Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović u Briselu: Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji, intenziviraćemo kontakte sa EK

Radulović je izrazio očekivanje da će nova metodologija dati zamah procesu pristupanja, naglasivši da je Crna Gora spremna da vodi intenzivan dijalog sa Evropskom komisijom i državama članicama u pravcu dinamiziranja pregovora

Evropska komisija želi da vidi Zapadni Balkan u Evropskoj uniji, gdje i pripada, a naša obaveza je da pružimo podršku evropskim aspiracijama zemalja Regiona i pregovaračkom procesu sa EU – ocijenjeno je danas u Briselu na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa Fernandom Andersenom Gimaraešom, diplomatskim savjetnikom u Kabinetu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Radulović je izrazio očekivanje da će nova metodologija dati zamah procesu pristupanja, naglasivši da je Crna Gora spremna da vodi intenzivan dijalog sa Evropskom komisijom i državama članicama u pravcu dinamiziranja pregovora.

“Šef crnogorske diplomatije je kazao da je u fokusu kvalitet reformi, jer je naš cilj da postanemo članica EU kao ravnopravan i spreman partner”, saopšteno je iz Ministarstva.

Tokom posjete Briselu, Radulović je danas razgovarao i sa Simonom Morduom, glavnim savjetnikom predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela za vanjsku politiku, koji je ukazao na značaj jačanja političkog dijaloga na visokom nivou, čemu će doprinijeti i sjutrašnja Međuvladina konferencija, prva od usvajanja nove metodologije pregovora sa EU, a na kojoj će učestvovati i šef crnogorske diplomatije.

Radulović je pozdravio pristup u kojem vladavina prava zadržava centralnu ulogu u procesu, dodajući da smo svjesni da izgradnja modernog i ekonomski prosperitetnog društva ide uporedo sa demokratskim razvojem.

Tokom razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, istaknuto je da je tokom pandemije potvrđeno partnerstvo i solidarnost EU i zemalja Regiona, posebno kroz obezbjeđivanje medicinske pomoći. Takođe, naglašen je značaj Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan, koji predstavlja ključni alat za ekonomski oporavak. Uporedo sa tim, Lajčak je kazao da treba aktuelizovati politiku proširenja, uz nastavak potrebnih reformi i rješavanje preostalih otvorenih pitanja.

Radulović je u Briselu razgovarao i sa poslanikom Evropskog parlamenta Toninom Piculom.

“Tom prilikom, ponovljena je važnost evropske perspektive Zapadnog Balkana, te izraženo očekivanje da će novi pristup rezultirati konkretnijim rezultatima i napretkom u procesu pristupanja EU”, saopšteno je iz Ministarstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve