Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Rakočević: Temeljni ugovor najtemeljnije pripremljena izdaja Crne Gore

''Prosto je nevjerovatno da se episkopijama Srpske pravoslavne crkve koje djeluju u Crnoj Gori, od strane naše države priznaje kontinuitet preko 600 godina duži nego što ga je sama Srbija, matična država, priznala SPC. Za ovaj nonsens ne treba posebna pamet i pravničko znanje, ovo je jasno vidljivo svakom laiku koji baci pogled na ovaj sramni ugovor''

Ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom SPC koji je juče u javnosti objavila Vlada Dritana Abazovića, a koji se, bez ikakvog opravdanja naziva “temeljnim”, najtemeljnije je pripremljena izdaja države Crne Gore, ocijenio je član Predsjedništva Socijaldemokrata Marko Rakočević.

“Ovim ugovorom koji izdajnička Vlada Dritana Abazovića planira da potpiše sa SPC, ova vjerska zajednica postavlja se nadređen položaj ne samo u odnosu na ostale vjerske zajednice, već i na samu državu Crnu Goru. Prosto je nevjerovatno da se episkopijama Srpske pravoslavne crkve koje djeluju u Crnoj Gori, od strane naše države priznaje kontinuitet preko 600 godina duži nego što ga je sama Srbija, matična država, priznala SPC. Za ovaj nonsens ne treba posebna pamet i pravničko znanje, ovo je jasno vidljivo svakom laiku koji baci pogled na ovaj sramni ugovor”, naveo je Rakočević.

“Da stvar bude još gora, od SPC, odnosno njenih eparhija u Crnoj Gori planirano je, potpisom premijera ove države (makar formalno), napraviti državu u državi. Kako je to Abazović zamislio – svi oni koji se ogriješe o zakon, utočište će, ukoliko ovaj ugovor bude potpisan, moći naći u crkvi gdje državni organi, bez odobrenja sveštenog lica, neće moći da djeluju. Hapšenja, dakle, mogu na ulici, mogu u Skupštini, Vladi, sudovima, ali ne mogu u crkvama koje su u vlasništvu SPC”, ističe Rakočević.

Prema njegovim riječima, ovo je samo jedan dio skandaloznog dokumenta koji se Crnoj Gori pokušava podvaliti kao “temeljni” ugovor.

Socijaldemokrate će se, ističe on, protiv ovog akta kapitulacije Crne Gore nad velikodržavnim projektom boriti na sve moguće načine, na šta, još jednom, pozivaju sve političke subjekte, bili oni u vlasti ili van nje, kao i sve slobodnomisleće građanke i građane koji se protive ovom suludom političkom naumu koje Abazović na čelu 43. Vlade pokušava da sprovede.

“Žao nam je što se ispostavilo da smo bili u pravu kada smo odbili učešće u prevarnom projektu zvanom “manjinska vlada”. Ali nije vrijeme za likovanje, nego za odgovornost. A ona nam nalaže da Vladu srušimo što prije, kako bismo konačno nakon izbora dobili novu, koja bi bila istinski građanska i evropska, i prije svega odgovorna prema državi i njenim vitalnim interesima, za razliku od postojeće koja to definitivno nije”, zaključio je Rakočević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve