Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Rakočević: Ukoliko EU propusti šansu da ubrza proces proširenja, otvoriće prostor za treće države

Ukoliko Evropa propusti šansu da ubrza proces proširenja, otvoriće prostor za treće države, koje ne dijele naše evropske vrijednosti, a imaju svoju legitimnu namjeru da izvrše snažan uticaj na zemlje Zapadnog Balkana, što Crna Gora naročito dobro zna, imajući iskustvo iz 2016. godine

Ukoliko Evropa propusti šansu da ubrza proces proširenja, otvoriće prostor za treće države, koje ne dijele naše evropske vrijednosti, a imaju svoju legitimnu namjeru da izvrše snažan uticaj na zemlje Zapadnog Balkana, što Crna Gora naročito dobro zna, imajući iskustvo iz 2016. godine, kazao je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Nikola Rakočević

On se u Briselu sastao sa novim komesarom za proširenje Oliverom Verheljevim koji je, odgovarajući na pitanje Rakočevića, kazao da smatra da ne bi bilo mudro mijenjati pravila igre u toku igre i da će se on snažno zalagati da metodologija pregovaranja za Crnu Goru i Srbiju, ostane nepromijenjena.

Rakočević je na zajedničkom sastanku kazao da je Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa i da je naša država istrajna u namjeri da postane punopravna članica Evropske unije.

“Dodao je da će se, ukoliko Evropa propusti šansu da ubrza proces proširenja, otvoriti prostor za treće države, koje ne dijele naše evropske vrijednosti, a imaju svoju legitimnu namjeru da izvrše snažan uticaj na zemlje Zapadnog Balkana, što Crna Gora naročito dobro zna, imajući iskustvo iz 2016. godine”, saopšteno je iz DPS-a.

Rakočević je u razgovoru sa Verheljijem upitao da li će metodologija pregovaranja sa Evropskom unijom, za Crnu Goru i Srbiju, koje uveliko pregovaraju sa Evropskom komisijom, ostati nepromijenjena.

Verhelji je rekao da postoji puni konsezus među članicama EU, da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan prioritet, iako postoje različita gledišta na koji način se to proširenje treba sprovoditi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve