Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Rajnke poručila Sekuloviću: Pratićemo situaciju u Pljevljima, mora se podržati koncept različitosti

Ambasadorka je poručila da će oni pratiti situaciju, te da je veoma bitno kako će se taj proces završiti, ali i da se mora podržati koncept različitosti

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović sastao se danas sa ambasadorkom SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke. Ministar i ambasadorka su razgovarali o trenutno aktuelnim temama, među kojima je jedna od glavnih bio događaj u Pljevljima. Sekulović je tom prilikom istakao da politika MUP-a mora da bude povlačenje neselektivnih poteza. Ambasadorka je poručila da će oni pratiti situaciju u Pljevljima, te da je veoma bitno kako će se taj proces završiti, ali i da se mora podržati koncept različitosti,  saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Na sastanku je bilo govora i o borbi protiv organizvanog kriminala i korupcije, pitanju crnogorskog državljanstva i registara prebivališta i boravišta, interne kontrole u Upravi policije, imenovanja načelnika CB Pljevlja Harisa Đurđevića, medijske slobode i napadi na novinare”, navodi se u saopštenju.

Sekulovič je informisao ambasadorku o sinoćnjem hapšenju Slobodana Kašćelana, zbog postojanja osnovane sumnje da je organizovao kriminalnu grupu za koju se sumnja da je stvorena radi izvršenja najtežih krivicnih djela.

” Rajnke je pozdravila tu policijsku akciju, kao znak posvecenosti Crne Gore ispunjavanju obaveza iz poglavlja 24 u procesu pristupanja EU. U kontekstu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ministar Sekulović je ambasadorku upoznao da će već iduće sedmice na Vladi biti predlog da se formira međuresorska radna grupa koja će izraditi Strategiju za borbu protiv organizovanog transnacionalnog kriminala, na čijem će čelu biti ministar”, ističu iz Ministarstva.

Objašnjavjući suštinu oko pitanja Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva i Zakona o izmjenama registara prebivališta i boravišta, Sekulović je akcentovao da cilj MUP-a nije, niti će biti, da bilo kome oduzme državljanstvo ili da trajno oduzme prebivalište, već samo utvrđivanje koliko tačno ljudi zaista živi u Crnoj Gori.

“On je napomenuo da je jedan od prvih zahtjeva ka njemu, nakon stupanja na funkciju, bilo sređivanje biračkog spiska, te da ovi koraci jesu upravo dio tog puta. Ambasadorka Rajnke je pohvalila i istakla kao veoma bitno što će se o ove dvije teme govoriti u Parlamentu, pred Odborom za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, jer to jeste mjesto za dijalog i debatu”, dodaju u saopštenju.

Sekulović je ambasadorku inoformisao i da je Zakon o unutrašnjim poslovima u skupštinskoj proceduri, te da će on podrazumijevati integrisanje Uprave policije sa MUP-om.

“To će značiti i dalje operativnu nezavisnost UP, ali pojačani nadzor i kontrolu nad njom, kao i legitiman upliv ministra u kadrovsku politiku, jer snosi političku odgovornost za konačne rezultate“, objasnio je Sekulović.

Na interesovanje ambasadorke za dešavanja u Pljevljima, nakon imenovanja Harisa Đurđevića na čelo CB u tom gradu, ministar Sekulović je istakao da se situacija pomno prati.

„Politika MUP-a jeste povlačenje poteza koji će biti neselektivni, bez diskriminacije i politički neutralni“, istakao je Sekulović.

Ambasadorka je poručila da će oni pratiti situaciju, te da je veoma bitno kako će se taj proces završiti, ali i da se mora podržati koncept različitosti.

Kada je riječ o slobodi medija i napadima na novinare, ističu, ministar je ambasadorki predočio da je Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija jedan od prioriteta u radu MUP-a.

„Intenzivirali smo njen rad, proširićemo je, a moguće i ojačati neke njen nadležnosti. Napadi na novinare koji su se dogodili u posljednjih nekoliko mjeseci, u policijskom smislu, može se reći da su suštinski riješeni“, kazao je Sekulović.

Na sastanku je dogovorena i dalja komunikacija i saradnja u ključnim oblastima, koja je do sada bila veoma uspješna. Sastanku su pored ministra i ambasadorke prisustvovali njeni saradnici Stiv Monako i Sida Pejdž, a ispred MUP-a državni sekretar Zoran Miljanić i pomoćnik direktora UP, koji rukovodi sektorom za borbu protiv kriminala Dejan Knežević.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
4 C
21.04.2021-18:32 18:32

U vezi sramnih dešavanja u Pljevljima,
sta cemo za podstrekivanje šovinističkih izliva mržnje od strane NSD, DNP, SNP, Demokrata, Pokreta za Pljevlja, Medojevića … Hoće li oni snositi odgovornost ?! Postoji i pisani dokument sa potpisima njihovih lokalnih celnika

Rivca sa katunima bez struje
21.04.2021-19:03 19:03

Gospođa žena! Prava uravnotezna diplomatija.