Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Rakočević: Odlazeća vlada je predano radila za interese centara moći izvan Crne Gore

Crna Gora je, navodi Rakočević, više od dvadeset godina na putu nacionalne i društvene emancipacije od nazadnih politika koje su i našu državu i cijeli region vjekovima unazad držale u stanju ekonomskog i društvenog propadanja

Nije samo Vlada Zdravka Krivokapića u posljednjih godinu i po dana bila kočničar evropskog napretka Crne Gore. Skupštinska većina je uradila svoj dio posla na rušenju evropskih standarda, ocijenio je Nikola Rakočević, član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore.

Crna Gora je, navodi Rakočević, više od dvadeset godina na putu nacionalne i društvene emancipacije od nazadnih politika koje su i našu državu i cijeli region vjekovima unazad držale u stanju ekonomskog i društvenog propadanja.

“Vizijom i pregalaštvom jedne vrijedne crnogorske generacije Crna Gora je na evropskom putu ostvarila najprije svoju ekonomsku nezavisnost koja je bila najava obnove državne nezavisnosti. Članstvo u NATO i status najnaprednije države kandidata za članstvo u EU, zajedno sa brojnim ekonomskim i investicionim uspjesima, neke su od najvrijednijih dostignuća Crne Gore. Na koncu ljeta 2020. godine nastao je mrak”, navodi Rakočević.

Kako je istakao, političke snage, uprkos kojima je Crna Gora postala nezavisna i međunarodno priznata i evroatlanska država, su preuzele upravljanje Crnom Gorom.

“Jedina tačka okupljanja bila je i ostala mržnja prema DPS-u kao državotvornoj partiji i mržnja prema suverenom karakteru Crne Gore koji smo kao građani izgradili. Bez zajedničkog cilja, vrijednosti, strategije i vizije. Samo želja da se naudi državi. Zato se urušila takva vlast, a zato se urušavaju i sve lokalne vlasti u onim opštinama gdje se anti-evropska politička družina ujedinila. Nije to tek nesposobna i neznavena grupa političkih gubitnika. To je udružena grupa sa lošom namjerom prema vitalnim nacionalnim interesima. Urušena ekonomija i protjerani investitori, ugroženi međunarodni ugled i institucije dovedene u stanje potpune nefunkcionalnosti svjedoče o promišljenom radu na destabilizaciji države”, kazao je Rakočević.

Crna Gora je, dodaje on, postala jedina članica NATO za koju je Amerika, kao najkredibilniji partner u Alijansi, zvanično saopštila da se sa Vladom Zdravka Krivokapića ne mogu dijeliti povjerljive informacije u okviru razmjene podataka sa NATO saveznicima.

“Kakav šamar za nekada svijetlu tačku stabilnosti u regionu! Nije samo Vlada Zdravka Krivokapića u posljednjih godinu i po dana bila kočničar evropskog napretka Crne Gore. Skupštinska većina je uradila svoj dio posla na rušenju evropskih standarda. Kršeći Ustav i preporuke Evropske komisije i Venecijanske komisije, pravdajući se težnjom da učine kvalitetniju distribuciju pravde, dobili smo stranački instrumentalizovan Tužilački savjet u koji od 11 članova šest predstavnika biraju političke partije i oni predstavljaju eksponente volje političke većine. Razorene institucije, politički instrumentalizovane, javna preduzeća pretvorena u gubitaše, škole u ustanove za indoktrinaciju, nepotističke šeme rođaka i prijatelja, predstavljaju ličnu kartu odlazeće vlasti”, ističe on.

“Tajno i veoma problematično zaduženje, uplitanje djece premijera u državne poslove, poput programa ekonomskog državljanstva i brojni drugi sumnjivi poslovi se moraju preispitati i dakako se mora snositi odgovornost. Samo tako ova država će pokazati svoju ozbiljnost. Ako je pomjerena iz fokusa, ne znači da je zaboravljena i veleizdaja u pokušaju da se državna imovina prepiše na Srpsku crkvu sa sjedištem u Beogradu. Pravnim sredstvima, uspravljene institucije Crne Gore, zajedno sa međunarodnim sudskim instancama građanima Crne Gore moraju omogućiti da budu vlasnici onog što je nesporno njihovo – državno. Nije to tek vlasništvo građana i države, već kulturna baština Crne Gore, bez koje se pokušava obesmisliti njena nezavisnost. Za takav pokušaj veleizdaje se mora krivično odgovarati gdje ima zakona i gdje ima zaštitnika nacionalnog interesa”, kazao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, biće potrebno puno vremena da se sanira sva šteta koju je za sobom ostavila doskorašnja većina uz “opomenu da se Crnoj Gori takva greška kakvu smo napravili kao društvo u avgustu 2020. godine ne smije ponoviti”.

“Posljedice koje ostavlja Krivokapićeva vlada su opasno štetne za nacionalni interes Crne Gore. Vlada je godinu i po dana radila permanentno za interese centara moći izvan Crne Gore. Radilo se predano na uništavanju euroatlanskog koncepta, služeći velikosrpskom i ruskom interesu. Dolazi vrijeme u kojem će morati da se podnesu računi i da se odgovara pred pravosuđem za štetu koja je načinjena državi i vitalnim nacionalnim interesima”, zaključio je Rakočević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve