Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Radulović o propalom pokušaju izbora sudija Ustavnog suda: Skandal koji će uticati na izgradnju negativnog imidža Crne Gore

Još jednom smo pokazali da partije koje su na vlasti i u Vladi, odnosno jedan broj tih partija, dominantno URA i SNP, su prekršili obećanja i sa lokalnim i sa državnim partnerima, ono što se juće dogodilo u Parlamentu je skandal

Nijedan od predloženih kandidata za izbor četiri sudije Ustavnog suda Crne Gore, na osnovu tri javna poziva, nije dobio potrebnu većinu na jučerašnjoj sjednici Ustavnog odbora.

Iako je Ura podržala kandidaturu Branislava Radulovića, poslanica Suada Zoronjić juče je na Odboru bila uzdržana. Za Gradsku RTV nije htjela da precizira zašto.

“Pročitali ste izjavu predsjednice Ustavnog odbora i potpuno potvrđujem ono što je rekla gospođa Simonida Kordić“, kazala je Zoronjić.

A predsjednica Ustavnog odbora iz redova DF-a, juče je izjavila da su polovična rješenja loša i ne dovode do cilja funkcionalnog Ustavnog suda.

“Treba riješiti u razgovoru i treba riješiti sa četiri najbolja i najkvalitetnija kandidata, koji će u punom kapacitetu i u punoj vrlini ispunjavati funkciju Ustavnog suda”, ocijenila je Zoronjić.

Ovakvi postupci GP URA imaće za posljedicu potpuno zaustavljanje evropskog puta ali i sunovrata Crne Gore kao samostalne i ekonomski održive države, smatra poslanik DPS-a Predrag Bošković.

“Sve ovo što se trenutno dešava ide ka jednom cilju a to je potpisivanje ugovora sa Crkvom Srbije, a svi stali prioriteti koji su pred ovom državom su stavljeni sa strane, što se na kraju manifestovalo i jučerašnjim insistiranjem da nijedan kandidat ne dobije većinu, kako bi se to plorongiralo za neki drugi period. I sve upravo s ciljem da se prvo riješi pitanje tog ugovora, pa tek ostala pitanja da dolaze na dnevni red. Naravno da to nećemo dozvoliti”, istakao je Bošković.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović kaže da će ova odluka uticati na izgradnju negativnog imidža kod međunarodnih partnera i očekuje da Vlada počne da ispunjava obaveze i sprovodi reforme koje su obećali građanima.

“Po ko zna koji put ono što je obećano i ono što je trebalo da bude ispunjeno nije urađeno. Još jednom smo pokazali da partije koje su na vlasti i u Vladi, odnosno jedan broj tih partija, dominantno URA i SNP, su prekršili obećanja i sa lokalnim i sa državnim partnerima, ono što se juće dogodilo u Parlamentu je skandal”, ocijenio je Radulović.

Gradska RTV je pokušala da dobije komentar i od ministarke evropskih poslova Jovane Marović, ali ona nije odgovarala na pozive.

Podsjetimo, Ustavni sud ima sedam sudija koje bira Skupština na dvanaest godina dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve