Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Rajnke: Novu Vladu ne bi trebalo formirati na osnovu spornih izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore

Ambasadorka Rajnke je, takođe, naglasila da su izazovne okolnosti kroz koje zemlja prolazi posljednjih mjeseci jasno pokazale da su Crnoj Gori potrebne funkcionalne institucije, uključujući Skupštinu, koje će raditi, prije svega, u korist njenih građana

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović razgovarala je danas sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke. Sagovornice su se saglasile da je potrebno nastaviti intenzivnu komunikaciju, te dalje unapređivati partnerske odnose između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država u cilju rješavanja ključnih problema sa kojima se naša država suočava u dužem vremenskom periodu.

Đurović je izrazila zadovoljstvo sveukupnom saradnjom i političkim dijalogom Crne Gore i SAD koji se zasnivaju na prijateljskim osnovama uz kontinuirani razvoj kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

“Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, predsjednica Skupštine je saopštila svoj stav o neophodnosti što hitnijeg kompletiranja Ustavnog suda, kao najviše sudske instance u državi, koja je preduslov za rješavanje svih otvorenih pitanja”, saopšteno je iz Skupštine.

Rajnke je izrazila zabrinutost zbog duboke političke i institucionalne krize u kojoj se naša država nalazi, ali i iskazala apsolutnu spremnost SAD da pomognu da se trenutna situacija prevaziđe u što skorijem roku.

“U tom smislu, ona se saglasila sa predsjednicom Đurović da je popunjavanje Ustavnog suda osnovni preduslov za rješavanje svih drugih problema, te kamen temeljac na kojem treba dalje graditi crnogorsku demokratiju”, navodi se u saopštenju.

Ukazujući na mišljenje Venecijanske komisije, Rajnke je ponovila stav Sjedinjenih Država da novu Vladu ne bi trebalo formirati na osnovu spornih izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore.

“Ambasadorka Rajnke je, takođe, naglasila da su izazovne okolnosti kroz koje zemlja prolazi posljednjih mjeseci jasno pokazale da su Crnoj Gori potrebne funkcionalne institucije, uključujući Skupštinu, koje će raditi, prije svega, u korist njenih građana”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve