Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Srpski svet je Vulinova loša kopija ruskog sveta, koju u svojoj izlomljenoj verziji želi da percepira na ZB

Srpski svet, u interpretaciji gospodina Vulina, loša kopija ruskog sveta sa čim ja nisam saglasan u potpunosti, pručio je Radulović

Ideja srpskog sveta nije originalna ideja gospodina (Aleksandar) Vulina. Vulin je tu ideju kopirao, to je loša kopira “ruskog sveta”, koju on, u nekoj svojoj izlomljenoj i pogrešnoj verziji, želi da percepira na region Zapadnog Balkana, rekao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović u Skupštini Crne Gore.

On je to poručio odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Nikolića. Poslanik DPS-a pitao je da li Vlada smatra da ideja srpskog sveta, koju razrađuje ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin, predstavlja prijetnju regionalnom miru i stabilnosti.

“Ruski svijet podrazumijeva promociju ruskog jezika, kao sredstva komunikacije, bez želje za dominacijom ruskog etnosa i bez poništavanja bilo kakvih vjerskih, etničkih ili državnih identiteta. Zato kažem da je srpski svet, u interpretaciji gospodina Vulina, loša kopija ruskog sveta sa čim ja nisam saglasan u potpunosti”, rekao je Radulović.

Ministar dodaje da ako bi “srpski svet bilo nešto poput frankofonije gdje bi se promovisala srpski jezik i književnost u regionu i šire, ne bih imao ništa protiv”.

“Imajući u vidu da imamo izjave od Vulina da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić treba da bude predsjednik svih Srba u regionu, kao i izjave nekih domaćih političkih poslenika da treba da izbrišemo granice u našim glava da bismo izbrisali nešto drugo, je koncept koji MVP, Vlada Crne Gore i ja lično ne podržavam”, ističe Radulović.

Čini mu se i da Vulin “služi kao koristan mehanizam za skretanje pažnje srpske domaće javnosti sa unutrašnjih problema, na neke regionalne teme”.

“Postavlja se pitanje – kolika je to snaga Vulina. Gospodin Vulin ima tri poslanika u Skupštini Srbije, od 250, tako da je pitanje koliko je ovaj srpski svet njegova lična promocija”, dodaje Radulović.

Na kraju poručuje da “ne koristimo srpski svet kao izgovor za političke poene i homogenizaciju, jer to ništa dobro nije donijelo Crnoj Gori”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Radulović: Srpski svet je Vulinova loša kopija ruskog sveta, koju u svojoj izlomljenoj verziji želi da percepira na ZB – CG Vijesti
26.07.2021-14:17 14:17

[…] Aktuelno […]

Vocak
26.07.2021-14:52 14:52

Konjevicu za svaku si pohvalu samo si ga podsetijo da je drzavne pare trosio koje mu je odobrila CG Vlada prosla a sad ih naziva lopovima !