Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Raković: Srbija da uslovi Krivokapića ako kaže da Crna Gora nije srpska država

''Formiranje Krivokapićeve Vlade velika pobjeda srpskog naroda jer je formirana'', rekao je Raković, istoričar i jedan od ideologa velikosrpskog projekta ''Srpski svet''

Istoričar i jedan od ideologa velikosrpskog projekta ”Srpski svet” Aleksandar Raković ocijenio je u emisiji ”Jutro” na TV Prva da je formiranje Krivokapićeve Vlade velika pobjeda srpskog naroda jer je formirana, kako je kazao, nakon Beograda i Banjaluke i treća srpska vlada u regionu.

On je iznio podatak da je od 13 članova Krivokapićevog kabineta – njih osmoro Srbi.

”Imovina Srpske pravoslavne crkve biće bezbjedna jer se planiraju izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti. To je velika pobjeda u Crnoj Gori u prvom redu srpskog naroda. S tim u vezi, red je da čestitamo novom premijeru Zdravku Krivokapiću i njegovoj Vladi. U toj vladi ima osam Srba od 13 članova što znači da smo, pored Vlade u Beogradu i Vlade u Banjaluci, dobili srpsku vladu u Podgorici”, rekao je Raković.

Raković je, međutim, rekao da nije zadovoljan Krivokapićevom izjavom da Crna Gora nije srpska država, koju je premijer izrekao nakon što je položio zakletvu.

Srpski istoričar je podsjetio na raniju izjavu Krivokapića koji je govorio o Srbiji i Crnoj Gori kao o dvije srpske države citirajući stihove kralja Nikole.

”Krivokapić bi morao da malo više vodi računa kada kaže da Crna Gora nije srpska država jer ga sami događaji demantuju. Narod je razdragano slavio novu vladu upravo zbog toga što je Crna Gora – srpska država. I to istorijska srpska država kako je i sam rekao, pa porekao”, naveo je Raković kritikujući Krivokapića zbog povlačenja svoje ranije izjave.

”Krivokapić to nije trebalo da porekne jer je u pitanju istorijska srpska država. Defanzivan stav nikada nije dobar i nećemo sada valjda doći u situaciju, nakon što smo odbranili srpske svetinje u Crnoj Gori, da sada branimo i srpski identitet u Crnoj Gori. Dakle, pratićemo te izjave, veoma smo srećni što je Đukanovićev režim pao, ali vodićemo računa. Pitamo se poslije ove izjave Krivokapića da li je srpski narod u Crnoj Gori do kraja zaštićen”, upozorio je Raković.

On je najavio novu politiku Srbije prema Sjevernoj Makedoniji kao što to rade Bugari prema Makedoncima.

Srpski istoričar je, međutim, zaprijetio da bi Srbija trebalo da uslovi Krivokapića –kao što Bugarska uslovljava Sjevernu Makedoniju – u slučaju da nastavi da govori da Crna Gora nije srpska država.

”Mi treba da ih uslovljavamo kako to rade Bugari. Mi treba da uslovljavamo i premijera Krivokapića ako to ne bude incident, to što je rekao da Crna Gora nije srpska država već to postane pravilo”, zaključio je Raković svoje skandalozne stavove.

Podsjetimo, Bugarska je blokirala otvaranje pristupnih pregovora EU i Skoplja jer Sjeverna Makedonija insistira na makedonskom identitetu i jeziku.

”Srbi imaju pravo na ujedinjenje, srpske institucije da budu na budžetu Crne Gore”

Raković smatra da je srpski narod pokazao da se integrisao i da je DPS demontiran i da sve to ne bi moglo bez Srpske pravoslavne crkve i uloge mitropolita Amfilohija i vladike Joanikija dodajući da srpski narod ima pravo na ujedinjenje.

”To je jedna integracija srpskog naroda. Srpski narod u Srbiji i Srpskoj je dao veliku ljubav narodu Crne Gore i apsolutno ne smije biti bilo kakav antibeogradski i antisrbijanski diskurs. Srpski nacionalni interes je da Crna Gora, Srbija i Srpska budu u jednoj saveznoj državi”, rekao je Raković.

Raković navodi da je interes Srba u Crnoj Gori da se sprovede popis stanovništva i da se srpske kulturne ustanove stave na budžet Crne Gore.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Donji kraj
10.12.2020-09:29 09:29

Rakovicu pametansi čoek ,pušti čoeka da radi a ne da se slika i sjedi u Grand .

Revenge
10.12.2020-10:27 10:27

Gospodine Rakovicu da Vam pojasnim malo kako kaze Ustav Crne Gore Clan br:3
TERITORIJA CRNE GORE JE JEDINSTVENA I NEOTUDJIVA …eto tako