ova vlast ostati dugo da vlada, niti da će bilo što od toga što obeća ispuniti. To prije izgleda kao jeftina bajka ili priča za đecu.

Sve četiri godine Demokratski front da vlada, ili ova vlada u kojoj su, oni bi poslije toga rekli: U našem novom mandatu će sunce ogrijati Crnu Goru.

Stoga su izjave čelnika Fronta neozbiljne, najčešće neutemeljene i na njih se ne treba ozbiljnije osvrtati, nego pratiti procese u Crnoj Gori koji im ne idu u prilog.

Skandalozno ponašanje premijera Krivokapića u Beogradu, Đonović je okarakterisao takvim da svi imamo razloga po malo da se stidimo i da se pitamo đe nam je to došla Crna Gora.

-Mislim da skandaloznijega i komičnijega premijera od ovoga našega nije bilo. Njegova uska struka nije ni bitna za mjesto koje pokriva, pa se zapitate ima li apsolutno bilo koje grane, bilo kojeg segmenta u koji se taj čovjek razumije.

Razumije li se makar u to da poštuje samog sebe, ako već u toj mjeri ponižava državu koju predstavlja. Svi smo čuli njegove izjave i viđeli kako je primljen u Beogradu i kako se smiju tome što on priča. I to oni preko kojih Krivokapić misli da dobije glasove na izbore u CG. On se priprema i želi da ova vlast što duže traje kako bi stranka koju misli formirati uspjela nešto da napravi uz njegove ministre. Ne daj bože da oni, bilo kao parlamentarna stranka ili ne, budu bilo ko ko bi bio dio te eventualno nove vlasti.

Đonović smatra da su novi izbori za njih konačan kraj i vjeruje da će ideja koju predstavlja Demokratski front sigurno doživjeti krah.

Siguran je, kako je kazao, da se i Vučiću, koliko god vara svoj narod i koliko god je podrška ovima u Crnoj Gori koji ga slijede, i toj vrsti vladavine bliži kraj.

Svakako da će u Crnoj Gori sve manje i manje imati uticaja. Zato se treba naoružati strpljenjem, jer ne može biti nikako da u 21. vijeku pobijedi zlo koje je pobijeđeno sredinom prošlog vijeka. Zlo zvano fašizam ili nacional šovinizam u Crnoj Gori, kako god ga krstite, samo ne u ništa dobro što nam oni nude.

Za Crnu Goru uz, sve greške koje je napravila i koje je dobro isplatila, vjerovatno da je došlo vrijeme da se i taj proces lagano završava i da izlazi iz mraka, zaključio je Đonović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve