Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović u Solunu: Crna Gora dosljedna cilju – članstvu u EU

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je naglasio da Crna Gora ostaje dosljedna miru i stabilnosti u regionu, evropskim vrijednostima i glavnom vanjskopolitičkom cilju – članstvu u EU

„Konferencija o budućnosti Evrope“ ponudila je građanima Evropske unije jedinstven javni prostor za otvorenu raspravu o prioritetima i izazovima, šaljući jasnu i nedvosmislenu poruku da su vrata institucija EU otvorena. Podršku državama Zapadnog Balkana za uključivanje u dijalog u okviru ovog projekta daje događaj „Pridruživanje država Zapadnog Balkana Konferenciji o budućnosti Evrope“ na kome je u Solunu, na poziv alternativnog ministra vanjskih poslova Grčke Miltijadisa Varvicijocisa, učestvovao crnogorski šef diplomatije Đorđe Radulović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je naglasio da Crna Gora ostaje dosljedna miru i stabilnosti u regionu, evropskim vrijednostima i glavnom vanjskopolitičkom cilju – članstvu u EU. Ipak, kako je rekao, uprkos teorijama o zamoru od proširenja i skepticizmu, evropska integracija i kontinuitet demokratskih reformi u kontekstu regiona, dio su puta na kome je podrška EU veoma značajna.

Jedan od načina za bolje razumijevanje je, kako je naveo, učešće zemalja kandidata na Konferenciji o budućnosti Evrope koja može biti važno političko oruđe u dinamici proširenja, forum za dijalog, ali i prostor gdje će zemlje kandidati pronaći rješenja za izazove ostvarujući ciljeve iz evropske agende.

„Kontinuirana saradnja i dijalog između evropske strane i onih koji pregovaraju jedan je od važnih elemenata cjelokupnog procesa proširenja”, zaključio je ministar Radulović.

Potvrđujući posvećenost procesu evropske integracije, učesnici su istakli da EU i zemlje Zapadnog Balkana dijele zajedničku budućnost, te da će pridruživanjem zemalja regiona, EU postati snažnija i otpornija zajednica.

Ovaj događaj bio je takođe prilika za afirmaciju dosadašnjeg napretka Crne Gore u pregovaračkom procesu, kao i za diskusiju o budućim izazovima na planu evropske integracije.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar u MVP Slovenije, Gašper Dovžan, u svojstvu zemlje predsjedavajuće Savjetom EU i šefovi diplomatija zemalja Zapadnog Balkana.

Nakon konferencije, učesnici su posjetili izložbu povodom obilježavanja 40 godina od pristupanja Grčke Evropskoj ekonomskoj zajednici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve