Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Ramusović: Đukanović zaustavio istocne vjetrove dok Vučić rasplamsava buru na Kosovu

Evropska unija, Britanija i Sjedinjene Države se moraju odlučnije uključiti i shvatiti ovu zamku te snažnije i trajno zaustaviti ruski uticaj

Piše Erol Ramusović

Na Kosovu su se ponovo uzburkale strasti, povod se lako nađe a izvor problema uvijek isti. Borba za dominaciju Rusije u Jugoistočnoj Evropi ne prestaje tako što putem srbijanskih satelita uvijek traže mogućnost za destabilizaciju duboke NATO pozadine. Najiskusniji kormilar u tim vodama je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je uspio stabilizirati političku scenu u Crnoj Gori i mudrim potezima vratiti Aleksandra Vučića na početne položaje prije Litija.

Ovih dana Srbi na Kosovu neće da prihvate ono što je Srbija potpisala i dogovorila sa Kosovom, a to je primjena odluke o tablicama. Kosovo je nezavisna i suverena zemlja sviđalo se to kome ili ne. Jedino što Srbija ima jeste nekoliko rečenica u Ustavu gdje piše da je Kosovo Srbija. Na osnovu toga, Srbija pokušava da trguje na međunarodnoj sceni i da prelaskom Drine ostvari veći uticaj u Bosni i Hercegovini a kasnije i u Hrvatskoj, ovladavanjem starih linija Velike Srbije: Karlobag, Karlovac, Virovitica. Evropska unija, Britanija i Sjedinjene Države se moraju odlučnije uključiti i shvatiti ovu zamku te snažnije i trajno zaustaviti ruski uticaj.

Vratimo se Crnoj Gori koja je prošla težak period u posljednje dvije godine. Amfilohijeva vlada je pala, a Amfilohije nije više među živima. Iako dobro uzdrmana građanska i proevropska struktura u Crnoj Gori, ipak je ostala na nogama. Glavni remetilački faktor, prosrpski premijer Crne Gore Dritan Abazović je otkrio pravo lice i oni koji su ga podržali su shvatili o kome se radi. On je velikosrpski političar pod etničkim albanskim imenom. Međutim teško da će proći sljedeći put. Podcjenio je snagu i iskustvo Đukanovića, pa je morao, da bi opstao, prihvatiti autoritet predsjednika. Đukanoviću a to je odgovaralo predsjedniku jer je to prelazni period, do potpunog vraćanja Crne Gore na evropski kolosjek.

Pisao sam prije o tome, a sada ću ponoviti, da su Bošnjaci ključni faktor za stabilnost u našoj regiji.

Od Bošnjaka najviše zavisi stabilnost u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori pa i u Hrvatskoj koja ne može biti relaksirana ako u susjedstvu ne valja. Upravo u CG i BiH ruski uticaj potpomognut Beogradom pokušava da napravi prevagu. Razbijanjem Bošnjaka od strane obavještajnih službi koje dolaze sa istoka, ugrožava se uticaj prozapadnih politika upravo u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Iza svega stoji Rusija! Ako “padnu” Bošnjaci, Crna Gora će biti nestabilna i pod uticajem Srbije, kao i Bosna i Hercegovina. Zbog toga je neophodna i ključna saradnja Crnogoraca, Bošnjaka i Albanaca na spriječavanju tog uticaja. Albanci sa Kosova razumiju igru i nisu nasjeli na Otvoreni Balkan. Njihovi sunarodnjaci u Albaniji su u dubokoj offside poziciji. Moramo se vratiti Berlinskom procesu, a ne ulaziti u Otvoreni Balkan koji ide na ruku upravo ruskom uticaju u ovom dijelu svijeta. Zapad to ne smije dozvoliti!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve