Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Rakočević: DF da obori Vladu, a URA se vrati na pravi kolosjek

Govoreći o novoj platformi koju je DF ponudio ostalim konstituentima vlasti, kaže da je to očajnički potez da što duže ostanu na vlasti ili politički manevar da ne budu krivci za rušenje vlade

Pravi je momenat da Demokratski front konačno obori Vladu koju ne priznaje od početka, ocijenio je član Glavnog odbora Socijaldemokrata i predsjednik Opštinskog odbora SD Podgorica, Marko Rakočević, u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije.

Govoreći o novoj platformi koju je DF ponudio ostalim konstituentima vlasti, kaže da je to očajnički potez da što duže ostanu na vlasti ili politički manevar da ne budu krivci za rušenje vlade.

“Građani su za proteklih godinu mogli da vide ko je ko na političkoj sceni. DF je u početku oročio Vladu na 200 dana, a sada brojimo blizu 365 najgorih dana u crnogorskoj istoriji”, saopštio je Rakočević.

Upitan šta bi bilo ako Demokrate i URA ponovo predlože Zdravka Krivokapića kao mandatara, odgovara da su u DF-u već dugo prisutni disonantni tonovi.

“Pravi je momenat da DF konačno zauzme stav i obori Vladu, koju ne priznaje od početka”, ocijenio je Rakočević.

Demokrate će politika ćutanja skupo koštati”

Kaže i da Demokrate ćute već osam godina, a da su četiri bile odsutne iz parlamenta.

“Lako je biti u politici, a ne izjašnjavati se ni o čemu. Nijedna važna tema nije bila u njihovom fokusu. Nastavili su sa politikom ćutanja koja će ih skupo koštati”, navodi Rakočević.

Napominje i da su evropski partneri poslali jasne poruke da se stvari u Crnoj Gori moraju mijenjati.

“Očekujem da se URA vrati na pravi kolosjek”

Očekuje i da će URA sagledati trenutnu poziciju, “koja je takva da sada mogu promijeniti odnos snaga, prikloniti se onom što jesu i treba da budu, nosioci promjena, ali ne sa DF-om.”

“Očekujem da će URA to uraditi, zbog državnog interesa. Ova Vlada državu vodi u potpuno pogrešnom smjeru”, ističe Rakočević.

Kaže da ga raduje što je opozicija sjela za isti sto i dogovorila platformu, na postulatima Crne Gore kao sekularne, multietničke, građanske i antifašističke države, koja se sada urušava.

“Platforma je jako dobra osnova za ujedinjeno djelovanje 40 poslanika. Vladu podržava nekoliko poslanika”, rekao je Rakočević, dodajući da su svi koji poštuju postulate platforme dobrodošli kao akteri buduće vlasti.

Inicijativa za izglasavanje povjerenja Vladi, kaže, biće finalizovana u narednih nekoliko dana i da se radi na njenom osmišljavanju, kao i da SD podržava tu inicijativu i da će biti aktivan sudionik svega toga.

Nada se i da će doći do parlamentarnih izbora, i da će manjinska vlada imati zadatak da ih pripremi.

„To je jedino pravo rješenje ove političke zavrzlame“, zaključuje Rakočević.

“Manjinska vlada u ovom momentu najbolje rješenje”

Kaže i da bi SD podržao formiranje manjinske vlade, čiji bi stub bila URA, a koju bi podržao DPS.

“Vidimo da ekspertski model ne vodi nikud. Manjinska vlada je, u ovom momentu, najbolje rješenje. Važno je okupiti dobronamjerne progresivne snage koje mogu da pokrenu državu u pravcu evropskih integracija, pomirenja, njegovanja antifašističkih vrijednosti. Imali smo priliku da vidimo izvještaj Evropske komisije, za godinu nijesmo učinili ništa, imamo značajan pad životnog standarda, 30 hiljada ljudi je ostalo bez posla. Nemamo prostora da se neodgovorno ponašamo”, jasan je Rakočević.

Upitan da li ponuda DF-a ima veze sa tim da Dritan Abazović bude novi premijer, odgovara da je sve moguće, ali da je na Abazoviću i URI da odluče.

“Vladini projekti populistička priča”

Ocjenjuje i da su projekti koje Vlada predstavlja lijepo upakovana populistička priča.

“Vrlo sam rezervisan, nemamo nijedan kvalitetan argument da li je to moguće. Smatram da svemu nije prethodila adekvatna analiza. U godini recesije i krize nije momenat za te stvari. Imamo povećanje cijena goriva, osnovnih životnih namirnica. Ne smijemo se osloniti samo na turističku privredu, moramo se okretati nekim drugim vidovima”, ističe Rakočević.

Navodi da je CEDIS, prvi put od osnivanja, zabilježio poslovanje sa gubitkom od 3,5 miliona eura, da je EPCG smanjila dobit od 97 odsto, da je u CEDIS-u i EPCG 239 novozaposlenih, kao i da je ToMontenegro u gubitku od 2,6 miliona eura.

“Od 21 privrednog društva, deset ili 11 je poslovalo negativno. To govori da se ne upravlja na adekvatan način državnim resursima i preduzećima. Svako igranje sa državom ostavlja velike posljedice. Imamo devastaciju sistema, privrede, zdravstva. Sistem puca po svim šavovima”, upozorio je Rakočević.

“Spajić pravi Vladu unutar Vlade”

Kaže da ne vidi svrhu osnivanja kompanije koja će kontrolisati rad državnih preduzeća, koju je najavio ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

“Bilo je neophodno fokusirati se na menadžmente, upravne odbore, da bi to dalo određeni efekat. Kad bjesomučno zapošljavate ljude koji ne znaju ništa, brod tone. Spajić pravi Vladu u Vladi. Taj projekat ne može dobiti zeleno svjetlo ni u parlamentu”, navodi Rakočević, dodajući da je i budžet vrlo upitan.

Ponavlja da je odnos države prema Glavnom gradu nedopustiv i maćehinski.

“Sve važne stvari se dešavaju u Podgorici. Takav odnos Vlade prema Glavnom gradu je nedopustiv”, ističe Rakočević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve