Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Radunović: Ključni izazovi Crne Gore potiču od najvažnijih pitanja iz poglavlja 23 i 24

Sastanak predsjedavajućih odborima za evropske poslove parlamenata EU (COSAC) obilježilo je predstavljanje ključnih pitanja kojima će se Hrvatska baviti u okviru šestomjesečnog predsjedavanja Savjetom Evropske unije

Sastanak predsjedavajućih odborima za evropske poslove parlamenata EU (COSAC) obilježilo je predstavljanje ključnih pitanja kojima će se Hrvatska baviti u okviru šestomjesečnog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

Predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandrokovič kazao je da je hrvatsko predsjedavanje potvrda stroge predanosti u promociji i zagovaranju Evrope koja se bazira na zajedničkim vrijednostima, jednakosti i uvažavanju zajedničkih interesa i razlika, saopšteno je iz Odobra za evropske integracije.

Prvi dio sastanka bio je posvećen prioritetima hrvatskog predsjedavanja Savjetu EU. O temama koje će biti aktuelne tokom hrvatskog predsjedavanja govorili su premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Odbora za evropske poslove hrvatskog Sabora Domagoj Ivan Milošević, potpredsjednica Evropske komisije Dubravka Šuica, prva potpredsjednica Evropskog parlamenta Majrod Mekginis i predsjednik Odbora za evropske poslove njemačkog Bundestaga Ginter Krihbaum.

U fokusu predsjedavanja biće četiri prioriteta: Evropa koja se razvija, Evropa koja povezuje, Evropa koja štiti i Uticajna Evropa. Istaknuta je uloga COSAC-a kao važnog partnera evropskim institucijama i građanima.

U svom obraćanju prisutnima, predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović istakao je da zemlje Zapadnog Balkana traže podršku Evropske unije u sprovođenju reformi neophodnih za konačnu demokratizaciju društva.

“Po njegovim riječima, ključni izazovi Crne Gore potiču od najvažnijih pitanja iz poglavlja 23 i 24 – vladavine prava, demokratskog kapaciteta institucija, nezavisnosti medija i slobode izražavanja, a u skorije vrijeme svjedočimo i posljedicama nedavnog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Stoga je poručio da EU treba da podrži istinsku i trajnu političku transformaciju Crne Gore i zemalja regiona, bez zanemarivanja ključnih problema, te izrazio nadu da će tokom hrvatskog predsjedavanja zemlje članice Unije biti dobro informisane o unutrašnjim izazovima Crne Gore i zemalja regiona”, dodaje se u saopštenju.

Član Odbora Momčilo Martinović govorio je o značaju hrvatskog predsjedavanja i visokim očekivanjima kada su Crna Gora i region u pitanju. Istakao je nadu da će tokom predsjedavanja Hrvatske Crna Gora otvoriti poslednje preostalo poglavlje 8 – Konkurencija, i da će se zatvoriti niz pregovaračkih poglavlja za koja postoji interna spremnost. Martinović je kazao da je uvjeren da će Evropska unija naći model koji će na pravi način vrednovati napore i reforme koje sprovodi Crna Gora, ujedno ohrabrivši preostale države kandidate za nastavak procesa pregovora sa EU.

U okviru druge sesije “Evropska unija, nacionalni parlamenti i COSAC u novom institucionalnom mandatu” govorilo se o organizaciji Konferencije o budućnosti Evrope, koja je zamišljena kao forum za povezivanje građana, civilnog društva i evropskih institucija, kako bi građani EU i Evrope ocijenili kakvu Uniju žele i kako njome treba upravljati. CIlj konferencije jeste da se građani aktivnije uključe u proces donošenja političkih odluka na nivou Unije.

Na sastanku se govorilo i o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, novom sedmogodišnjem finansijskom okviru, politici proširenja, novom zelenom planu, fenomenu lažnih vijesti i načinima na koji bi Evropska unija i njene institucije trebale djelovati u narednom periodu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve