Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović o Prevlaci: Crna Gora i Hrvatska imaju različit pogled na istu stvar, krajnje vrijeme za korak naprijed

Važno je susresti se i obnoviti rad graničnih komisija i da to pitanje što prije rješimo, kazao je Grlić Radman

Upitani kakav je trenutni stav hrvatske i crnogorske Vlade o pitanju Prevlake, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i njegov hrvatski kolega Gordan Grlić Radman kazali su da očekuju da se to pitanje što prije riješi.

Važno je susresti se i obnoviti rad graničnih komisija i da to pitanje što prije rješimo, kazao je Grlić Radman.

Radulović je rekao da je pitanje Prevlake starije od ove Vlade i datira od vremena raspade bivše Jugoslavije, te da je za Hrvatsku mogući predmet spora more, dok je za Crnu Goru i kopno i more.

“Već dvadeset godina potpisani protokol funkcioniše besprijekorno. Postoje različita stanovišta šta je predmet spora. Ja ne bih upotrebljavao riječ spor. Radi se o otvorenom pitanju koje je nažalost uobičajeno širom Evrope.

Imamo različit pogled na istu stvar što je potpuno legitimno i ništa sporno. I u porodici možete imati različiti pogled na istu stvar.

Crna Gora i Hrvatska će raditi na kreiranju interresornih komisija koje ce se sastati u skorom periodu kako bi na najbolji mogući način, u duhu dobrosusjedstva, bilo riješeno na bilateralnoj osnovi to pitanje. Postoji volja i sa jedne i druge strane da se pitanje riješi. Krajnje je vrijeme da napravimo korak naprijed”, rekao je Radulović.

Grlić Radman: Antihrvatska histerija u Srbiji

Na pitanje kako komentariše optužbe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je pokušao da ponizi Srbiju najavom otvaranja vojnog kampa na Kosovu, Grlić Radman je odgovorio da su dobrosusjedski odnosi jako važni, te da nije posrijedi otvaranje vojnog kampa.

“Govorio sam samo o povećanju kontigenta, prema tome ne znam zašto su bili takvi spinovi da sam nešto rekao što nijesam rekao. Antihrvatska histerija koja se pojavljuje u Srbiji je nepotrebna. Položaj srpskih manjina u Hrvatskoj je takav da imaju sva ona prava koja uživa svaki hrvatski građanin. Mi nemamo reciprocitet. Želimo sa Srbijom riješiti sva otvorena pitanje. Naša jedinica na Kosovu je najmanja po broju”, kazao je Grlić Radman.

Pravo na pitanja samo za Javni servis i Vladin bilten

Antena M je planirala da postavi dva pitanja, rečeno nam je da je po protokolu dozvoljeno jedno pitanje za Grlića Radmana, jedno za Radulovića, te da će ta pitanja postaviti novinar TVCG i novinar HRT-a. Na kraju pitanje su postavili novinar TVCG i novinar TV Vijesti.

Kada smo zatražili objašnjenje za nepoštovanje dogovora i diskriminatoran tretman ostalih medija, predstavnica MVP-a odgovorila je kako je, vjerovatno, došlo do zabune jer je unaprijed bilo dogovoreno ko će i koja pitanja da postavi.

Dogovorena pitanja su i postavljena, za ostala nije bilo vremena ili volje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve