Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Radulović o Non-paperu: Neprihvatljivo objavljivanje službene prepiske s potpisom, dokument baziran na činjenicama

Ministar vanjskih poslova reagovao je povodom današnjeg teksta koji je objavila Pobjeda o Non-paper dokumentu Ministarstva

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović reagovao je povodom današnjeg teksta koji je objavila Pobjeda o Non-paper dokumentu MVP.

Kako navodi Radulović, autor teksta je pokušao predstaviti ovaj način diplomatske komunikacije kao upitan, a njegov sadržaj kao skandalozan.

“Nedugo potom, oglasio i Andrija Nikolić, poslanik opozicione DPS rekavši da je ministar Radulović “grubo zloupotrijebio službeni položaj upućujući instrukciju našim ambasadama“, kao da je davanje instrukcije utemeljene na činjenicama i slanje non paper-a diplomatsko konzularnim predstavništvima, nešto što nije posao ministra i Ministarstva.

Ipak, istina je da je zloupotrebom službenog dokumenta, jasno pokazana loša namjera, koju prati bombastičan naslov i najava predloga za pokretanje interpelacije i razrješenje ministra.

Da, u ovom slučaju zaista možemo govoriti o srozavanju ugleda, ali naglasiću – ugleda profesionalne etike zbog objavljivanja internog dokumenta i krajnje neprimjerenog tumačenja rada državnog organa”, navodi Radulović.

Kako dodaje, postoji osnovana sumnja da je ovim činom prekršen član 112 Zakona o vanjskim poslovima, stav 1, tačke 3 (davanje podataka neovlašćenim licima), što predstavlja težu povredu službene dužnosti.

“Razumijevajući uređivačku politiku pojedinih medija i slobodu izražavanja, želim još jednom da ukažem na neprihvatljivo objavljivanje službene prepiske sa potpisom, čiji god on bio, i u ovom slučaju tumačenja na maliciozan način. Budući da je moj cilj da radim na profesionalizaciji diplomatske mreže, napominjem da to znači da se nadležne institucije već bave i ovim slučajem, u kome je neko grubo pokušao da naruši ugled ove profesije i institucije.

Konkretno, u ovom Non-paperu predstavljen je fakticitet, dato je objašnjenje onoga kako su se stvari odvijale na osnovu dostupnih informacija. Informisanje, trebalo bi da znate, jeste posao MVP i to je učinjeno bez ikakve političke obojenosti. Zbog toga sa gnušanjem odbacujem navode da je dokument MVP „krivotvorio informacije“”, kaže Radulović.

Naglašava da je profesionalno postupanje policije potvrđeno i od strane međunarodnih partnera i da su crnogorski građani svojim očima vidjeli suzdržanost policije koja je išla do krajnjih granica izbjegavajući da učini bilo šta što bi ugrozilo mir, a obezbjeđujući poštovanje temeljnih prava.

“Podsjećam, 30 sati u kojima je policija mirno stajala i čuvala našu zemlju jednostavno su fakat, bez obzira na različita tumačenja otpočinjanja i završetka akcije.

Ovdje se koriste i krajnje neprimjereni izlivi poput: „manipulisanje datumima, brutalna nesitina i laž, banalno spinovanje itd“, te optužuje MVP da je imalo namjeru da pred EU i SAD sa ostalim partijama opozicije kriminalizuje Đukanovića i DPS. Još jednom napominjem da je izvještaj poslat našoj DKP mreži baziran na činjenicama, a o tome kako se fakti doživljavaju, stvar je lične percepcije.

Svakako, ovo nije prvi niti posljednji Non-paper koji Ministarstvo vanjskih poslova šalje diplomatsko-konzularnim predstavništvima. U ovom trenutku, želimo da obavijestimo javnost i podsjetimo aktere koji su revoltirani ovim dokumentom, da je MVP i u prethodnim mandatima Vlade slalo Non-pajper dokumenta povodom raznih događaja i domćih tema, od dešavanja u Budvi 2019 do litija, pa pojedini mediji i njihovi novinari nisu objavljivali službenu prepisku, u težnji da otkriju nove dimenzije „istraživačkog novinarstva“. Već naprotiv – novinarski tekstovi podržavalaca prošle Vlade, politički pristrasnih, čak su služili kao politički narativ i smjernice za razgovore našim DKP-ima”, ističe Radulović i dodaje:

“U svjetlu nekadašnjih instrukcija sa kojima smo u MVP i te kako upoznati, a koje nisu bile malobrojne, na mjestu gospodina Nikolića ne bih puno polemisao o objektivnosti i ne bih usmjeravao diskusiju u tom pravcu. Zarad njega i zarad priče o dostojnosti.

Konačno, kako se termin „non paper“ već prilično koristi u našoj javnosti, zar nije poznato i to da nije riječ o službenom, već da je to „neslužbeni diplomatski dokument“, koji dakle ima neformalni karakter. U ovom slučaju, to je bilo u pravcu predočavanja događaja međunarodnoj javnosti s faktografskog aspekta”, zaključio je Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve