Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović na virtuelnoj sjednici Savjeta UN: Crna Gora posvećena unaprjeđenju ljudskih prava

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvovao je danas na 46. sjednici Savjeta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, održanoj u virtualnom formatu

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvovao je danas na 46. sjednici Savjeta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, održanoj u virtualnom formatu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

On je, kako se navodi, prvobitno čestitao Nazatu Šamemu Kanu na izboru za predsjednika Savjeta za ljudska prava, tokom 15. ciklusa, poželivši mu uspješan mandat.

Ministar Radulović je, kako se dodaje u saopštenju, tokom izlaganja, istakao da se zemlje svijeta suočavaju sa nezampaćenom krizom koja utiče na sve segmente naših života, te da je ekonomske i socijalne konsekvence pandemije još uvijek nemoguće sagledati u potpunosti. Ono što posebno zabrinjava, kako je istakao, je činjenica da je sadašnja kriza pokazala osjetljivost ljudskih prava, posebno ranjivih društvenih grupa, kao i potrebu da se ona što prije dodatno zaštite.

“Naš uspjeh u suočavanju sa ovim izazovima zavisi isključivo od naše volje da zajedno djelujemo”, apostrofirao je šef crnogorske diplomatije.

Shodno tome, principi koji štite ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava moraju biti u srži svih aktivnosti, planova i politika za efikasno upravljanje krizom i zajednički oporavak od nje. Stoga, kako je naveo, Crna Gora pozdravlja razvoj politika koje obezbjeđuju univerzalan i jednak pristup socijalnoj zaštiti, posebno u pogledu trenutne potrebe za vakcinama protiv koronavirusa, te da je od suštinskog značaja da ona bude dostupna svima, pod jednakim uslovima.

U ovim jedinstvenim okolnostima, uloga Savjeta za ljudska prava je posebno značajna u pogledu očuvanja mehanizma koji će adresirati sve velike krize u kontekstu zaštite ljudskih prava, istakao je ministar Radulović.

„Crna Gora želi da ojača svoj doprinos radu ovog tijela, zbog čega smo i istakli kandidaturu za učešće u Savjetu za period 2022-2024”, naglasio je ministar Radulović.

Šef crnogorske diplomatije je istakao da Crna Gora kontinuirano sprovodi sve aktivnosti u cilju unapređenja institucionalnog i legislativnog okvira u oblasti ljudskih prava te da otvoreno sarađuje sa Kancelarijom Visokog predstavnika Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

On je, kako dodaju, poručio da su prioriteti Crne Gore u Savjetu integralni dio naše evropske agende, fokusirane na vladavinu prava, ljudska prava i osnovne slobode, kao i da su reforme koje sprovodimo u kontekstu pristupanja EU komplementarne sa ciljevima Agende 2030.

Ministar Radulović je dodao da ostajemo posvećeni reformama u pogledu rodne ravnopravnosti i eliminisanju svih oblika nasilja nad ženama, smanjenju socijalnih razlika i diskriminacije, promociji i zaštiti prava LGBTI grupa, migranata, Roma i ostalih manjina, kao i osoba sa invaliditetom.

„Svjesni smo naših dostignuća ali i izazova i rizika u pogledu obezbjeđivanja zaštite ljudskih prava, stoga je potrebno dodatno raditi na postizanju daljih rezultata“ zaključio je Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mil
22.02.2021-21:51 21:51

Morate li ovoga da prikazujete?