Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Raičević: Koncept manjinske vlade nije idealan, ali je jedan od povoljnijih rješenja

On je istakao da je Bar već godinama polazna tačka mnogim turističkim posjetama upravo zbog željezničke pruge Beograd – Bar i dodao da grad itekako ima šta da ponudi turistima

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, u emisiji “Znam da znaš” govorio je o nedavnim dojavama o bombama u svim osnovnim školama na teritoriji Opštine Bar. On je rekao da ni lokalna uprava nije bila pošteđena prijetnje, prenosi gradski.me.

“Ono što moram da istaknem jeste da smo poštovali sve procedure i u saradnji sa pripadnicima Centra bezbjednosti procijenili da je ipak neophodno da se zgrada evakuiše, da se odradi detaljni pregled i time se eliminišu sve potencijalne sumnje”, kazao je Raičević.

On je istakao da je Bar već godinama polazna tačka mnogim turističkim posjetama upravo zbog željezničke pruge Beograd – Bar i dodao da grad itekako ima šta da ponudi turistima.

Naveo je uspjehe koja su u prethodnom periodu ostvarili, oslanjajući se na programe za zapošljavanje, te istakao da će nastaviti u tom pravcu.

Govoreći o programu “Evropa sad” Raičević je kazao da je on koncipiran pod uticajem određenih poslovnih asocijacija, da su podaci na nivou samog programa generisani sa nivoa državne uprave, dok je lokalna uprava apsolutno zapostavljena.

“Zabrinjava činjenica da je program ‘Evropa sad’ u dijelu prezentacije od strane predstavnika, sada već ranijeg Ministarstva finansija, ukazivao da će smanjenje prihoda lokalnih uprava biti od jedan do osam posto. Mi smo isticali da će taj gubitak biti i do 30 posto, a već u prvim mjesecima ove godine taj gubitak je mnogo veći”, kazao je Raičević.

On je dodao da je očigledno da dostavljeni podaci nijesu bili adekvatni ili da je postojala loša namjera, te da ne vidi drugo opravdanje za pomenutu situaciju.

Raičević je istakao da je u prvih nekoliko mjeseci ove godine gubitak po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i prireza 23 do 24 posto manji u odnosu na ono što je planirano.

“Već je sada evidentno da će sve lokalne uprave biti u poziciji da će morati da odrade rebalanse budžeta, s obzirom da su isti koncipirani bez jasne perspektive o tome da li će program ‘Evropa sad’ biti u potpunosti usvojen”, dodaje on.

Kako navodi, vrlo je upitno kako i na koji način će se u drugoj polovini godine prihodi ostvarivati.

Raičević smatra da je “više nego racionalno organizovati izbore u svim opština u jednom danu”, te da treba razmotriti određene mogućnosti da se izbori organizuju u periodu van špica turističke sezone.

U okviru njegovog gostovanja na Gradskoj televiziji, on se osvrnuo na formiranje 43. vlade, te kazao da “novi koncept nije idealan, ali u ovom trenutku je jedno od povoljnijih rješenja”.

Stagnacija u dijelu pregovaračkog postupka, dodaje, bila je zabrinjavajuća u prethodnom periodu, a Crna Gora, kao zemlja koja je pretendent da bude dio razvijenog svijeta, ne smije da dopusti sebi da ima par mjeseci zastoja u tom dijelu.

On je istakao da ni mediji nijesu bili pošteđeni upravo ignorantskog odnosa prethodne vlade, ali da je siguran da će, nakon što prva konstitutivna sjednica Vlade Crne Gore budr otvorena za javnost, stepen komunikacije biti mnogo veći nego što je bio u prethodnom periodu.

“Zaista smatram da je neophodno pružiti šansu 43. vladi i da se može određeni progres postići, jer 42. vlada nije ispunila očekivanja ni nas koji smo bili protiv nje, a možemo reći ni onih koji su je podržavali”, zaključuje Raičević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve