Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Rajnke: Američki investitori se plaše korupcije i ne vjeruju crnogorskom sistemu

Prema njenim riječima, Vlada zna odgovor – mora se raditi na vraćanju poverenja biznis zajednici.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke kazala je da partnerstvo vlada i privatnog sektora značajno utiče na poslovnu klimu Crne Gore.

“Redovno razgovaram sa američkim investitorima i pominju mi netransparetnost javnih nabavki, plaše se korupcije i ne vjeruje sistemu. Korupcija je kancer sistema, uništava povjerenje” kazala je Rajnke na gala večeri Američke privredne komore u Crnoj Gori.

Prema njenim riječima, Vlada zna odgovor – mora se raditi na vraćanju poverenja biznis zajednici.

Eskobar: Intenzivirati ekonomske odnose

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kazao je da je potrebno dodatno intenzivirati ekonomske odnose Crne Gore sa SAD-om i Evropom što bi, smatra, poboljšalo standard građana, ali i poziciju naše države na putu ka Evropskoj uniji.

Američka privredna komora će, smatra, biti najvažniji partner na ovom zadatku.

“Potrebno je da budete ključna spona u oblikovanju politika kojima institucije odgovaraju na potrebe privatnog sektora. Želimo da budete zagovornici interesa kompanija koje posluju u Crnoj Gori kako bismo bili sigurni da će promjene koje čekaju Crnu Goru u narednih nekoliko godina imati pozitivan uticaj na njih”, istakao je Eskobar.

Krivokapić: Na ovim prostorima se dešava sistemska korupcija

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je jaka veza između male države kakva je Crna Gora sa moćnom zemljom kao što je SAD.

“To je izazov za sve nas. Odnosi između Crne Gore i SAD-a se zasnivaju na novim relacijama i investitorima koje očekujemo”, naglasio je Krivokapić.

On je dodao da se na ovim prostorima dešava endemska, tj. sistemska korupcija.

Krivokapić je kazao i da je najznačajniji iskorak ove Vlade projekat “Evropa sad”.

“Pokušavamo da smanjimo stopu siromaštva. Naš zadatak je bitka za građane. Transparentna i poštena uprava je naš zadatak, kao i približavanje demokratskim karakteristikama koje imaju razvijene zemlje svijeta”, poručio je premijer.

Predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore Svetlana Vuksanović rekla je da samo blagovremen, kvalitetan i kontinuirani dijalog može proizvesti rješenja ka unapređenju poslovnog ambijenta.

“Nadamo se da je Vlada Crne Gore prepoznati značaj programa Partnerstvo za bolje poslovno okruženje”, istakla je Vuksanović.

Ona je istakla da digitalne aktivnosti treba da prati bezbjedan sajber prostor.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorka
17.12.2021-00:59 00:59

Rajnke vjeruj da si ti 70% doprinijela podjeli  CG svi znamo sa kim si bila i koga si podrzavala prljavu igru si igrala za CRNOGORCE samo da znas mi oprastamo ali ne zaboravljamo USA  je CRNOGORSKO SRCE  ! Zapamtite CRNOGORCI su najjjjjcuvenija i najjjjjponosnija nacija na Svijetu !!