Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Rafet Husović podnio ostavku

Ističe da je za BS, nezavisno od toga da li se nalazi u vlasti ili opoziciji, izgradnja demokratakih institucija imperativ, a očuvanje multietničkog sklada i ravnopravnost svih građana najvažniji cilj

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović saopštio je danas da zbog zdravstvenih problema podnosi ostavku na tu funkiciju i da se povlači iz političkog života. Naveo je da su u toku pripreme za Kongres BS, te da će strankom do tada upravljati Predsjedništvo stranke.

“Poštovani članovi i simpatizeri Bošnjačke stranke, danas, 26. februara, obilježavamo petnaest godina od osnivanja Bošnjačke stranke. U to ime, želim da vam najsrdačnije čestitam jubilej koji objelježava jedan značajan period posvećene i istrajne politike bošnjačkog naroda na strani demokratije, pravde, slobode, jednakosti i boljeg života za sve građane Crne Gore”, poručio je Husović.

“Bošnjačka stranka je već petnaest godina autentični politički predstavnik bošnjačkog naroda. Sa ponosom ističemo da smo kao partija bili aktivni učesnik istorijskih procesa – obnove državnosti, ulaska Crne Gore u NATO alijansu i skorijeg pristupanja u Evropsku uniju. Naš poseban doprinos je u izgradnji i čuvanju multietničkog sklada u našem društvu”, poručuje u saopštenju.

Navodi, da je BS istinski pobornik demokratizacije političke scene i jačanja institucija vladavine prava.

“Mi smo svojim radom i istrajnom i principijelnom politikom, usmjerenom u ostvarivanju postulata slobode, pravde i jednakosti svih građana kroz demokratsko djelovanje u institucijama, postali član najuticajnije političke grupacije u Evropskoj uniji – Evropske narodne partije (EPP)”, kazao je Husović.

Kao partija, snažno se zalažemo preko najuticajnijih evropskih adresa za ubrzanje demokratskih i reformskih procesa, dodaje lider BS, kao i za očuvanju stabilnog multietničkog društva u Crnoj Gori.

“Zato se Bošnjačka stranka istrajno bori za ravnopravnost svih građana pred zakonom. U tom smislu, izborili smo se i za ustavni položaj Bošnjaka i bosanskog jezika. BS je kao politički subjekat prisutna i parlamentarna snaga u svim lokalnim sredinama gdje živi bošnjački narod – u Plavu i Gusinju, Beranama i Petnjici, Rožajama, Bijelom Polju, Pljevljima, Podgorici, Tuzima, Baru i Ulcinju”, ističe Husović.

Ukazuje na važnu tekovinu politike i učešća BS u izvršnoj vlasti je integracija i djelotvorno prisustvo predstavnika manjinskih naroda u institucijama i na mjestima odlučivanja.

“Bošnjačka stranka je, kroz institucije vlasti, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, ostvarila mjerljive rezultate i na polju regionalnog razvoja. Infrastrukturnim ulaganjima u sjevernom regionu i izgradnjom autoputa, otvaraju se strateške šanse razvoja privrede i iskorištavanja turističkih i poljoprivrednih potencijala sjevera”, ukazuje on.

Ističe da je za BS, nezavisno od toga da li se nalazi u vlasti ili opoziciji, izgradnja demokratakih institucija imperativ, a očuvanje multietničkog sklada i ravnopravnost svih građana najvažniji cilj. Prosperitet cjelokupnog društva ostvariv je, poručuje, samo ako se istinski uvažavaju sloboda i pravo svih naroda i svakog građanina.

“Tokom prethodnih 15 godina, jedan od naših prioriteta bio je i saradnja sa dijasporom. Mnogo puta smo ponovili da su ljudi u dijaspori najbolji ambasadori Crne Gore. Zahvalan sam dijaspori za iskazanu lojalnost Crnoj Gori i njihov doprinos stremljenjima naše savremene države”, poručuje u saopštenju.

On navodi, da svjedoci smo da se umjesto demokratske smjene vlasti, što je legitiman proces nakon parlamentarnih izbora, sprovodi kadrovska diskreditacija u institucijama, kršenje brojnih zakona i postupananje suprotno evropskim preporukama i praksi zapadnih demokratija.

“Dešava se ubrzana desekularizacija društva i sve vidljivji uticaj crkvenih centara na tokove zvanične politike. Upućuju se prijetnje i zastrašivanja prema pripadnicima manjinskih zajednica. U takvim uslovima, dešava se, ponegdje tiha, a negdje ogoljena marginalizacija i izopštavanje pripadnika bošnjačkog i drugih manjinskih naroda u institucijama. Smatramo da to pokazuje antievropsku tendenciju i nedemokratski karakter novih vlasti i potvrđuje ispravnost odluke BS da, pod ovakvim okolnostima, ne bude dio izvršne vlasti”, navodi lider BS.

Istakao je sigurnost da će se Bošnjačka stranka, kroz demokratskeinstitucije, nastaviti borbu za ostvarivanje svojih programkih ciljeva, zaštitu pripadnika bošnjačkog i svih drugih manjinskih naroda, upozoravajući na negativne procese koji se dešavaju u našem društvu.

“Apelujemo na medijsku zajednicu, nevladin sektor i diplomatske predstavnike da uočavaju ove negativne procese i o tome jasnije i otvorenije govore. Svako urušavanje dosegnutih demokratskih standarda i multietničkog sklada koje predstavlja najvredniju tekovinu našeg društva, može ostaviti trajne posljedice na demokratske procese i budućnost Crne Gore. U uslovima pandemije i teške zdravstvene i ekonomske situacije, apelujemo na veću solidarnost i razumijevanje, posebno prema velikom broju ranjivih grupa i socijalno ugroženih slojeva stanovništva”, sugeriše u saopštenju.

Zatim se obratio simpatizerima BS i građanima CG, poručujući da mu je bila velika čast što je bio lider BS-a prethodnih 15 godina.

“Poštovani građani Crne Gore, uvaženi članovi i simpatizeri Bošnjačke stranke, bila mi je velika čast da u prethodnih 15 godina budem na čelu partije i da zajedno sa vama gradimo bolju budućnost za sve nas.Ozbiljno bavljenje politikom zahtijeva dosta odricanja, ali kada je u pitanju interes naroda i države, onda vrijedi svaki momenat koji smo zajedno proveli, gradeći strategiju i viziju za građansku, multietničku i evropsku Crnu Goru”, ističe Husović.

Iskoristio je priliku da najavi svoje povlačenje sa mjesta predsjednika BS-a i političkog života, zbog zdravstvenih problema.

“Želim da se iskreno zahvalim rukovodstvu stranke, a posebno svim članovima i aktivistima na bezrezervnoj podršci politici Bošnjačke stranke, kao i meni lično svih ovih godina. Ovom prilikom želim da obavijestim javnost da se zbog zdravstvenih problema povlačim sa mjesta predsjednika Bošnjačke stranke, kao i iz političkog života”, kazao je Husović.

Navodi da su u toku pripreme za Kongres BS, te da će strankom do tada upravljati Predsjedništvo Bošnjačke stranke.

“Siguran sam da će novo rukovodstvo, koje će biti izabrano na IV Kongresu, u godinama koje dolaze nastaviti voditi ispravnu politiku u interesu bošnjačkog naroda kao i svih građana Crne Gore”, zaključuje u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve