Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Raičević: Razvoj jedina legitimacija koju želimo da imamo

Raičević je predstavio najznačajnije projekte i istakao da je donošenjem Strateškog plana razvoja opštine od 2020-2025. postavljen strateški okvir kojim su definisani dalji pravci razvoja Bara

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević poručio je da su dvije godine mandata lokalne uprave stvorile obavezu za prezentacijom svih realizovanih aktivnosti i projekata koji za cilj imaju poboljšanje uslova života sugrađana. Lokalna uprava radila je vrijedno i posvećeno na realizaciji ovih projekata, ulažući sva svoja znanja i iskustvo.

foto Arhiva

Raičević je predstavio najznačajnije projekte i istakao da je donošenjem Strateškog plana razvoja opštine od 2020-2025. postavljen strateški okvir kojim su definisani dalji pravci razvoja Bara.

„Kroz završetak izgradnje rezervoara Zaljevo I, te priključka na Regionalni vodovod, i drugu fazu izgradnje vodovodne mreže za naselje Sveti Ivan, zaokružili smo vrijednu investiciju od 1,1 milion eura. Rekonstrukcijom ulice Bratstva i Jedinstva na Velikom Pijesku, te izgradnjom hidrotehničkih instalacija, stvorili smo jasne pretpostavke za dalji razvoj komunalne infrasktrukture u ovom turističkom mjestu”, kazao je Raičević.

Kroz izradu Studije vodosnabdijevanja na teritoriji barske opštine nastoje dobiti jasne smjernice na koji način riješiti višedecenijski problem do sada bezvodnih područja te opštine. U saradnji sa Regionalnim vodovodom, uz podršku EBRD-a, nastoje da izgrade vodovodnu i kanalizacionu mrežu, te postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za naselja Veliki Pijesak, Utjeha i Dobra Voda.

“Ali i pored ovih aktivnosti, kroz uređenje javnih površina, nastojimo kreirati nove prostore za odmor i rekreaciju naših sugrađana. Kroz izgradnju parka na površini od 9000m2 u blizini Sportske dvorane, te budućeg parka u blizini OŠ „Jugoslavija“, stvaramo sve pretpostavke za boravak svih generacija na otvorenom prostoru”, kazao je Raičević

Predsjednik Opštine istakao je da je uređenje Starog Bara i realizacija više vrijednih projekata u Starom gradu bilo, i ostaje u fokusu rada gradske uprave.

„Stari Bar bio je u vrhu prioriteta rada lokalne uprave. Kroz rekonstrukciju kaldrme i planirane investicije od 150.000 eura nastojimo da stvorimo pretpostavke za valorizaciju kulturno-istorijskog nasleđa unutar zidina Staroga grada. Uz podršku Ministarstva kulture, rekonstruišemo Palatu 85 kao novi Kreativni hab, te adaptiramo Arhiepiskopsku palatu za novi Arheološki muzej grada Bara“, naveo je on.

Raičević je kazao da je u toku realizacija projekta izgradnje trga i šetališta u Sutomoru uz podršku Vlade Crne Gore i JP Morsko dobro, čime ovo turističko mjesto dobija nove vrijednosti. Takođe i da se, uz podršku dijaspore i sklopljeni sporazum, očekuje izgradnja sportske dvorane za osnovnu školu u Pečuricama, čime će se riješiti višedecenijsko pitanje bavljenja sportom generacija u Mrkojevićima.

Osvrnuvši se na aktuelnu zdravstvenu situaciju u Crnoj Gori prouzrokovanu pandemijom korona virusa, Raičević je rekao da je Opština i na ovaj izazov odgovorila mjerama podrške građanima i privredi.

„Suočili smo se sa najvećim izazovom u prethodnoj deceniji, COVID-19, te smo u odgovarajućoj skupštinskoj proceduri barskoj privredi kroz paket mjera podrške ponudili skoro 1.000.000 eura podrške kroz mjere subvencija“, naveo je on.

Raičević je potvrdio da je lokalna uprava svojim dosadašnjim radom i realizovanim aktivnostima pokazala želju i spremnost da radi na stvaranju boljeg kvaliteta života za građane Bara.

Sekretar Sekretarijata za imovinu, zastupanje i investicije Vido Dabanović kazao je da za dvije godine rada lokalna uprava odgovornim i timskim radom realizovala brojne objekte iz oblasti komunalne infrastrukture i objekata od javnog značaja. On je istakao da je Opština prihodovala šest miliona eura za komunalno opremanje i uređenje građevinskog zemljišta, od čega je u infrastrukturu uloženo takođe šest miliona eura.

Sekretar za komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine Vesko Gvozdenović kazao je da je postavljanjem „zelenog talasa” na Bulevaru dinastije Petrović i ugradnjom zvučnih signala značajno poboljšana bezbjednost u saobraćaju, te da su napravljena i parkirališta za bicikliste i izgrađene pristupne rampe za pristup lica sa invaliditetom na nekoliko institucija grada. Na polju zaštite životne sredine pažnja je posvećena izradi idejnog rješenja za objekat reciklažnog dvorišta, nabavci i postavljanju polupodzemnih kontejnera za odlaganje kućnog otpada, te projektu zaštite prirodnog dobra Stare masline.

Sekretarka za privredu Sanja Mitrović kazala je da su podrška razvoju malog i mikro biznisa, te preduzetništvu, ženskom preduzetništvu i poljoprivredi odličan model saradnje Opštine i vrijednih građana, za čije projekte i aktivnosti je Opština Bar u 2019. godine dodijelila preko 226.000 eura bespovratnih sredstava, dok će u 2020. ova sredstva biti uvećana i dodijeljena putem javnih poziva i konkursa.

Glavni gradski arhitekta Igor Milošević saopštio je da je služba Glavnog gradskog arhitekte radila na planovima za objekte od opšteg značaja kao što su izgranja fontane u prostoru ratnog logora na Topolici I, kao i projekat uređenja obalnog dijela Čanja „Lungo Mare“. Milošević je naveo da se realizuju aktivnosti na izgradnji stambenih i stambeno poslovnih objekata, kao i turističkih objekata, među kojima se izdvajaju turistički kompleks u Čanju i hotel sa pet zvjezdica u zahvatu DUP-a Topolica III.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Ivana Backović kazala je da se u tom sekretarijatu sprovode aktivnosti na unapređenju više softverskih rješenja, koja će unaprijediti proces rada, skratiti procedure i poboljšati naplatu lokalnih prihoda, a time i povećati transparentnost u radu ovog organa.

Šefica Kancelarije za upravljanje projektima Ana Živanović rekla je da Kancelarija trenutno realizuje četiri projekta, po osnovu kojih je iz fondova Evropske unije za Opštinu Bar obezbijeđeno 423.000 eura. Aktuelni projekti realizuju se neometano i pored epidemije korona virusa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve