Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Radulović na sastanku Jadranske trilaterale: Saradnja CG, Albanije i Hrvatske značajna za napredak regiona

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Radulović učestvovao je danas na ministarskom sastanku Jadranske trilaterale u Zadru

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Radulović učestvovao je danas na ministarskom sastanku Jadranske trilaterale u Zadru.

Vladimir Radulović

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjksih poslova, sastanku su prisustvovali ministri vanjskih poslova Hrvatske i Albanije Gordan Grlić Radman i Gent Cakaj, kao i Andrej Žernovski, zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, koja je pozvana kao zemlja gost.

“Tom prilikom, sagledana su najznačajnija pitanja vezana za saradnju Crne Gore, Hrvatske i Albanije, s ciljem njenog jačanja kroz konkretne aktivnosti i projekte koji doprinose stabilnosti, bezbjednosti i ekonomskom prosperitetu čitavog regiona.

Šefovi delegacija su, takođe, razgovarali i o daljem procesu evropskih i evroatlantskih integracija država regiona, a posebno imajući u vidu predstojeće predsjedavanje Hrvatske Savjetu EU. U tom kontekstu, razmijenili su mišljenja i o mogućnostima podrške regionalnim aspirantima na njihovom putu ka EU i NATO, ali i o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i bezbjednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, s posebnim naglaskom na produbljivanje saradnje tri države u oblastima energetike, turizma i zaštite životne sredine”, navedeno je u saopštenju.

“Puna podrška EU i NATO-a Zapadnom Balkanu kroz stalni politički dijalog i praktične programe podrške od presudnog je značaja za njegovu punu integraciju u njihove strukture. Ovo je posebno važno u kontekstu kontinuiranih globalnih izazova sa kojima se naš region suočava”, istakao je državni sekretar Radulović.

On je ukazao na značaj regionalnih inicijativa i potrebu jačanja saradnje, akcentujući da su države članice Jadranske trilaterale veoma aktivni zagovornici dalje politike otvorenih vrata u okviru NATO-a i proširenja EU.

“Na kraju sastanka, usvojena je Zajednička izjava kojom je, između ostalog, potvrđena važnost ove platforme, uz ocjenu da dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ostaju ključni elementi procesa proširenja. Posebno je ukazano na značaj predsjedavanja Hrvatske za proces prosirenja EU i jačanje evropske perspektive država Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, potvrđena je puna podrška daljem napretku Crne Gore u procesu pristupanja EU”, navode iz MVP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve