Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Zakon o slobodi vjeroispovjesti neophodan, ali i javna rasprava

Radulović smatra da su građani, zbog nedostatka javne rasprave, dovedeni u ozbiljnu zabludu u vezi sa tim šta zakon zaista uređuje. Udruženje se do sada nije oglašavalo, ali kako Radulović ističe, onog trenutka kada bude organizovana ozbiljna akademska, stručna rasprava na svako od pojedinačnih rješenja će sa zadovoljstvom dati svoje mišljenje

Crna Gora treba da ima novi zakon o slobodi vjeroispovijesti, jer je onaj iz 1977. apsolutno neprimjeren postojećem ambijentu, saopštio je, za Radio Crne Gore predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović.

Branislav Radulović

Radulović smatra da su građani, zbog nedostatka javne rasprave, dovedeni u ozbiljnu zabludu u vezi sa tim šta zakon zaista uređuje. Udruženje se do sada nije oglašavalo, ali kako Radulović ističe, onog trenutka kada bude organizovana ozbiljna akademska, stručna rasprava na svako od pojedinačnih rješenja će sa zadovoljstvom dati svoje mišljenje.

Udruženje pravnika Crne Gore se nije uključivalo u nešto što nema apsolutno bilo kakve obrise javne rasprave, naveo je Radulović.

“Bilo da je tu pogriješio predlagač ili neka od zainteresovanih strana to je manje važno, to je ili jedna politika ili ozbiljna manipulacija u čitavom procesu”, smatra Radulović.

Udruženje pravnika nije bilo u prilici da saopšti svoj stav jer nije vođen dijalog sa akademskom zajednicom. Nije vođen dijalog sa građanima, sa vjernicima, nije vođen razgovor sa vjernicima, sa onima koji imaju slobodu vjeroispovijesti, a pritom ne pripadaju jednoj od tri dominantne religije.

“Reći ću da se zakon zove Zakon o slobodi vjeroispovijesti i slobodi uvjerenja. Čl. 2 kaže da je sloboda misli apsolutna i neprikosnovena, šta je sa agnosticima i sa onima koji imaju neka drugačija religijska uvjerenja. Ovdje se sve pretvorilo u položaj i status jedne crkve koja je pritom dala suprotan smjer temeljnim odrednicama ovog zakona, mislim da su crnogorski građani u ozbiljnoj zabludi šta taj zakon uređuje.”

On ističe da se uopšte ne radi o imovinskopravnim odnosima.

“Zakon ima 67 članova, mislim da se polemika vodi oko člana 62. i 63. sve do toga Zakon je totalna nepoznanica za crnogorske građane. Mislim da je to neozbilno i neprimjereno. Ušli smo u jedan tipično balkanski pristup jednom datom rješenju, zakon je vrlo liberalan, rađen u skladu sa preporukama VK . Moguće je da postoje određena rješenja koja bi trebalo dodatno uraditi pravnotehnički, ali moram reći sljedeće- da li će o tome razgovarati hodža, pop ili kaluđer, svakako da, ali je nedopustivo da o tome ne govore civilisti, profesori građanskog prava, ustavnog prava, poznavaoci ljudskih prava i sloboda. Vidjeli ste kako se ombudsman mudro postavio i rekao da će nakon usvajanja zakona dati svoje mišljenje, a i mi ćemo isto tako tada dati svoj stav”, naveo je Radulović.

On je istakao da Udruženje pravnika čeka da sve prođe, te da će naknadno iznijeti svoj stav.

“Pretpostavljamo da će zakon biti usvojen, i onda ćemo dati svoje stručno mišljenje i stavove u pogledu pojedinih rješenja, jer je zaista neprimjereno da u jednoj ozbiljnoj društvenoij zajednici, uslijed nedostatka društvenog dijaloga ne dobije se odgovor na sva temeljna pitanja koja ovaj zakon sadrži”.

Radulović kaže da ne želi da prejudicira šta će se dešavati u Parlamentu ali je izričit da Crna Gora treba da ima novi zakon.

“Podržao bih stav da Crna Gora ima novi zakon jer je onaj iz 1977. apsolutno neprimjeren postojećem ambijentu. Treba da iz antisistema uđemo u sistem. Političke prilike u Crnoj Gori često su na ivici nemogućnosti razumjevanja.”

Radulović vjeruje da će za građane koji priželjkuju uređenje tog sistema u Crnoj Gori biti prilike da početkom godine se otvori dijalog.

“Vidjećemo i da li će biti amandmana. Znate onu staru dobru poslovicu “Tresla se gora dodio se miš”, e kad sve prođe bićemo u prilici da shvatimo da je donijet jedan normativni akt kojim se ništa neće nikom otimati, oduzimati, ili nasilno ulaziti  u objekte”, jasan je on.

On smatra da se radi o velikoj manipulaciji i ističe da iz tog razloga Udruženje pravnika Crne Gore nije vidjelo bilo kakav smisao da učestvuje u takvom društvenom ambijentu.

“Onog trenutka kada bude organizovana ozbiljna akademska stručna rasprava na svako od pojedinačnih rješenja ćemo ozbiljno da učestvujemo sa zadovoljstvom”, zaključio je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve