Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Radulović polaznicima škole za mlade diplomate: Vi ste budućnost diplomatije

Radulović  je podijelio svoje iskustvo iz Ljetnje škole, koju je pohađao prije deset godina, na početku diplomatske karijere, a koja ga je, kako je istakao, motivisala da neprestano stiče nova znanja i gradi relacije sa kolegama iz cijelog svijeta

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović obratio se danas učesnicima Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“, kojima je u online formatu poručio da ostanu povezani, te da je ovo prilika da izgrade dugotrajne veze, kao i da stvore mrežu diplomata iz svih krajeva svijeta. Radulović je poručio učesnicima na Ljetnjoj školi za mlade diplomate da su oni  budućnost crnogorske  diplomatije.

Radulović  je podijelio svoje iskustvo iz Ljetnje škole, koju je pohađao prije deset godina, na početku diplomatske karijere, a koja ga je, kako je istakao, motivisala da neprestano stiče nova znanja i gradi relacije sa kolegama iz cijelog svijeta.

“Posebno mi je zadovoljstvo što sam danas u poziciji da osnažim novu generaciju diplomata da ostanu povezani i oblikuju budućnost – poručio je ministar Radulović, dodajući da diplomate imaju posebnu odgovornost kada je riječ o jačanju povjerenja i dijaloga, kao i dužnost da rade na uspostavljanju novog mehanizma komunikacije među državama i narodima, u skladu sa novim globalnim okolnostima”, kazao je Radulović.

On je izrazio zadovoljstvo što će učesnici biti u prilici da kroz predavanja 50 istaknutih teoretičara i praktičara i više od 20 interaktivnih sesija sagledaju i bolje razumiju pitanja savremenih međunarodnih odnosa.

Stoga, kako je rekao, važno je da imaju globalne perspektive i predavače koji će im pomoći da znanjem i analizama ubuduće doprinose izgradnji dijaloga, jačanju veza između zemalja i drugih subjekata međunarodnih odnosa.

“Svjedoci smo ogromnih promjena na globalnom planu, diplomatija je postala višeslojna, intenzivna i nepredvidiva zbog povećanog broja onih koji učestvuju u njoj, kao i komunikacionih modela i složenosti ciljeva”, kazao je Radulović.

U vrijeme kada je tehnologija dostigla visok nivo razvoja, sa globalnom medijskom pokrivenošću, važno je, kako ističe ministar, razumjeti geopolitičke trendove i politiku.

“Značajno je da današnje diplomate budu upoznate sa temama kao što su životna sredina, klimatske promjene, zeleni ekonomski rast, rodna ravnopravnost, smanjenje siromaštva, socijalna isključenost, digitalna transformacija, naučna diplomatija, drugim riječima – od svega pomalo. Ovo nisu laki zadaci, ali siguran sam da ćete ispuniti naša očekivanja. Vi ste budući lideri i donosioci odluka. Vi ste budućnost diplomatije”, naglasio je Radulović.

Iako i ove godine okolnosti nijesu dozvolile da više od 70 učesnika Ljetnje škole „Gavro Vuković“ iz 30 zemalja posjeti Crnu Goru, Radulović je izrazio uvjerenje da će ovo biti prilika da se upoznaju sa spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore, ali istovremeno i motiv da saznaju više o istoriji i kulturi naše države, kao i da dođu u Crnu Goru i otkriju njenu prelijepu prirodu i gostoljubivost ljudi.

Kako su naveli iz  tog ministarskog resora, učesnicima se obratio i zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirče Džoan, koji je naglasio značaj i ulogu Alijanse u odgovoru na brojne izazove.

“Kao što NATO može računati na Crnu Goru, tako i Crna Gora može računati na NATO. Na samitu NATO-a saglasili smo se sa ambicioznom agendom kako bismo osigurali da naša jaka Alijansa ostane sposobna za aktuelne i buduće izazove “, kazao je Džoan.

Partner u organizaciji Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“ još od 2008. godine je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, a od ove godine Školu je podržalo i NATO Odjeljenje za javnu diplomatiju.

Program Ljetnje škole koji obuvata različite teme iz oblasti diplomatije i međunarodnih odnosa trajaće do 9.jula.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve