Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović sa ambasadorima Španije i Portugala: Prioritet jačanje saradnje i intenziviranje pregovora sa EU

Španija je posvećena članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji i zagovornik je politike proširenja, rekao je ambasador Španije u Crnoj Gori sa sjedištem u Beogradu, Raul Bartolome Molina prilikom susreta sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem u Podgorici

Španija je posvećena članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji i zagovornik je politike proširenja, rekao je ambasador Španije u Crnoj Gori sa sjedištem u Beogradu, Raul Bartolome Molina prilikom susreta sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem u Podgorici.

Radulović je istakao da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose, utemeljene na zajedničkim evroatlantskim i evropskim vrijednostima.

Čestitavši Molini otvaranje počasnog konzulata u Podgorici, on je rekao da taj čin predstavlja potvrdu daljeg snaženja međudržavne saradnje.

Molina je dodao da će počasni konzulat svakako doprinijeti da se prodube kulturne i ekonomske veze sa Crnom Gorom, istakavši da će u skladu sa željom da u našoj zemlji bude više španskih investicija, raditi na promociji Crne Gore kao atraktivne destinacije za ulaganja.

On je objasnio da budućim investitorima žele predočiti prednosti kreiranja baze u Crnoj Gori, prije nego naša zemlja postane članica EU.

Radulović je istakao da je jedan od ciljeva Ministarstva upravo razvijanje principa ekonomske diplomatije i podsjetio da Crna Gora ima diplomatsko – konzularno predstavništvo u Madridu već tri godine.

Istakavši da naše zemlje povezuje i činjenica da turizam čini okosnicu ekonomija, ambasador Molina kazao je da, shodno konsultacijama sa španskim Ministarstvom zdravlja, vjeruje da će Crna gora biti na zelenoj listi već naredne sedmice.

Na sastanku sa ambasadorkom Portugal Marijom Virdžinijom Mendez da Silva Pinom, ocijenjeno je da je potrebno intenzivirati politički dijalog, te da bi bilateralne posjete ministara dale podsticaj unapređenju saradnje dvije države.

Tokom razgovora je pohvaljen učinak Portugala po pitanju politike proširenja tokom aktuelnog predsjedavanja Savjetom EU, te ocijenjeno da će nova metodologija dati više energije procesu i njegovoj političkoj dimenziji, kao i da će zahtijevati isporučivanje rezultata, kako od zemalja kandidata, tako i od Unije.

Ambasadorka Portugala je istakla da je važno da se fokusiramo na ispunjavanje kriterijuma u ključnim oblastima, te da i države članice prolaze kroz procese ocjenjivanja u domenu vladavine prava, jer je to kontinuiran proces koji je potrebno unapređivati. Ocijenjeno je da je, uprkos pandemiji i složenim izazovima, Evropska unija pokazala jedinstvo, solidarnost i snagu.

Radulović je kazao da veoma cijenimo medicinsku pomoć naših evropskih partnera, te da su crnogorski građani izuzetno naklonjeni Evropi, što se ogleda i kroz visoku podršku članstvu EU, koja iznosi oko 80 odsto.

Zajednički je ocijenjeno da je to dodatan podsticaj da uradimo više u reformama kako bismo se što prije priključili klubu evropskih zemalja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve