Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Vlada posvećena zatvaranju poglavlja do 2024.

Na sastanku sa ambasadorom Gandelom, Radulović je kazao da Crna Gora i Slovačka, kao dvije prijateljske države, dijele zajedničke evroatlantske i evropske vrijednosti.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je, u odvojenim susretima, sa ambasadorima Slovačke Republike i Republike Argentine Borisom Gandelom i Estanislaom Savelsom.

Na sastanku sa ambasadorom Gandelom, Radulović je kazao da Crna Gora i Slovačka, kao dvije prijateljske države, dijele zajedničke evroatlantske i evropske vrijednosti. Na toj liniji, naglasio je da spoljnopolitički prioriteti ostaju isti, pri čemu je zahvalio na snažnoj i kontinuiranoj podršci Slovačke tokom integracionih procesa.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da je nova Vlada posvećena zatvaranju svih poglavlja u pregovorima sa EU do kraja 2024. godine, što se poklapa i sa mandatom ove Evropske komisije, koja podržava politiku proširenja. Naglasio je da, kroz snagu dobrog primjera, možemo uticati i na dinamiku pregovaračkog procesa drugih zemalja u regionu.

U kontekstu pandemije COVID-19, Radulović je zahvalio Slovačkoj na pomoći zdravstvenom sistemu Crne Gore, ocijenivši da samo zajedničkim naporima možemo prevazići negativne posljedice ekonomske krize. Istakao je da u oblastima ekonomije i turizma postoji prostor za unapređivanje saradnje, te da bi u narednoj godini trebalo organizovati sastanak Mješovite komisije. Izrazio je očekivanje da će vakcinacija i novi pristup Vlade koji podrazumijeva otvorene granice doprinijeti da Crna Gora bude bezbjedna turistička destinacija.

Ambasador Gandel je kazao da dvije države imaju odlične odnose, te da Slovačka snažno podržava strateški cilj Crne Gore – članstvo u EU. Naglasio je da je Crna Gora predvodnik u tom procesu, te da će, kao članica EU, snažno nastaviti da zagovara pristupanje naše države Uniji. Dodao je da podržavaju integraciju cjelokupnog Zapadnog Balkana u EU, te naglasio važnost dijaloga o svim preostalim regionalnim pitanjima.

Govoreći o pandemiji, slovački ambasador je kazao da je Slovačka ostvarila zapažene rezultate u borbi protiv virusa, dodajući da Crna Gora može računati na njihovu ekspertsku pomoć u domenu masovnog testiranja građana protiv COVID-19.

U pravcu intenziviranja političkog dijaloga i unapređenja sveukupnih odnosa, ministar Radulović je uputio poziv slovačkom šefu diplomatije Ivanu Korčoku da posjeti Crnu Goru tokom naredne godine.

Tokom susreta sa ambasadorom Argentine u Crnoj Gori sa sjedištem u Beogradu, Savelsom, koji je upriličen povodom završetka njegovog mandata, ministar Radulović je istakao da dvije države njeguju dobre odnose, koje karakteriše uzajamno uvažavanje. Takođe, ministar Radulović je izrazio posebnu zahvalnost ambasadoru Savelsu na ličnom angažmanu u promociji bilateralnih odnosa.

Šef crnogorske diplomatije je ukazao na značajan prostor za unapređenje saradnje u oblastima od obostranog značaja poput poljoprivrede i ekonomskog razvoja, kao i kulture i turizma. On je naglasio da bi, u tom smislu, trebalo razmotriti ulogu Luke Bar u pogledu distribucije argentinskih poljoprivrednih i drugih ekonomskih proizvoda u region Balkana, ali i cijele Evrope. „Veoma je važno razmotriti mogućnost zajedničkih investicija u oblastima poljoprivrede i turizma, uz dijeljenje primjera dobrih praksi i ekspertize“ naglasio je ministar Radulović. On je takođe dodao da je crnogorska dijaspora u Argentini važan most između dvije države, te da će u narednom periodu fokus biti stavljen upravo na njene aktivnosti, a u pogledu daljeg razvijanja bilateralnih veza.

Dodatno, Radulović je izrazio uvjerenje da će Argentina uspješno predsjedavati važnom latinoameričkom političko-ekonomskom inicijativom MERCOSUR.

Ambasador Savels zahvalio je na prijemu i poželio ministru Raduloviću uspjeh na novoj poziciji. On je ukazao na dobre međudržavne odnose na političkoj ravni, koje bi svakako trebalo unaprijediti kroz ekonomsku, kulturnu i turističku prizmu. Ambasador Savels je istakao da Argentina vidi Crnu Goru kao strateški prostor za produbljivanje svojih odnosa sa regionom Balkana. U tom pogledu, saglasio se sa ministrom Radulovićem po pitanju potrebe intenziviranja kontakata i komunikacije na polju investicija i ekonomskog razvoja, kao oblasti od zajedničkog interesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve