Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Radulović: Slovačka dokazani promoter evropskog usmjerenja Crne Gore

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Ivanom Korčokom

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Ivanom Korčokom, tokom njegove zvanične posjete Crnoj Gori.

Radulović je ocijenio da Crnu Goru i Slovačku odlikuje visok stepen političkog dijaloga, kao i sadržajna saradnja, uz konstataciju da postoji prostor za unapređenje. On je zahvalio na donaciji medicinske opreme u iznosu od oko 57.000 eura Vlade Slovačke.

Ministar Radulović je upoznao sagovornika sa svim aktivnostima koje Vlada Crne Gore preduzima u pogledu obezbjeđenja vakcina za najranjivije društvene grupe, te iskazao interesovanje za mogućnost kupovine određenog broja vakcina od Slovačke. Takođe je ukazao na potrebu dinamiziranja aktivnosti vezanih za proces pregovora sa EU, naglasivši da u tom dijelu Crna Gora cijeni dosljednu podršku Slovačke reformskim naporima.

“Slovačka je dokazani promoter našeg evropskog usmjerenja i na tome smo naročito zahvalni”, naglasio je Radulović i istakao da su bilateralni odnosi dodatno osnaženi članstvom u NATO, te da Crna Gora ostaje kredibilan saveznik u Alijansi.

Šef crnogorske diplomatije je poručio da u periodu koji slijedi poseban fokus treba staviti na mehanizme jačanja saradnje u oblasti ekonomije, poput Mješovite komisije za implementaciju Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Crne Gore i Slovačke.

Ministar Korčok je zahvalio sagovorniku na prijemu, te poželio uspjeh u vršenju nove funkcije. On je istakao da je Slovačka posvećena Zapadnom Balkanu, te da je njegova zvanična posjeta prijestonicama ovog regiona jasan signal partnerstva i prijateljstva.

“Zapadni Balkan je mnogo više od susjedstva, i pozdravljamo svako vaše dostignuće u procesu evropske integracije”, poručio je Korčok.

On i Radulović su saglasni da je, pored evropske agende, jačanje bilateralnih kontakata od izuzetne važnosti. Korčok je podržao incijativu za intenziviranje aktivnosti u okviru postojećih međudržavnih platformi. Prema njegovim riječima, sa evropskim partnerima i u Slovačkoj, detaljno će razmotriti mogućnost obezbjeđivanja određenog broja vakcina Crnoj Gori. Pozvao je i na razumijevanje, imajući u vidu da se i njegova zemlja nalazi u nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji.

“Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u dvijema državama, kao i na evropskom i globalnom planu”, zaključeno je na sastanku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve