Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Političko i ekonomsko povezivanje sa zemljama EU prioritet Vlade

Evropska unija, kazao je Sanino ''želi da vidi Crnu Goru kao punopravnu članicu evropske porodice''

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i generalni sekretar Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Stefano Sanino razgovarali su danas u Briselu o strateškim pozicijama naše države na putu ka Evropskoj uniji. Sasvim je jasno, istaknuto je tokom sastanka, da nema promjene u spoljno-političkom kursu, saopštili su iz tog resora.

Evropska unija, kazao je Sanino „želi da vidi Crnu Goru kao punopravnu članicu evropske porodice“.

“Posvećenost dosljednoj orijentaciji čemu svjedoči stoprocentna usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU”, naveo je Radulović.

U prilog tome, kazao je, jednako govore i evropske vrijednosti koje, kao država u srcu starog kontinenta, Crna Gora baštini i koje želi snažiti.

“Jačanje partnerstva i integracija naš su prioritet, a reformski procesi koje uz podršku EU još intenzivnije nastavljamo sprovoditi su imperativ”, kazao je Radulović.

Sanino je istakao da Evropska služba za vanjske poslove cijeni proevropsku orijentaciju i pozdravlja napore Crne Gore, te je poručio da je Zapadni Balkan važan partner i da pripada Evropskoj uniji.

“Agenda radne posjete Briselu zaokružena je učešćem na otvaranju vebinara „Francusko – balkanski biznis savjet“ u organizaciji Ambasade Crne Gore u Republici Francuskoj i poslovnog udruženja Pokret francuskih kompanija – MEDEF International. Zajedno sa ministrom Radulovićem, online događaj otvorila je Žeraldin Lable, direktorica biznis asocijacije koja okuplja preko sedam hiljada kompanija i posluje u više od 120 zemalja svijeta”, navodi se u saopštenju.

Radulović je saopštio da je Crna Gora zainteresovana za promociju svojih turističkih potencijala u Francuskoj, naglasivši da su investicije iz te zemlje veoma poželjne budući da su njeni privrednici potvrđeni kao kredibilni partneri.

Ekonomsko povezivanje, dodatno bi osnažilo političke odnose između dvije zemlje koji su intenzivirani u prethodnom periodu, o čemu najbolje svjedoči razgovor premijera Krivokapića i francuskog predsjednika Makrona, te realizovane i najavljene posjete na ministarskom nivou”, dodao je on.

Između ostalog, Radulović je kaza da Sporazum o saradnji sa Francuskom razvojnom agencijom – AFD, koji je ovog proljeća potpisao u Parizu sa Klemanom Bonom, državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu za Evropu i vanjske poslove, predstavlja korak od posebnog značaja za Crnu Goru, te da je prisustvo Agencije šansa za Zapadni Balkan.

Govoreći o ovoj temi, on je zaključio da je snažno partnerstvo sa Francuskom potvrđeno realizacijom prvog programa podrške privredi, koji je vrijedan oko 50 miliona eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve