Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Radulović: Nastavak predsjedavanja CG dokaz posvećenosti regionu

Generalni sekretar CEI Roberto Antonione kazao je da je Vlada Crne Gore i ovogodišnjim predsjedavanjem demonstrirala posvećenost zajedničkim vrijednostima i ciljevima

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović otvorio je danas prvi sastanak Komiteta nacionalnih koordinatora u okviru crnogorskog predsjedavanja Centralno-evropskom inicijativom (CEI) za 2021. godinu, koji se održava virtuelno, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova.

Radulović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora nastavila predsjedavanje Inicijativom i tokom ove godine, što je ocijenio kao potvrdu naše posvećenosti regionalnoj saradnji, ali i dodatnu motivaciju za dalje aktivnosti.

On je naveo da je Crna Gora odlučna da postane dio evropskog sistema vrijednosti, te da nova Vlada ostaje posvećena daljem progresu u okviru integracije u EU, razvijanju dobrih međususjedskih odnosa, kao i aktivnom angažmanu u brojnim regionalnim inicijativama.

„U vremenu neizvjesnosti koje je pandemija donijela, ubijeđen sam da nam je regionalna saradnja potrebna više nego ikad, te da treba da udružimo snage i zajednički djelujemo“, istakao je šef crnogorske diplomatije.

On je, takođe, poručio da Crna Gora cijeni jedinstvenu ulogu CEI u promociji konstruktivnog dijaloga i projektno orijentisane saradnje u strateškim oblastima duže od 30 godina.

Naglasio je da će Crna Gora preduzeti sve napore da, i tokom ove godine, obezbijedi efikasnost rada Inicijative u pravcu jačanja partnerstava sa svim državama članicama CEI, Sekretarijatom, kao i drugim relevantnim regionalnim akterima.

Generalni sekretar CEI Roberto Antonione kazao je da je Vlada Crne Gore i ovogodišnjim predsjedavanjem demonstrirala posvećenost zajedničkim vrijednostima i ciljevima.

Naglasio je da udruženim aktivnostima možemo prevazići izazove prouzrokovane pandemijom i obezbijediti dalji napredak zemalja regiona. Na toj liniji, naglasio je da će on i Sekretarijat CEI pružiti svu neophodnu podršku za nastavak uspješnog predsjedavanja Crne Gore ovom Inicijativom.

“Sastanak, kojem su prisustvovali predstavnici država članica CEI i Sekretarijata, je bio prilika da Crna Gora predstavi prioritetne oblasti saradnje i okvirni kalendar aktivnosti u 2021. godini. Takođe, predstavnici Sekretarijata CEI su prezentovali dosadašnje rezultate i planove u okviru vladine, parlamentarne i ekonomske dimenzije CEI, kao i aktuelnosti u okviru regionalne projektne saradnje”, navode iz MVP.

Crna Gora je prva zemlja od osnivanja CEI koja predsjedava Inicijativom dvije godine zaredom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve