Utorak, 19 Marta, 2024
Rubrika:

Rajnke: Podržavamo Otvoreni Balkan bez fusnota i usklađen sa principima EU

Na pitanje da li ih brine ruska podrška Otvorenom Balkanu, Rajnke je odgovorila da za nju nije ključno ko podržava, već o čemu je riječ

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju Otvoreni Balkan uz uslov da su u toj inicijativi potpuno i ravnopravno zastupljene sve države regiona i da ona u potpunosti bude usklađena sa principima Evropske unije (EU), rekla je američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je u intervjuu za Glas Amerike, na pitanje da li je američka podrška toj incijativi bezuslovna ili postoje određeni uslovi, odgovorila da postoji jednostavan set uslova.

„A to je da je Otvoreni Balkan potpuno i ravnopravno otvoren za svih šest država Zapadnog Balkana“, navela je Rajnke.

Ona je poručila da nema fusnota i posebnih uslova.

„Dakle, dok god je otvoren za sve i dok su svi principi unutar Otvorenog Balkana u potpunosti usklađeni sa onim uslovima koje bi EU očekivala u procesu pristupanja. To su uslovi“, dodala je Rajnke.

Kako je kazala, to bi zemljama Zapadnog Balkana pružilo šansu da izgrade svoje ekonomije, rade na uspostavljanju normi i regulatornih principa za slobodno kretanje ljudi, dobara i sredstava, i da budu spremnije dok se bude približavalo pristupanje EU.

Na pitanje da li ih brine ruska podrška Otvorenom Balkanu, Rajnke je odgovorila da za nju nije ključno ko podržava, već o čemu je riječ.

“I ono što mi razumijemo i podržavamo jeste Otvoreni Balkan koji je ravnopravno otvoren za svih šest zemalja na Balkanu i u potpunosti usklađen sa principima EU”, rekla je Rajnke.

Ona je kazala da snažno vjeruju u slobodu vjeroispovjesti i da bi svi građani Crne Gore i svake demokratske zemlje trebalo da budu u mogućnosti da slobodno praktikuju svoju vjeru, bez ograničenja.

“Moj savjet vladi je da osigura da se odnosi sa svim vjerskim zajednicama tretiraju ravnopravno i pravedno”, navela je Rajnke.

Ona je dodala da nijedna vjerska zajednica ne bi trebalo da bude tretirana kao posebna ili povlašćena.

Rajnke je rekla da ne može da govori o samom ugovoru, jer ne zna šta potencijalni pregovori konkretno obuhvataju, ali da bilo koji sporazum mora biti srazmjeran onome što će imati bilo koja druga zajednica.

“Dobro je što će biti napretka u pogledu pravila i normi za djelovanje vjerskih zajednica, ali to mora biti ravnopravno za sve vjere jer su u suštini ljudi, vjernici ti koje treba tretirati pravedno i ravnopravno”, kazala je Rajnke.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li bi ugovor trebalo ponuditi i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, rekla da bilo koja registrovana zajednica mora biti tretirana ravnopravno.

“I ima mnogo vjerskih zajednica. Naravno, ima nekih koje imaju više članova, ali svaka vjerska zajednica bi treblo da bude tretirana ravnopravno zato što sami članovi moraju da imaju isti pristup svojoj vjeri”, navela je Rajnke.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li su SAD zadovoljne nivoom primjene zapadnih sankcija u Crnoj Gori, kazala da Vlada Crne Gore u potpunosti slijedi odgovor NATO-a i u potpunosti se usklađuje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

“Teško je utvrditi izvorno vlasništvo na određenom imovinom je izazov, ali sam vidjela da Vlada Crne Gore ozbiljno shvata važnost identifikovanja te imovine i njenog zamrzavanja gdje može i preduzimanja radnji da se uskladi sa NATO-om i spoljnom i bezbjednosnom politikom EU”, navela je Rajnke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
B.Zeković
25.06.2022-11:44 11:44

Gospođa Rajnke, je šampion političke dvosmislenosti i neiskronosti, ali je dosledna u svom neprijateljskom stavu prem Crnoj Gori, kao i u vrlo doslednom stavu podrške fašističkoj Srbiji. Abazović je očigledno najbolji đak diplomatske škole gospođe Rajnke. Moto te škole je : UNIŠTITI SVE ŠTO JE ISKRENO, POŠTENO, LJUDSKI! PODRŽATI KRIMINAL, PREVARANTE, EKSPLOATATORE I DIKTATORE! Gospodine predjedniče Bajeden. Vi nijeste postavili ovu Gospođu za Ambasadora SAD u CG. Ali, možda je držčite na toj poziciji, jer Vam se čini da je neko čudo. Doyvolite da se usudm reći Vam:U KRIVU STE1 MNOGO PATNJE DONOSTITE CRNOJ GORI I CRNOGORSKIM NARODIMA!

Zoran Icevic
25.06.2022-11:49 11:49

Otvoreni Balkan i EU integracije ,ne idu zajedno,to ambasadorka treba da zna.Amerika oce da preuzme dominaciju nad EU,jer ona nezna sto ce sama sa sobom..Preplicu se interesi velikih sila,a mi smo kolateralna steta.

Crnogorka
25.06.2022-11:57 11:57

Znamo koliko nam dobro Rajnke Misli nije to prvi put -nedao nam bog ni u snu oce opet da se bratinimo a jedva smo se otkacili od kandzi neprijateljskih a sto se tice vjerskih zajednica ima vise vjerskiz zajednica nego vjernika -jedini vjernik kod vecine je sta imas u dzepu !! !