Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Namjera vlasti da ućutka neistomišljenike, ulazimo u prostor ozbiljne opasnosti

Matica crnogorska apeluje na institucije sistema i njihove predstavnike da u ovim turbulentnim vremenima veoma pažljivo procjenjuju stepen sopstvene uloge i zakonske okvire djelovanja, i da ne dopuste svakovrsnu instrumentalizaciju i zloupotrebu od strane vlasti

Matica crnogorska sa zabrinutošću uočava sve učestalije progone i difamacije istaknutih crnogorskih intelektualaca od strane nove vladajuće većine, rekao je predsjednik Matice Dragan Radulović.

”Nakon naših uglednih članova i stvaralaca Borislava Jovanovića i Luke Lagatora, koji su doživjeli mnoge neprijatnosti zbog falsifikata i neistina izrečenih na njihov račun od strane visokih predstavnika zakonodavne vlasti, ovih dana je i Adnan Čirgić, nekadašnji član Upravnog odbora Matice crnogorske, a sada dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, izložen grubim napadima i pokušajima diskreditacije zbog javno izrečenih stavova”, kaže Radulović.

Prema njegvim riječima, očigledna je namjera nove vlasti, i ”njenih značajnih predstavnika na različitim pozicijama moći, da uplaši i ućutka svoje neistomišljenike tako što će za postizanje tog cilja koristiti djelove institucija sistema: policije i pravosuđa”.

”Da li takvi primjeri postaju praksa i znači li to da ćemo ovakvu vrstu prijetnje i zloupotrebe uskoro imati kao normalnost? Iako institucije još uvijek odolijevaju grubim nasrtajima, očigledna je nada nove vlasti da će i one na kraju popustiti pod pritiscima. A onda bi se intelektualni i politički sporovi u društvu, umjesto u javnom diskursu, dijalogom i razmjenom argumenata, rješavali na represivan način koji nije primjeren demokratijama, instrumentalizacijom institucija u korist centara moći čiji predstavnici raspolažu sa više sile. Ako je to suština one najavljene ”demokratije i slobode”, onda kao država i društvo ulazimo u prostor ozbiljne opasnosti, za sve podjednako”, kazao je predsjednik Matice.

Kako ističe, polemike i rasprave često nijesu lišene teških riječi i oštrih formulacija, i umiju biti neprijatne za učesnike.

”Međutim, to se rješava u tekstu, a ne u stanici Centra bezbjednosti. Ili se, najzad, rješava na sudu u građanskoj parnici, ukoliko su nekome nanijete štete ugledu i izazvani duševni bolovi. Matica crnogorska apeluje na institucije sistema i njihove predstavnike da u ovim turbulentnim vremenima veoma pažljivo procjenjuju stepen sopstvene uloge i zakonske okvire djelovanja, i da ne dopuste svakovrsnu instrumentalizaciju i zloupotrebu od strane vlasti”, zaključuje Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve