Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović – Selaković: Gradićemo dobre odnose zasnovane na poštovanju suverenosti

U pogledu politike prema susjedima, Radulović je sagovornika informisao da je saradnja sa Republikom Srbijom visoko na agendi vanjskopolitičkih pravaca

Crna Gora i Republika Srbija su dvije prijateljske države koje će bilateralne odnose graditi na temelju međusobnog uvažavanja i poštovanja principa suverenosti, teritorijalnog integriteta i nemiješanja u unutrašnje poslove, ocijenjeno je danas u telefonskom razgovoru ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa šefom srbijanske diplomatije Nikolom Selakovićem.

Kako ej navedeno u saopštenju, Radulović je ocijenio da bi dvije susjedne države trebalo da teže poboljšanju odnosa, imajući u vidu geografski položaj, ekonomsku povezanost, kao i bliske istorijske, tradicionalne i kulturne veze.

U pogledu politike prema susjedima, Radulović je sagovornika informisao da je saradnja sa Republikom Srbijom visoko na agendi vanjskopolitičkih pravaca.

S tim u vezi, posebno je istakao značaj komplementarnosti zajedničkog vanjskopolitičkog puta dvije zemlje u kontekstu članstva u EU.

„Dvije države bi trebalo da se fokusiraju na ostvarenje istih ili sličnih ciljeva u pogledu vanjske politike, uz puno uvažavanje različitosti pojedinih stavova i usmjerenja, kao nezavisnih država“, naglasio je Radulović.

On je, kako se dodaje, informisao sagovornika da Crna Gora podržava evropski put Srbije, te da se u tom smislu zalaže za princip regate. U tom kontekstu, on je izrazio uvjerenje da će dvije države sarađivati po pitanjima od zajedničkog interesa, u pogledu pružanja ekspertske pomoći i primjera dobre prakse.

Selaković je poželio sagovorniku uspješan mandat, i iskazao spremnost Republike Srbije da odnose sa Crnom Gorom gradi na principima međusobnog poštovanja i uvažavanja spoljnopolitičke agende. Na toj liniji, izrazio uvjerenje da bilateralne odnose treba snažiti kroz saradnju u pogledu evropske integracije, koja je jedna od glavnih prioriteta dvije države, navedeno je u saopštenju.

“Sagovornici su takođe razgovarali i o odluci prethodne Vlade Crne Gore koja se tiče uskraćivanja gostoprimstva ambasadoru Republike Srbije u Crnoj Gori. Šef crnogorske diplomatije je poručio da državama koje promovišu politiku dobrosusjedskih odnosa svakako ne priliči ovakva praksa. Izrazio je uvjerenje da će u periodu koji slijedi dvije države pronaći najbolje moguće rješenje, kako bi obje imale diplomatske predstavnike koji će neumorno raditi na unapređenju bilateralne saradnje.

Sagovornici su ocijenili da bi u fokusu razvoja bilateralnih odnosa trebalo da bude ekonomska saradnja, posebno u oblasti implementacije infrastrukturnih projekata i projekata u oblasti energetike, te na tom fonu, najavili održavanje sastanka Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju, kada prilike vezane za pandemiju to dozvole”, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve