Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Rakočević: Kriza će biti riješena kada se okupe sve evropske snage i formiraju novu Vladu

''Krivokapić može pomoći jednostavno – da raspusti Vladu koja nema dovoljno kompetentnosti, a ima i previše zle namjere u odnosu na Crnu Goru. Najzad, treba li i očekivati nešto drugo od Vlade koju većinski podržavaju antievropski politički subjekti, a koja je formirana, podsjećam vas, po priznanju predsjednika Vlade, u vjerskoj instituciji, konkretno u srpskoj crkvi'', smatra poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević.

Pohvaliti se rezultatima koje ostvaruje Vlada nastavak je igranja zdravim razumom građana Crne Gore. To je nastavak politike pretvaranja laži u istinu. To je bilo glavno oružje nove vlasti koje im je pomoglo da se domognu pozicija, uz pomoć regionalnih i pojedinih domaćih medija, kaže u razgovoru za Dnevne novine poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević.

Premijer Zdravko Krivokapić se nakon povratka iz Velike Britanije naglo ohrabrio, pa počeo maltene da prijeti da će uz pomoć te države izvaditi Crnu Goru iz kandži organizovanog kriminala. Kako to komentarišete? Da li bi bilo logično da se oglasi i Ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori?

RAKOČEVIĆ: Predsjednik Vlade u kontinuitetu nastoji da afirmiše spoljnu politiku prethodnih vlada, što treba pohvaliti. Ipak, nedovoljna ozbiljnost i nedostatak političke trezvenosti izazivaju diplomatske skandale koji urušavaju imidž naše države u evropskim okvirima. Pomoć svih naših NATO partnera u ostvarivanju pune evropske integracije našeg društva je neophodna i dobrodošla, međutim, važnije je da predsjednik Vlade pomogne najprije sebi i sopstvenoj državi, da bi, sljedstveno tome, i drugi pomogli Crnoj Gori.

Pomoći može jednostavno – da raspusti Vladu koja nema dovoljno kompetentnosti, a ima i previše zle namjere u odnosu na Crnu Goru. Najzad, treba li i očekivati nešto drugo od Vlade koju većinski podržavaju antievropski politički subjekti, a koja je formirana, podsjećam vas, po priznanju predsjednika Vlade, u vjerskoj instituciji, konkretno u srpskoj crkvi.

Premijer Krivokapić još se građanima Crne Gore nije obratio sa “građani”, već uglavnom “braćo i sestre”, “divni narode”… Kako Vi to objašnjavate? Da li je to njegov način za “prevazilaženje” podjela ili ih na takav način još više izaziva?

RAKOČEVIĆ: Ne bih rekao da se radi nužno o direktnoj podjeli, već najprije o prebrojavanju, koje zatim vodi ka podjeli. Naime, ideološka misija gospodina Krivokapića je da u potpunosti uništi građanski karakter crnogorskog društva, koji je upisan u Ustav Crne Gore. Građansko društvo, koje smo zajednički gradili decenijama unazad, predstavlja tekovinu antifašizma i moderne Crne Gore i stvara uslove za potpunu društvenu jednakost. Zbog toga je narativ nove većine “narodni” a ne građanski. Ideja je da se društvo najprije svrsta u narode, da se istovremeno crnogorski narod umetne u kontekst srpskog, da bi naposlijetku onaj narod koji je najbrojniji ostvario pripadajući, kako shvata trenutna većina, društveni primat. Takva klasifikacija vodi u konflikt i podjelu, saglasan sam.

Kako će se, po Vašem mišljenju, završiti politička kriza u Crnoj Gori?

RAKOČEVIĆ: Politička kriza u Crnoj Gori će trajati dok se ne ispune dva povezana uslova, bez kojih se ne može dalje. Prvi se tiče Vlade. Naime, trenutna Vlada je jednostavno neuspješna. Ekonomski je unazadila državu, ugrozila investicioni imidž i ambijent, bezbjednosno je oslabila pojedinim anti-NATO kadrovskim rješenjima i pripremila teren za klerikalizaciju društva. Takva Vlada stvara krizu i ekonomsku i političku i društvenu. Takva Vlada mora da padne.

Drugi uslov se tiče vladaj uće većine u Crnoj Gori. Naime, država koja je članica NATO saveza, koja teži postati prva naredna članica EU, koja kani graditi sekularno, antifašističko, multietničko i građansko društvo, mora imati evropsku političku koaliciju na njenom čelu. Evropska koalicija je danas u opoziciji. Dakle, kriza će biti riješena kada se okupe sve evropske snage u društvu koje dijele evropske i građanske vrijednosti i formiraju novu vladu koja će Crnu Goru uvesti u EU.

Javnost je podijeljena povodom stava o građanskom karakteru manjih koalicionih partnera u vlasti Demokrata i GP URA. Kakav je Vaš utisak?

RAKOČEVIĆ: Od formiranja nove vlasti ukazivali smo da ne postoji šansa da se sa antievropskim elementima može graditi evropska Crna Gora. Partije u opoziciji su već 20 godina na evropskoj i građanskoj platformi. Dostignuća politike Crne Gore za sve te godine to potvrđuju. DPS je svojim odgovornim odnosom prema Cmoj Gori, istovremeno, pružio ruku svim evropskim snagama u društvu da osnažimo Crnu Goru i vratimo je na evropski put.

Svaka politička partija, jednom kada se nađe u koaliciji, postaje onoliko dobra koliko je dobra i najslabija karika u tom savezu. To je osnova svakog funkcionisanja u timu. Dakle, sve dok sarađuju sa antievropskim, desničarskim partijama i na centralnom i na lokalnom nivou, Demokrate i URA ne mogu biti drugačiji. Odluka o toj političkoj saradnji je apsolutno na njima. Ostaje da se vidi da li u njihovoj političkoj namjeri ima građanskog i evropskog karaktera, jer politika se dokazuje djelima, a manje pokazuje riječima.

Vlada se svakodnevno hvali uspjesima, dok sa druge strane imamo činjenice koje ih demantuju svakodnevna poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva… kao i veliki porast broja nezaposlenih. Kakva nas jesen očekuje? Da li se može desiti da nas Vlada ponovo tajno zaduži? Uostalom, to su pokušali, ali im zasad nije prošlo…

RAKOČEVIĆ: Pohvaliti se rezultatima koje ostvaruje trenutna Vlade je nastavak igranja zdravim razumom građana Crne Gore. To je nastavak politike pretvaranja laži u istinu. To je bilo glavno oružje nove vlasti koje im je pomoglo da se domognu pozicija, uz pomoć regionalnih i pojedinih domaćih medija.

Zašto stati sada?

Ipak, sada, kada građani od njih očekuju rezultate, jer upravljaju državom, teže se prihvata neistina za istinu, jer je ekonomija vrlo precizna i nedvosmislena. Naime, od početka rada nove Vlade, Crna Gora ima preko 10.000 više nezaposlenih, rast državnog duga za oko 500 miliona eura, zaduženje se koristi isključivo za tekuću potrošnju, a ne za kapitalne investicione projekte, siva ekonomija raste, cijena koštanja životnih namirnica je u stalnom porastu, a standard življenja u opadanju.

Turistička sezona nije pripremljena, jer je nova Vlada imala previše obaveza povodom rastjerivanja investitora i obeshrabrivanja novih privrednih aktivnosti. Ovakve podatke sa žaljenjem primjećujemo. Ekonomija Crne Gore utiče na sve građane, bez obzira na političke i druge razlike. To je oblast gdje nam je najprije potrebno zajedništvo. Nažalost, nova vlast je netransparentna i nekompetentna, pa nas, bojim se, čeka jesen sa puno ekonomskih poteškoća, sa deficitom u budžetu. Oni koji su stvorili problem ne mogu biti dio rješenja problema. Stoga, mora doći do promjene da bi se ekonomija oporavila, a Crna Gora uspravila.

Koalicioni partner u vladajućoj većini DF traži kontrolno saslušanje ministra Milojka Spajića zbog hedžing aranžmana kojim je Crna Gora smanjila kamatnu stopu na dug prema kineskoj EXIM banci, navodeći da javnost treba da zna o kakvom se aranžmanu radi. Vaš komentar?

RAKOČEVIĆ: Zaštita od valutnog rizika se treba pohvaliti, međutim, ukoliko se ispostavi da kamatna stopa nije smanjena kako je Vlada zvanično objavila, neko bi valjda morao da snosi odgovornost. Ukoliko je posao dobro obavljen, biće pohvaljeno, vjerujem od cjelokupne opozicije. Za sada nam ostaje da apelujemo da se sva dokumentacija povodom hedžing aranžmana predoči javnosti, da bismo mogli da razgovaramo na bazi činjenica.

DN: Kako komentarišete činjenicu da je Air Montenegro sponzor vremenske prognoze na RTS-u?

RAKOČEVIĆ: Što se vremenske prognoze na RTS-u tiče, sponzorisane od obezličene nacionalne aviokompanije, imam samo jedan komentar- vala je baš osvježilo.

Ministarstvo finansija objavilo je podatke o finansiranju budžetskih jedinica tokom privremenog finansiranja, koji su pokazali da je samo za jedan mjesec na ime konsultantskih usluga opredijeljeno više od 2,5 miliona, odnosno 120.000 eura dnevno. Imate li objašnjenje otkud potreba za tolikim konsultantskim uslugama, imajući u vidu da ova Vlada sebe naziva ekspertskom?

RAKOČEVIĆ: Najprije, Vlada je tim podacima najotvorenije priznala da nije ekspertska. Da jeste, ne bi angažovala spoljne saradnike da joj daju ekspertsko znanje. Kamo lijepe sreće da su tim ugovorima dobili znanje, budući da je jasno da ga u Vladi nema. Ipak, konsultantski ugovori su očigledno sklapani po političko-partijskoj osnovi, jer rezultat izostaje. Mnogo opasnije za naše društvo biće ukoliko se ovakvo ponašanje ne sankcioniše od strane građana. Ukoliko prođe nekažnjeno, biće to, bojim se, signal za svaku vlast da može da sprovodi samovolju i neodgovornost, promovišući takvu praksu za novu normalnost.

Vjerujete li da je moguće kroz dijelog vlasti i opozicije doći do dogovora koji će omogućiti deblokadu pravosudnog sistema u Crnoj Gori?

RAKOČEVIĆ: Rješenja za koja je potrebna kvalifikovana većina pretpostavljaju neophodnost društvenog konsenzusa. Odgovorni političari treba da se raduju prilikama koje predviđaju spajanje politički suprotstavljenih strana. Ipak, nije dovoljan politički, neophodan je državnički pristup. Da biste slijedili nacionalne interese, morate da stavite po strani kratkoročne partijske interese. Uostalom, politički interes svake partije, u dugom roku, leži u nacionalnom.

Nažalost, čini mi se da nema te mudrosti u političkoj konkurenciji trenutne crnogorske opozicije, na četu sa DPS-om. Bez snažnog uključivanja evropskih partnera, parlamentarna većina neće imati ni hrabrosti ni odgovornosti da stvori uslove da se uskoro dođe do rješenja za pravosudne organe. Sva rješenja za deblokadu pravosudnog sistema mogu biti postignuta do jeseni, a opozicija je spremna na dogovor. Skupštinska većina mora pokazati odgovornost, izgovor za odustajanje više ne postoji.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve