Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Neuspjeli pregovori potvrdili kuda sežu političke ambicije SPC

Matica crnogorska konstatuje da je popustljivost vlasti uveliko prevazišla potrebnu mjeru kompromisa, jer u životu svakog naroda, i svake političke zajednice, postoje vrijednosti koje niti mogu, niti smiju biti predmet pregovora, tolerancije i političkih kalkulacija

Neuspjeli pregovori Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potvrdili su kuda sežu političke ambicije jedne vjerske organizacije, kao i neodlučnost vlasti da njenu djelatnost podvede pod zakone države Crne Gore, ocijenio je predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović. Matica crnogorska konstatuje da je popustljivost vlasti uveliko prevazišla potrebnu mjeru kompromisa, jer u životu svakog naroda, i svake političke zajednice, postoje vrijednosti koje niti mogu, niti smiju biti predmet pregovora, tolerancije i političkih kalkulacija.

Dragan Radulović

“Nedavna ponuda Vlade ozbiljno zadire u duh Zakona o slobodi vjeroispovijesti jer se crnogorski sakralni i kulturno-istorijski spomenici nude na feudalno upravljanje SPC, uz uslov da se crkva registruje i uvede u crnogorski pravni sistem. Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori je to odbila, demonstrirajući uobičajenu bahatost i nepriznavanje države u kojoj djeluje”, istakao je on.

Prema njegovim riječima više je nego upitno i politički problematično povjeriti tuđoj crkvi da brine o duhovnim potrebama crnogorskog naroda, o kulturnoj baštini koja mu pripada, i da njeguje njegovu nacionalnu osobenost i tradiciju.

Jer, kako napominje Radulović, oni to niti žele, niti mogu.

“Mogućim odustajanjem od Zakona o slobodi vjeroispovijesti, tačnije: njegovim obesmišljavanjem, crnogorska vlast bi ozbiljno dovela u pitanje sekularni karakter države kojom upravlja. A Srpsku pravoslavnu crkvu time nedvosmisleno pozicionirala i potvrdila kao „državu u državi“ koja se nalazi iznad Ustava i zakona”, zaključio je Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve