Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Radulović: Višegradska grupa će nastaviti snažno da podržava evropske aspiracije Zapadnog Balkana

Ministar Radulović se ovom prilikom zahvalio Višegradskoj grupi (V4) na dugogodišnjoj i nedvosmislenoj podršci integracionim težnjama Zapadnog Balkana

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa diplomatskim predstavnicima zemalja Višegradske grupe – ambasadorima Poljske i Češke, Arturom Dmohovskim i Karelom Urbanom, otpravnikom poslova u Ambasadi Mađarske Zoltanom Ćasarom i predstavnikom Ambasade Slovačke Martinom Balcom.

Ministar Radulović se ovom prilikom zahvalio Višegradskoj grupi (V4) na dugogodišnjoj i nedvosmislenoj podršci integracionim težnjama Zapadnog Balkana, dodajući da je razmjena iskustava sa zemljama V4 o procesu pristupanja EU i njihovom članstvu veoma korisna za države regiona, saopšteno je iz ministarstva vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Crne Gore, istakao je važnost dva jubileja koja se poklapaju sa poljskim predsjedavanjem V4, a odnose se na 30 godina Višegradske grupe i 20 godina od osnivanja Međunarodnog višegradskog fonda.

Na toj liniji, ministar Radulović kazao je da moto poljskog predsjedavanja ”Povratak na pravi put” korespondira sa važnim ciljevima koji se odnose na koordinaciju aktivnosti zemalja Višegradske grupe u okviru EU, oporavak od posljedica pandemije COVID-19, integraciju i koheziju u V4, kao i podsticanje razvoja u digitalnom sektoru.

U ime predsjedavajuće zemlje V4, ambasador Poljske Dmohovski je poručio da Višegradska grupa predstavlja važan okvir regionalne saradnje, te da će nastaviti sa snažnom podrškom evropskim aspiracijama Regiona.

Naglasio je da, kao države koje se nalaze u središtu Evrope, V4 u kontinuitetu zastupaju interese zapadnobalkanskih zemalja, te da u tom kontekstu, važnu ulogu igra i podrška u okviru Fonda za Zapadni Balkan.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o značajnim pitanjima za funkcionisanje fonda, kao i organizaciji važnih susreta na ministarskom nivou u prvoj polovini naredne godine, zaključuju iz ministarstva vanjskih poslova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve