Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Rajnke: Nova Vlada da ostane na evroatlantskom putu

Ona je navela da je Crna Gora od obnove nezavisnosti postala jedan od ključnih faktora regionalne stabilnosti.

Sjedinjene Američke Države ohrabruju novu Vladu da ostane na evroatlantskom putu i nastavi reforme u oblasti vladavine prava, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Džudi Rajzing Rajnke.

“Ohrabrujem novu Vladu da ostane na evroatlantskom putu, to uključuje odgovornost NATO članstvo. Biti NATO član to znači da ispunjavate obaveze od budžetiranja do vojnih vježbi.

Da bi ispunila te obaveze zemlja mora pokazati odlučnost za vladavinu prava. Nedostatak napretka u toj oblasti je bitan i za EU integracije. Reforma pravosuđa takođe se mora obezbijediti kao i sloboda govora i medija. Te reforme moraju pokazati da postoji politička volja. Nova Vlada je saopštila da će imati nultu toleranciju za korupciju što je odličan start”, kazala je Rajzing Rajnke na otvaranju jubilarnog desetog 2BS (To be secure) foruma koji organizuje Atlantski savez Crne Gore.

Ona je navela da je Crna Gora od obnove nezavisnosti postala jedan od ključnih faktora regionalne stabilnosti.

“Crna Gora je pokazala spremnost da modernizuje vojsku nabavkom nove opreme. Ne samo da je pokazali spremnost za modernizaciju već je lider i u drugim oblastima, kao što je razvijanje sajber bezbjednosti a u tome su imali podršku američkih eksperata. Doprinos Crne Gore u sajber bezbjednosti dokaz je da ne postoje mali i veliki partneri u NATO-u već da svi daju podjednak doprinos tom savezu”, navela je Rajnke.

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera kazao je da su od prvog foruma radili naporno kako bi pomogli da Crna Gora postigne neophodne reforme i bude članica NATO-a.

“Ova godina je bila izazovna i u regionu i svijetu. Epidemija koronavirusa ujedinila je na neki način svijet, ali je otvorila put dezinformacijama i teorijama zavjere protiv kojih se moramo boriti”, naveo je Kentera.

On je dodao da su dezinformacije bile izuzetno aktivne i tokom izbora

“Građani su izabrali Vladu jer su željeli promjene. Niko od opozicije nije očekivao mirnu tranziciju vlasti. Najavljivao se haos na ulicama, što je bilo plasirano putem dezinformacija. Pokazali smo svima da promjene nijesu bajka, već realnost i da smo stabilna demokratija u kojoj je moguće mirno promijeniti vlast nakon 30 godina”.

Naveo je da je pred novom Vladom mnogo izazova.

“Glavni izazov je da Vlada ostane posvećena NATO članstvu i takođe posvećena EU integracijama.

Godine pred nama su ključne za Crnu Goru, ne smijemo da dozvolimo da potpadnemo pod uticaj Kine i Rusije”, naveo je Kentera.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve