Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Više američkih ulaganja znači više demokratije u Crnoj Gori

Šef crnogorske diplomatije naglasio je da su ciljevi Ekonomskog dijaloga usklađeni sa naporima Crne Gore iz oblasti evropske integracije, te da je sada vrijeme za oživljavanje procesa proširenja

Kao što sam obećao na početku svog mandata, jačanje ekonomske diplomatije jedan je od prioriteta Ministarstva vanjskih poslova. Nakon članstva u NATO i savezništva u oblasti odbrane, Prvi ekonomski dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji smatram istorijskim i uspjehom crnogorske diplomatije, dodatni je impuls međusobne ekonomske saradnje koji prati dobru dinamiku naših bilateralnih odnosa, rekao je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović zatvarajući danas ovaj događaj organizovan u online formatu.

Govoreći o ciljevima, Radulović je rekao da konkretne rezultate i otpočinjanje projekata očekujemo već tokom naredne godine, kao i da će ih naši i američki resori realizovati u okviru pet radnih grupa iz oblasti: trgovine, ekonomskog razvoja, tehnologije i inovacija, energije i imovinskih prava. On je istakao da učešće predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i podsekretara SAD za ekonomski rast, energiju i okolinu Hozea Fernandeza, dovoljno govori o ambicijama i ozbiljnosti dijaloga, te izdvojio posjetu trgovinske delegacije SAD Crnoj Gori, koja će uslijediti tokom 2022. godine.

Šef crnogorske diplomatije naglasio je da su ciljevi Ekonomskog dijaloga usklađeni sa naporima Crne Gore iz oblasti evropske integracije, te da je sada vrijeme za oživljavanje procesa proširenja. SAD, kako je naveo, naš su evroatlantski saveznik, ali igraju tu ulogu takođe i na našem evropskom putu.

“Vjerujem da samo paralelnim ekonomskim i demokratskim razvojem Crne Gore možemo ubrzati procese. Zbog toga Ekonomski dijalog vidim kao odskočnu dasku za ekonomsku stabilizaciju, jer samo kao ekonomski i politički stabilna država možemo ostvariti strateški cilj i postati dio evropske porodice”, kazao je u svom izlaganju.

Za demokratizaciju društva i prevladavanje ozbiljnih naslijeđenih prepreka, kako je naveo Radulović, ključna je ekonomska stabilnost utemeljena na liberalnoj ekonomiji i „know how“, vrijednostima koje donose američki i zapadni investitori, dok je zadatak Vlade da jasnu političku volju dokaže pružajući sigurno okruženje za ulaganja.

„Da budem jasan po ovom pitanju – više američkih ulaganja znači više demokratije u Crnoj Gori“, zaključio je.

Na toj liniji, on je podsjetio da je nakon prošlogodišnjih izbora, u smislu vanjske politike prva godina protekla u znaku kontinuiranog zalaganja da se ojačaju evroatlantski saveznički odnosi. Kod kuće, kako je rekao, imamo čvrstu namjeru da svjedočimo konkretnim reformskim koracima, posebno kroz borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, što se podudara s procesima na putu integracije u EU, posebno u pregovorima o poglavljima 23 i 24.

U ostvarivanju zacrtane agende, kako je naveo, crnogorska diplomatija će dati svoj puni doprinos u sprovođenju bilateralnih ekonomskih aktivnosti, kao i rezultatima Ekonomskog dijaloga.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve