Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović u Tirani: Regionalna saradnja u vrhu strateško-političkih prioriteta Crne Gore

Savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku na Sastanku nacionalnih koordinatora za Berlinski proces

Savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku Đorđe Radulović učestvovao je na Sastanku nacionalnih koordinatora za Berlinski proces, koji se danas održava u Tirani, u okviru predsjedavanja Republike Albanije ovoj inicijativi.

Radulović je istakao značaj ratifikacije tri sporazuma o mobilnosti koje su lideri zemalja Zapadnog Balkana potpisali na samitu u Berlinu, održanom u oktobru prošle godine, te naglasio da će njihova implementacija dodatno ojačati saradnju i unaprijediti odnose zemalja regiona.

Na toj liniji, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, podsjetio je da je u aprilu u Podgorici održan sastanak pregovaračkih timova u organizaciji Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), na temu usaglašavanja sa tekstom četvrtog sporazuma o priznavanju kvalifikacija za četiri dodatne profesije – babice, medicinske sestre, farmaceute i veterinare u kontekstu Sporazuma CEFTA iz 2006.

“Ovaj sporazum je nastavak prethodno potpisanog o profesionalnim kvalifikacijama kojim su regulisane tri profesije”, rekao je on.

Tom prilikom, izrazio je očekivanje da će se na narednom sastanku u junu, u Skoplju, finalizovati konačna verzija sporazuma, kao preduslova za usvajanje koje je planirano na predstojećem Samitu Berlinskog procesa u Tirani.

Savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku je naglasio da se regionalna saradnja nalazi u vrhu strateško-političkih prioriteta Crne Gore, istakavši da naša zemlja trenutno predsjedava važnim regionalnim inicijativama – Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) i Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006), što potvrđuje našu punu posvećenost regionalnoj i ekonomskoj integraciji.

Podsjetio je na nedavno održanu prvu obuku u organizaciji Regionalnog centra za sajber bezbjednost i razvoj sajber kapaciteta, čije je sjedište u Podgorici, dodavši da je Crna Gora institucionalno osnažena sa još jednom značajnom regionalnom institucijom, pored Regionalne škole za javnu upravu – RESPA.

Ovogodišnji, deseti po redu, Samit Berlinskog procesa, održava se u oktobru u Tirani i to po prvi put u regionu Zapadnog Balkana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve