Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Radunović: Katnić ide u penziju 12. juna

Poslanik DF napomenuo je da je Katnić staž ostvario, jer je više od 19 godina radio na mjestima sa beneficiranim stažom

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljaju o izvještajima  Izještaju o radu Tužilačkog savjeta i Tužilaštva. Rasprava je na momente izazvala polemiku između poslanika DF i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnić. Katnić je u jednom momentu govoreći o predmetima koje se vode u SDT pomenuo i sina poslanika Slavena Radunovića, na šta je reagovao poslanik Milan Knežević. Knežević je tražio od predsjednika Skupštine Alekse Bečića da se Katnić upozori, nakon čega je došlo do rasprave među njima, ali su mikrofoni bili isključeni. Ipak, polemika je zaustavljena nakon intervencije Bečića.

Tok rasprave

Poslanik Milan Knežević saopštio je da osnovano sumnja da Katnić ima veze sa klanom iz Granda sa vašim pobratimom Zoranom Lazovićem i da je dio organizovane grupe.

-Ako vi tvrdite da smo mi uzimali pare iz Turkmenistana, Uzbekistana i Avganistina, tvrdim da omogućavate monopol vašem kumu Martinoviću gdje je zaposlen vaš sin u Glosariju. Tako da gospodine Katniću da bih volio na kraju da mi kažete što bi u onoj čokoladi, kako ste znali da je bilo tri hiljade eura, ako je niko nije otvorio – saopštio je Knežević.

Katnić je na pitanja Kneževića kazao da su “neki sitni kriminalci iz Budve” pokušali da naude njegovoj supruzi jer im je namjera bila da joj uruče čokoladu.

Polemika Katnića i Milačića

U Skupštini je došlo do verbalnog sukoba između poslanika Prave Crne Gore Marka Milačića i specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Milačić je obraćajući se Katniću kazao da je “došla maca na vratanca”. On je pitao Katnića i vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića kako su, te hoće li još da hapse.

Na to je reagovao Katnić negodujući sa mjesta i govoreći mu da spusti glas.

“Ja vam kažem da ga smirite”, kazao je Katnić obraćajući se predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, na šta je Bečić opomenuo Milačića da bira riječi.

“Zašto ste nervozni gospodine Katniću? Vi ste hapsili našu djecu, i djecu Crne Gore, vi ste poslali policiju da upadne u moj stan pred mojom djecom i suprugom, dok sam ja bio odsutan, a onda ste me uhapsili na aerodromu zbog Facebook statusa. Hapsili ste i mog oca, majku Milana Kneževića, poštene ljude, omladinu… Koga vi nijeste procesuirali, Zoran Lazović, Duško Marković, Ana Kolarević, Aco Đukanović, Milo Đukanović. U ovoj zemlji cvjeta organizovani kriminal. Ko je najveći krivac u jednoj zemlji za organizovani kriminal? Vi gospodine Katniću i vi gospodine Stankoviću. I treba da vam bude neprijatno, tek će da vam bude neprijatno. Meni je žao što ste pošli tim putem, a vidim u vama da je moglo drugačije. Vi ćete odgovarati za napade na pošten narod. Boriću se do kraja da vi završite u zatvoru”, kaže Milačić.

Katnić mu je odgovorio da napada na pravdu.

 

“Pomenuću vam vojvodu Mirka, pobijediće ko više izdrži. Što se tiče majke Milana Kneževića, izražavam posebno žaljenje, ne znam zašto se to desilo, posebno sam bio potrešen kada sam vidio te slike. Nemojte me žalit, krenite na sve, ali ja tačno znam kako sam se vladao, to je bilo sve u skladu sa zakonom. Nemojte misliti da ako pređete granicu da će to biti dobro ni po vas ni po mene. Ja vas molim da stanete i razmislite prije nego što učinite.”, odgovorio je Katnić.

Radunović: Krupni korak u oslobađanju institucija

Poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Slaven Radunović, kazao je na zasijedanju parlamenta da će 12. juna sa funkcije specijalnog državnog tužioca otići Milivoje Katnić.

 

”Mi iz Demokratskog fronta uz kolege iz parlamentarne većine smo se potrudili da se nešto pomjeri sa mrtve tačke. Mogu svečano da obavijestim javnost u Crnoj Gori, da će se krupni korak u oslobađanju institucija desiti za nekoliko dana, kada 12. juna pratimo sa funkcije Milivoja Katnića ”, rekao je on.

Napomenuo je, da se po članu 9 izmjena Zakona o tužilaštvu koje su usvojene, kada ispuni uslove za ostvarivanje prava za starosnu penziju, tužilac ide u penziju.

” 6. maja ove godine specijalni državni tužilac Milivoje Katnić napunio je 64 godine života. Ima preko 41 godinu staža osiguranja, i kako mu se starosna granica po sili zakona snižava sa 66 godina starosti za skoro četiri godine, 12. juna mu po sili zakona prestaje funkcija”, objasnio je on.

Napomenuo je da je Katnić staž ostvario, jer je više od 19 godina radio na mjestima sa beneficiranim stažom.

”Bavimo se rak ranom problema Crne Gore što se tiče vladavine prava i najgorim institucijama u crnogorskom pravnom sistemu. One su neke od blokada, posebno tužilačka organizacija, na putu ispunjenja obaveza prema Evropskoj uniji. To je organizacija koja se u velikom broju slučajeva više bavila skrivanjem problema i borbom protiv političkih protivnika, sumnjivim odnosom prema kriminalnim grupama. Organizacijom koja je ima imala i veliku aferu generalnog sekretara koji je optužio državnog tužioca za korupciju”, rekao je Radunović.

Rekao je da je novim Zakonom, kako je naveo, ostvarena pobjeda nad Katnićem uz “blago nadmudrivanje”.

Katić tvrdi da ne ide u penziju

Katnić je kratko prokomentarisao navode poslanike Radunovića.

– Oko penzije, kaže se da je ovo najsrećnija vijest, da bih ja trebao da odem u penziju. Da, za kriminalce, za sve one koji će, vjerujem, dobro častiti i sebe i druge. Oko penzije, nije mene niko pobijedio niti mi doskočio. Postoji pravo, od Rima. A to pravo kaže da postoji subjekt koji ima prava i obaveze. Kao subjekt, moje obaveze su predviđene i ja ih ispunjavam. Moje pravo – da sam stekao uslov za starosnu penziju, pretvoreno je u obavezu. Jasna je bila Venecijanska komisija, da mi se mora garantovati mandat. Međutim i pored toga, nijesu ispunjeni uslovi. Do te mjere, da se osjećam vrlo nelagodno što to moram da kažem, da neki poslanici ne razumiju penzijski staž i staž osiguranja. Staž osiguranja je efektivan staž, a penzijski je pored ovog efektivnog. Imam 36 godina staža osiguranja i 64 godine. Imam pravo da radim do 66 godina – rekao je Katnić.

Rekao je da, da bi penzijski staž postao staž osiguranja, mora biti predviđen kao takav i mora biti plaćen.

– Vrlo je neukusno, što su tražili od nemila do nedraga, kad sam ja poslanicima to mogao predočiti – rekao je Katnić.

Poslanik Radunović je u odgovoru Katniću poručio da jeste nadmudren, ili to tužilac nije shvatio.

– Ne tjeramo vas u penziju. Član 9 izmjena i dopuna Zakona o tužilaštvo kaže da tužiocu prestaje funkcija kada ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju. Kad ostvarite pravo, vama prestaje funkcija tužioca, a vi možete da se bavite advokaturom ili nečim sličnim. Ti su se uslovi stekli, i nadležni organi treba da preduzmu korake. Što se tiče nas iz Demokratskog fronta, ta je priča završena – poručio je Radunović.

Poslanik DF-a je rekao da je statistika osnovno oružje za skrivanje loših rezultata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
07.06.2021-19:58 19:58

Čime se bavi Radunovićev sin kad dolare treba da na crno mijenja u eure? Dolari u kešu dolaze isključivo iz Rusije. Iz Ameriku sigurno nijesu sem ako se ne radi o narko biznisu.

Croatija
07.06.2021-22:29 22:29

Radunovicu cetnice naslanjas stomak na sto dok pricas i koliko si ga stegao da ce od tvojih zvijerskih zuba mrzne prema svemu sto nije cetnicko akobogda puknut da ne gledamo i slusamo taku rugobu cetnicku !

Milica
07.06.2021-22:41 22:41

Jedno sam upamtila moja Baba stara Crnogorka vazda je bjezala od ljudi sa stomakom i veli jebes cojeka koji ne vidi -kitu -od stomaka !

Cetinje
07.06.2021-22:54 22:54

Cetici- četničkih đilkoša – izbjeglicki okupatori misle da ce im Crnogorci dozvolit da rovase po CG da ne bude Izbjeglicama – četničkim đilkošima “došla maca na vratanca”